Header Ads

«ΜΑΣΚΕΣ» στο Ευαγγέλιο της ΚΥΡΙΑΚΗΣ της ΤΥΡΙΝΗΣ! φ.1735

«ΜΑΣΚΕΣ» στο Ευαγγέλιο της ΚΥΡΙΑΚΗΣ της ΤΥΡΙΝΗΣ!

«Παγκόσμια»…… Ημέρα κατά της ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ!!!

  

Του Χρήστου Ρουμελιώτη (Θεολόγου)

Κυριακή της Τυρινής η ερχόμενη Κυριακή και το Ευαγγέλιο, ένας «καταπέλτης» κατά της υποκρισίας. Μια και ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της καθιέρωσης «παγκόσμιων γιορτών», ίσως να μην ήταν και τόσο άστοχο να καθιερωθεί η Κυριακή της ΤΥΡΙΝΗΣ, ως «παγκόσμια ημέρα κατά της ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ»! Ενδιαφέρον ακούγεται! Όλοι μας, αλλά κυρίως οι πολιτικοί και θρησκευτικοί μας άρχοντες, θα είχαν την τιμητική τους! Οι ευχές και τα Χρόνια πολλά θα έδιναν και θα έπαιρναν! - 

«Όταν δε νηστεύητε, μη γίνεσθε ώσπερ οι υποκριταί σκυθρωποί. Αφανίζουσι γαρ τα πρόσωπα αυτών, όπως φανώσι τοις ανθρώποις νηστεύοντες… Συ δε νηστεύων άλειψαί σου την κεφαλήν & το πρόσωπον σου νίψαι, όπως μη φανείς τοις ανθρώποις νηστεύων!». Με απλές κουβέντες ο Χριστός, προτρέπει: Πέταξε τη «μάσκα» της υποκρισίας! Γίνε γνήσιος και αυθεντικός, απλός και ειλικρινής, τίμιος με τον εαυτό σου και πάψε να είσαι άνθρωπος του «φαίνεσθαι», να είσαι ένας «δήθεν», ένας άνθρωπος της προβολής και της επίδειξης. Κυρίαρχες έννοιες στην περικοπή αυτή το «πρόσωπον» και το προσωπείον, δηλαδή το «φαίνεσθαι». Και τι είναι προσωπείο; Είναι η αλλοίωση του προσώπου, αφού οι υποκριτές αλλοιώνουν –«αφανίζουσι» τα πρόσωπα αυτών, όπως φανώσι τοις ανθρώποις νηστεύοντες!

Αχ αυτό το «φαίνεσθαι»!! Αχ αυτή η μάσκα της υποκρισίας! Σε μια εποχή, όπου η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αληθείας και ψεύδους είναι δυσδιάκριτη και όπου η ροή στην πληροφόρηση είναι ανεξέλεγκτη και καταιγιστική, ενώ τα fake news «αφανίζουσι», αλλοιώνουν την πραγματικότητα και θολώνουν το τοπίο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ο άνθρωπος καλείται να «ανακαλύψει» την πραγματικότητα! Να «ανακαλύψει» τον εαυτό του! Να «έλθει εις εαυτόν» σαν τον Άσωτο υιό και να αποκτήσει αυτογνωσία, δηλ. το «γνώθι σαυτόν». Να απορρίψει και να αποτινάξει την περιρρέουσα θολούρα του ψεύδους και της κοινωνικής υποκρισίας, που του δημιουργεί «τρικυμία εν κρανίω» και που σαν μάσκα επικάθεται στο πρόσωπο του και να ….καταφέρει να δει το πρόσωπο του καθαρό! Ένα πρόσωπο χωρίς το προσωπείο, χωρίς τη «μάσκα». 

«Φανέρωσέ με τη μάσκα που κρύβεις, κάτω απ’ τη μάσκα που φοράς!», μας ζητά ένα σύγχρονο τραγούδι από το συγκρότημα «ΤΡΥΠΕΣ»! Λοιπόν, «το πρόσωπον σου νίψαι». Καθάρισε το! Το πρόσωπο μας πλέον είναι το ζητούμενο! «Σκύψαμε» και αποδεχόμαστε πράγματα και καταστάσεις που δεν μας εκφράζουν, που μας τρομάζουν, που επιφέρουν την αλλοτρίωση του προσώπου μας. Σκύψαμε το κεφάλι, γι’ αυτό γίναμε σκυθρωποί! Και ο Χριστός προσπαθεί να μας προλάβει και να μας αφυπνίσει: «μη γίνεσθε ώσπερ οι υποκριταί σκυθρωποί». Μη γίνεστε λοιπόν σκυθρωποί και οσφυοκάμπτες, δουλοπρεπείς και κατηφείς, και μην καταπιέζεστε, υιοθετώντας αλλότρια πράγματα, που σας απομακρύνουν από το Θεό, που σας αλλοτριώνουν και αλλοιώνουν το πρόσωπο σας, το οποίο πρόσωπο είναι η «εικόνα του Θεού» πάνω σας! Πετάξτε τη «μάσκα»! Και καταστήστε το πρόσωπο σας καθαρό! «Και το πρόσωπον σου νίψαι, όπως μη φανείς τοις ανθρώποις νηστεύων»! Γίνε αυθεντικός. Γίνε γνήσιος. Και όχι αλλοτριωμένος σαν τους πολιτικούς και θρησκευτικούς άρχοντες της εποχής του Χριστού, - και όχι μόνον! - τους διαβόητους Γραμματείς (πολιτικοί άρχοντες) και Φαρισαίους (θρησκευτικοί άρχοντες), για τους οποίους εξεστόμισε με τόση σκληρότητα και αποφασιστικότητα ο «μελλοθάνατος» Ιησούς, εκείνα τα τρομερά «ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί»!!! Μη συσχηματίζεσαι λοιπόν με την άρχουσα πολιτική και θρησκευτική εξουσία της κάθε εποχής, παραγγέλλει στον καθένα μας, ο γλυκύς και ταυτόχρονα αδυσώπητος Ιησούς! Και το δείχνει με το παράδειγμα του. Δεν διστάζει να μιλήσει ελεύθερα μπροστά στους άδικους ωφελιμιστές και φιλοτομαριστές διώκτες του. Και μάλιστα δεν διστάζει να εκφράζεται σκληρά στους μισητούς και μισάνθρωπους ηγέτες της θρησκευτικής και πολιτικής ελίτ της εποχής του, την ώρα που τον δικάζουν και γνωρίζει ότι θα τον καταδικάσουν σε θάνατο! 

Λέτε, εάν εμφανιζόταν στην εποχή μας ο Χριστός, να επαναλάμβανε τα ίδια «ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί» στους σύγχρονους «γραμματείς & φαρισαίους;» Λέτε εάν εμφανιζόταν στην 
εποχή μας ο Χριστός και διαπίστωνε, πως το ένα τοις εκατό του πληθυσμού της Γης, κατέχει το σαρανταπέντε τοις εκατό του παγκόσμιου πλούτου, να απευθυνόταν στους δισεκατομμυριούχους των πέντε Ηπείρων, που «ρουφούν» τον πλούτο του Πλανήτη, και αφήνουν σκελετωμένα και πρησμένα από την πείνα παιδιά στην Αφρική, τους περιβόητους Μπιλ Γκέιτς, Γουόρεν Μπάφετ, Τζεφ Μπέζος, Έλον Μάσκ κ.α. και να τους τράνταζε με το «Ουαί δε υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί, ότι κατεσθίετε τας οικίας των χηρών και προφάσει μακρά ….» πασχίζετε να φορέσετε μάσκες και να κάνετε εμβόλιο στα σκελετωμένα από την πείνα παιδιά της Αφρικής, ώστε να προστατέψτε αυτά τα «κινούμενα πτώματα», και να μην πεθάνουν τα καημένα από κάποιο κρυολόγημα!!! Μοιράστε πρώτα τον τεράστιο πλούτο σας, σαν τον Μέγα Βασίλειο στην φτωχολογιά του Πλανήτη για να γεμίσει το στομάχι τους και κατόπιν δώστε μάσκες και εμβόλια!!! 
Λέτε να απηύθηνε στους σύγχρονους λήσταρχους και «καθοδηγητές» του πλανήτη εκείνα τα περίφημα και σκληρά «Μωροί και Τυφλοί», «Τάφοι κεκονιαμένοι», «Οδηγοί τυφλοί», «όφεις, γεννήματα εχιδνών»;;; Και στο σύγχρονο θρησκευόμενο Φαρισαίο με τα πομπώδη και γεμάτα στόμφο κηρύγματά του, ο οποίος λέγει και ου ποιεί, που δεσμεύει φορτία βαρέα και δυσβάστακτα και τα εναποθέτει στους ώμους των ανθρώπων, χωρίς καν ο ίδιος να κουνά το δακτυλάκι του, που ποιεί πάντα τα έργα του προς το θεαθήναι τοις ανθρώποις, που πλατύνει τα φυλακτήρια του και μεγαλώνει τα κράσπεδα των ιματίων του κλπ, κλπ, λέτε να τολμούσε σήμερα να τον «κράξει» με εκείνο το «Φαρισαίε τυφλέ, καθάρισον πρώτον το εντός του ποτηρίου……»;;; Φαρισαίε τυφλέ»: ανάνηψον ουν…..

Η άκρως επίκαιρη ευαγγελική περικοπή της Κυριακής της Τυρινής, καθώς και η κατανυκτική περίοδος της Σαρακοστής, όπου εξελίσσεται και κορυφώνεται το δράμα του Θεανθρώπου, αποτελεί μια καλή περίοδο για γόνιμο προβληματισμό, περισυλλογή, ενδοσκόπηση, αυτογνωσία και αποφασιστικότητα, για να κερδίσουμε τη ζωή μας. Αρκεί να «ξυπνήσουμε» και να αξιοποιήσουμε τα μηνύματα που εκπέμπουν οι Ακολουθίες της συγκλονιστικής περιόδου του Τριωδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια