Header Ads

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ Φ.1737

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ


Β.Νανόπουλος: Νέες, ασφαλείς, σύγχρονες και πιστοποιημένες παιδικές χαρές στο δήμο Κορινθίων

  


12 νέες, σύγχρονες και πιστοποιημένες παιδικές χαρές παραδίδει σε λίγο καιρό ο δήμος Κορινθίων στα παιδιά του. Χθες Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 205.554,00 ευρώ για το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων παιδικών χαρών Δήμου Κορινθίων» από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Αστική Αναζωογόνηση 2020 – 2021».

Ο Δήμος είχε καταθέσει το αίτημα στις 22 Ιανουαρίου με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής και του αστικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε, μετά την ανάπλασή τους οι χώροι να συμβάλλουν στην αστική αναζωογόνηση της περιοχής, αποτελώντας πόλο ξεκούρασης, ψυχαγωγίας και αναψυχής για τα παιδιά και τους γονείς τους.

Η έγκριση του κονδυλίου έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας που από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε ο δήμαρχος και η νέα δημοτική αρχή για ένα δίκτυο παιδικών χαρών που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές.

Η αρχή έγινε με την παράδοση της πρώτης πιστοποιημένης παιδικής χαράς και για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Γεωργίου Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 2019. Ακολούθησαν παιδικές χαρές σε δημοτικά διαμερίσματα και στην πόλη ενώ σήμερα, με την απόφαση αυτή, μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης ΝΕΕΣ παιδικές χαρές στα εξής σημεία:

• Πλατεία Ελ. Βενιζέλου • Άγιος Γεώργιος – ΚΧ Γ 225α • Νεάπολη ΚΧ 702 (πλατεία) • Αγία Άννα ΚΧ Γ 939 (πλατεία Θεάτρου) • Συνοικισμός (πάρκο Πρόνοιας) • Ποσειδωνία Κορίνθου (πλησίον 11ου Νηπιαγωγείου) • Ποσειδωνία (πλησίον παλαιών Εργατικών κατοικιών) • Ποσειδωνία (πλησίον νέων Εργατικών κατοικιών) • Δημοτικό Στάδιο Κορίνθου • Κοινότητα Στεφανίου • Κοινότητα Μαψού • Αναβάθμιση υφιστάμενης παιδικής χαράς Λεχαίου «Τα παιδιά μας αξίζουν ασφαλείς, σύγχρονες και πιστοποιημένες παιδικές χαρές. Γι αυτό εργαζόμαστε, αυτό πετυχαίνουμε» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος. «Για την νέα χρηματοδότηση που αφορά την δημιουργία 11 νέων παιδικών χαρών και την αναβάθμιση μιας υφιστάμενης θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν ώστε με αρτιότητα να υποβληθεί ο φάκελος στο Πράσινο Ταμείο και να εγκριθεί.

Επίσης, ευχαριστώ τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Νίκο Ταγαρά για την συνδρομή του και σε αυτό το θέμα του Δήμου από τον εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου. Η συνεργασία μας είναι συνεχής και έχει αποτελέσματα. Το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον ώστε να κατορθώσουμε να παραδώσουμε στον τόπο και τους πολίτες έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους, έργα που κάνουν την ανάπτυξη, πράξη!»



  




ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ


Ο απολογισμός των rapid tests για τον κορωνοϊό στο Κιάτο
  


Με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθησαν χθες Τετάρτη 31 Μαρτίου στο Κιάτο τεστ γρήγορης ανίχνευσης (rapid test) για τον κορωνοϊό. η όλη ενέργεια έγινε στο Δημοτικό Θέατρο της πόλεως με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σπύρου Σταματόπουλου σε συνεργασία με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο εξέτασε 306 άτομα εκ των οποίων βρέθηκαν 8 θετικά στον ιό. Είναι εμφανές ότι διανύουμε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να μην εφησυχάζουμε σε κανένα επίπεδο καμία στιγμή.

Ο Δήμος Σικυωνίων και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος καλεί όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας με αυστηρή προσήλωση και να αποφεύγουν το συνωστισμό και τις άσκοπες μετακινήσεις. Με λίγα λόγια επισημαίνει να τηρούνται σχολαστικά οι εκάστοτε οδηγίες και τα μέτρα που εξαγγέλλονται από την Κυβέρνηση. Μόνο με υπευθυνότητα ατομική και συλλογική και πιστή τήρηση των κανόνων (μάσκα, χρήση απολυμαντικών, διακίνηση πολιτών κ.ά.) θα εξέλθουμε με ασφάλεια και από αυτήν την δύσκολη συγκυρία.




ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ - ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ


Ξεμπλοκάρει το έργο «Αποκατάσταση βραχοπτώσεων για την άρση επικινδυνότητας του οδικού δικτύου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων», προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ
  


Μια πολύ θετική εξέλιξη για τον Δήμο μας ανακοίνωσε σήμερα του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με το «ξεμπλοκάρισμα» έργου που αφορά στην «Αποκατάσταση βραχοπτώσεων για την άρση επικινδυνότητας του οδικού δικτύου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων» που είχε πληγεί από τις έντονες βροχοπτώσεις του Μαρτίου 2017 και του Σεπτεμβρίου 2018, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000,00€.

Σε συνέχεια της συνάντησης του Υφυπουργού κ. Νικόλαου Ταγαρά με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιώργο Καραγιάννη, συζητήθηκε η ανάγκη επιλογής αναδόχου για την εκτέλεση του έργου και τέθηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η εν λόγω παρέμβαση στο οδικό δίκτυο του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων στο σημείο «Καταρράκτες», κρίνεται απολύτως απαραίτητη καθώς η αποκατάσταση των βραχοπτώσεων -του κατολισθητικού φαινομένου- λόγω και της αστάθειας των πρανών στην ευρύτερη περιοχή είναι δύσκολη και επιτακτική. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα δημιουργηθεί ένα ασφαλές οδικό δίκτυο για κατοίκους και διερχόμενους οδηγούς, όπως αναφέρεται και στην Ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης δήλωσε πως «Πρόκειται για μία είδηση ιδιαίτερα σημαντική για τον Δήμο μας.

Θα ήθελα να εκφράσω από καρδιάς τις ευχαριστίες μου στον Νίκο Ταγαρά καθώς συνέδραμε καθοριστικά για να ξεκινήσει επιτέλους ένα τόσο απαραίτητο έργο για την ασφάλεια του οδικού δικτύου της περιοχής μας. Με την ολοκλήρωση του έργου, τίθενται επιτέλους και οι βάσεις για την επαναλειτουργία του καταστήματος στους Καταρράκτες».

Γραφείο Τύπου





Ξεκινάει το έργο για την ανακατασκευή του Γηπέδου Ποδοσφαίρου στην Περαχώρα

  

Ένα πάγιο αίτημα των δημοτών, των αθλητικών ομάδων και των κατοίκων της Περαχώρας βρίσκεται στην τελική ευθεία για την πραγματοποίησή του.

Υπεγράφη σήμερα το πρωί η σύμβαση για το έργο «Ανακατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στην Περαχώρα» μεταξύ του Δημάρχου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γεωργίου Αλκ. Γκιώνη και του νόμιμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας «Κ/ Ξ 7 ΓΕΝΝΑΤΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ – ΓΕΝΑΤΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.», παρουσία του Αντιδημάρχου Α.Α. Διοικητικού/ Οικονομικού Αναστάσιου Σακελλαρίου, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού – Αθλητισμού Αθανάσιου Παπαθανασίου, του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Φίλιππα Θυμή και του πρώην δημοτικού συμβούλου Ευάγγελου Βλάση.

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης τεχνικά και λειτουργικά αθλητικής εγκατάστασης η οποία αποτελείται από: α) τον κύριο Αγωνιστικό χώρο διαστάσεων 48,50*90,00μ (60,00 *100,00μ με την απαιτούμενη βοηθητική περιοχή και τις ζώνες ασφαλείας, περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου), β) ένα (1) κτίριο αποδυτηρίων εξωτερικών διαστάσεων 41,35*5,30μ με κερκίδες θεατών στην οροφή του, γ) ένα (1) κτίριο εξυπηρέτησης θεατών (υπάρχον) εξωτερικών διαστάσεων 12,78*3,00μ, δ) μία (1) πλατφόρμα (– δεξαμενών νερού & αντλητικό) με μεταλλικό στέγαστρο διαστάσεων 3,00*9,00μ. και ε) τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της εγκατάστασης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.131.350,01€.

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης δήλωσε: «Η ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου στην Περαχώρα αποτελεί μια καίρια παρέμβαση που δικαίως αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του αθλητικού κόσμου του Δήμου μας. Προσηλωμένοι στους στόχους μας και πιστοί στις υποσχέσεις μας, καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να παραδώσουμε στη νεολαία αυτού του τόπου ένα γήπεδο σύγχρονο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των παιδιών και των αθλητικών σωματείων. Συνεχίζουμε με προγραμματισμό και μεθοδικότητα να υλοποιούμε έργα που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των δημοτών μας».

Γραφείο Τύπου





ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ - ΒΟΧΑΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΛΟΥ ΒΟΧΑ ΑΠΟ 16-03
  


Ξεκίνησαν στο Δήμο Βέλου – Βόχας από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας οι δωρεάν εξετάσεις γυναικών (μαστογραφία και τεστ Παπ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ελλάδα κατά του καρκίνου», στόχος του οποίου είναι η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Το πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υλοποιείται με την συνεργασία του εν λόγω δήμου, και οι εξετάσεις διενεργούνται χωρίς οικονομικά, ασφαλιστικά ή φορολογικά κριτήρια.

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η διενέργεια Τεστ Παπανικολάου στις γυναίκες ηλικίας πάνω από 25 χρόνων καθώς και μαστογραφίας επιπλέον στις γυναικών μεταξύ 40 και 70 χρόνων.

Ήδη η κινητή μονάδα του ΕΙΟ βρίσκεται από την Τρίτη 16 Μαρτίου στο Βέλο, στον χώρο της σχολής ΑΧΕΠΑΝΣ. Από τις 5 Απριλίου θα βρίσκεται στο Βραχάτι και από τις 10 Μαΐου στο Ζευγολατιό.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν από Δευτέρα έως και την Παρασκευή μεταξύ 8.30 π.μ. και 2.30 μ.μ. στα τηλέφωνα 27413 60601 και 664 και 27423 60333, για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Στην έναρξη της λειτουργίας της κινητής μονάδας του ΕΙΟ στον Δήμο Βέλου – Βόχας παρέστησαν ο Δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κορινθίας Τάσος Γκιολής, ο Εντεταλμένος για θέματα υγείας Περιφερειακός Σύμβουλος Αγγελος Χρονάς, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας Χρυσοβαλάντης Μέλλος και η Αντιδήμαρχος Μαρία Καλλίρη.

Τέλος όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης, «ο νομός Κορινθίας είναι ο πρώτος νομός που ξεκίνησε το πρόγραμμα και έχει αγκαλιασθεί από τις γυναίκες που συμμετείχαν. Έχει ήδη υλοποιηθεί στους Δήμους Κορινθίων, Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης και Σικυωνίων. Εφ όσον η μετακίνηση και η πρόσβαση είναι δύσκολη τον τελευταίο χρόνο λόγο covid, η συνέπεια, η τήρηση των υγειονομικών κανόνων, η προθυμία του ανθρώπινου δυναμικού που συμμετέχει και η καλή συνεργασία με τους εκάστοτε Δήμους και Δημοτικά Συμβούλια, είναι αυτά που φέρουν για τους συμπολίτες μας τα καλύτερα αποτελέσματα» 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

 
 

Με παρέμβαση Ταγαρά Εγκρίθηκε χρηματοδότηση του αντιπλημμυρικού έργου Ελληνοχωρίου 170.000 €

  

Εγκρίθηκε χρηματοδότηση του αντιπλημμυρικού έργου της Κοινότητας Ελληνοχωρίου ύψους 170.000,00€ από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών Μετά από πάγιο και συνεχόμενο αίτημα του Δημάρχου Βέλου Βόχας κ. Αννίβα Παπακυριάκου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της κοινότητας Ελληνοχωρίου, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του προτεινόμενου αντιπλημμυρικού έργου στο κέντρο της κοινότητας, ύψους 170.000,00€.

Ο Δήμαρχος ευχαριστεί τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Νικόλαο Ταγαρά για την άμεση ανταπόκρισή του στην υλοποίηση του αιτήματος καθώς επίσης και τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Αναστάσιο Γκιολή για το άμεσο ενδιαφέρον του.

korinthosnews | 21-03-2021






Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Βέλου Βόχας Αννίβα Παπακυριάκου με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Δρ. Μιχάλη Χρηστάκη

  

Στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου μας ο Δήμαρχος πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τους κ.κ. Μιχάλη Χριστάκη/ Πρόεδρο των Γ.Γ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ιωάννη Νικλήτσα-Γενικό Δ/ντής/ Σύμβουλο Κατάρτισης Ανθρωπίνου Δυναμικού της εταιρείας Forum training & consulting , στην οποία συζητήθηκαν τα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα, το ρόλο του Γενικού Γραμματέα στην Διοίκηση του Δήμου καθώς επίσης και τη συνεχόμενη εκπαίδευση των στελεχών της Διοίκησης μέσω σεμιναρίων , ημερίδων κλπ.





Εγκρίθηκαν 200.000,00€ για την ανάδειξη του ναού Αγίου Νικολάου στο Χαλκί μέσα από το ΠΕΠ (Περιφερειακό Πρόγραμμα) Πελοποννήσου

  


Ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας μετά από χρόνια πολλών προσπαθειών γίνεται πραγματικότητα.

Πρόκειται για την στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του ναού του Αγίου Νικολάου στο Χαλκί του Δήμου Βέλου – Βόχας, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών το μνημείο θα στερεωθεί, θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί κατά τρόπο ανάλογο με την ιστορική, αρχαιολογική και καλλιτεχνική του αξία, ενώ θα αναβαθμιστεί αισθητικά, παράλληλα με την λειτουργική του βελτίωση, ο περιβάλλων χώρος του.

Ο Δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος ευχαριστεί θερμά όσους συνέβαλαν σε αυτή την θετική εξέλιξη και κυρίως τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Αναστάσιο Γκιολή και την θεματική Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κα. Αθηνά Κόρκα.

Είναι απόδειξη πως όταν ενώνουμε δυνάμεις κερδισμένος πάντα είναι ο τόπος μας.


  




ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ


ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ-ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΣ

   


Διανύουμε το τρίτο κύμα μιας πανδημίας η οποία δοκιμάζει σκληρά ολόκληρο τον πλανήτη έναν ολόκληρο χρόνο. Η πανδημία αυτή μας έχει στερήσει ότι θεωρούσαμε δεδομένο. Δοκιμαζόμαστε ψυχικά, κοινωνικά, οικονομικά με έναν τρόπο που κανείς μας δεν είχε φανταστεί.

Η Κορινθία μας έχει βρεθεί πλέον στο επίκεντρο της πανδημίας, καθημερινά συνάνθρωποί μας νοσούν, οικογένειες δοκιμάζονται, βρισκόμαστε όλοι σε μια κατάσταση συναγερμού. Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης εφαρμόζει από την πρώτη μέρα πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων ώστε να προασπίσει όσο είναι δυνατό την δημόσια υγεία. Πάνω από όλα όμως οι δημότες μας έχουν δείξει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη υπευθυνότητα και συνεργασία, με αποτέλεσμα ο Δήμος μας να βρίσκεται υγειονομικά σε ικανοποιητικό επίπεδο. Όλες οι μετρήσεις των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού που διενεργεί ο Δήμος μας σε τακτά διαστήματα αποδεικνύουν ότι οι προσπάθειες όλων μας επιβραβεύονται.

Η θετική αυτή κατάσταση όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάσει και να θεωρηθεί δεδομένη. Οποιαδήποτε χαλάρωση της προσοχής μας μπορεί να οδηγήσει ακαριαία σε οδυνηρά για όλους μας αποτελέσματα. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να ξεπεράσουμε την κόπωση συνεχίζοντας να αποτελούμε ο καθένας ασπίδα προστασίας για τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Τώρα πρέπει να υπερασπιστούμε όσα με κόπο και θυσίες κερδίσαμε έναν ολόκληρο χρόνο, ώστε σε λίγο καιρό όλοι μαζί να χαρούμε την ελευθερία που τόσο μας έχει λείψει.

Τώρα είναι η στιγμή να κρατήσουμε τον Δήμο μας υγειονομικά ασφαλή.





Σύμβαση αποκατάστασης του οδικού δικτύου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης υπέγραψε στην Κόρινθο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

  


Τη σύμβαση για το έργο αποκατάστασης των ζημιών που είχε υποστεί από ακραία καιρικά φαινόμενα το οδικό δίκτυο του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, την Τετάρτη 24 Μαρτίου, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Κορινθίας, στην Κόρινθο. Η πίστωση για το εν λόγω έργο ανέρχεται σε 102.822,58 ευρώ, σύμφωνα με το συμφωνητικό που υπογράφηκε. Επίσης, ο περιφερειάρχης υπέγραψε σήμερα στην Κόρινθο αποφάσεις για την αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Κορινθίας.

Τέλος, ο Π. Νίκας είχε συνάντηση με εθελοντές πυρόσβεσης της Σολυγείας (Σοφικό), οι οποίοι ζήτησαν τη συνδρομή της Περιφέρειας για τον εξοπλισμό τους. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης ζήτησε να καταγραφούν εκ μέρους τους οι ανάγκες που έχουν διαπιστώσει, προκειμένου να υπάρξουν από την πλευρά του -και από τον συντονιστή πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου- οι απαιτούμενοι χειρισμοί.




ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ «ΑΠΩΝ»
  


Σε πρόσφατη ανάρτησή μας σχετικά με το ψήφισμα που συντάχθηκε και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων, που ανήκουν σε διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις ή είναι ανεξάρτητοι, στα πλαίσια της διαβούλευσης για τον νέο εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης, αναφέραμε:

«Η τοποθέτηση του Δημάρχου και η στάση των Συμβούλων της Δημαρχιακής παράταξης που δήλωσαν «Απών» στην ψηφοφορία, χαρακτηρίζει την αντίληψή τους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Είναι απαράδεκτο ο Δήμαρχος και η παράταξή του να αρνούνται να τοποθετηθούν για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή τον θεσμό τον οποίο υπηρετούν.

Φαίνεται πως η κομματική πειθαρχία και η απόλυτη σύμπλευση με τις Κυβερνητικές επιλογές, είναι αυτό που ενδιαφέρει κάποιους περισσότερο.*

Το νομοθέτημα με το πρόσχημα της Κυβερνησιμότητας καταργεί τη δίκαιη αντιπροσώπευση, και επαναφέρει αναπαλαιωμένες πρακτικές πλασματικών πλειοψηφιών. Είναι μια επιστροφή σε ένα απόλυτα δημαρχοκεντρικό σύστημα που αποδυναμώνει τα δημοτικά συμβούλια και αλλοιώνει τα εκλογικά αποτελέσματα. Καθιερώνει την εκλογή Δημάρχου με ποσοστό 43%, που μεταφράζεται σε 60% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες μειώνονται από 27 σε 21.

Με την κατάργηση της τρίτης κάλπης για εκλογή των τοπικών συμβουλίων και την ένταξή τους σε κεντρικά παραταξιακά ψηφοδέλτια ουσιαστικά καταργείται η αυτονομία των κοινοτήτων. Τα συμβούλια κοινοτήτων και οι πρόεδροι μετατρέπονται σε προεκτάσεις της παράταξης του Δημάρχου.

Οι μειοψηφίες γίνονται πλειοψηφίες!

Η μείωση της ποσόστωσης των γυναικών από το 40% του «Κλεισθένη» σε 33%, υποβαθμίζει το ρόλο της γυναικείας συμμετοχής και της αποδεδειγμένης συνεισφοράς της στην Αυτοδιοίκηση και είναι ενδεικτική συγκεκριμένης νοοτροπίας και ιδεολογικής αντίληψης για την ισότητα των φύλων.**

Η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας, ενίσχυση του διαλόγου, της συμμετοχής και της σύνθεσης απόψεων.

Μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί η Αυτοδιοίκηση να πετύχει την Δημοκρατική Κυβερνησιμότητα.

Οι υποστηρικτές της Αντιμεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ξεχνούν, ότι σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, τέτοια νομοθετήματα γύρισαν εις βάρος των κυβερνώντων, όταν αυτοί βρέθηκαν στην θέση της αντιπολίτευσης.

*Δεν φτάνει που ψήφισαν ΑΠΩΝ, παρέλειψαν (όλως τυχαίως;) να αναρτήσουν στην επίσημη σελίδα του Δήμου στο Facebook, το ψήφισμααπόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Σχέδιο Νόμου. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που δεν δημοσιεύονται αποφάσεις-ψηφίσματα του ΔΣ όπως αυτά που είχαν καταθέσει οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ (Νομοσχέδιο για Περιβάλλον, ΕΛΤΑ Ξυλοκάστρου-Δερβενίου).

**Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ αποδείξαμε εμπράκτως τη δική μας αντίληψη για εκπροσώπηση, με μια από τις μεγαλύτερες συμμετοχές γυναικών πανελληνίως στο ψηφοδέλτιό μας αποτελούμενο από 41 υποψηφίους εκ των οποίων 21 γυναίκες και 20 άνδρες, ανατρέποντας το κατεστημένο της ποσόστωσης φύλου για πρώτη φορά στο Δήμο μας.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια