Header Ads

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΣΑΛΔΑΡΗ φ.1732

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Θέσεις και απόψεις για την Πλατεία Τσαλδάρη

  

 Μετά από συνεχείς διαμαρτυρίες, τόσο στον ηλεκτρονικό τύπο, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κατάσταση που περιέρχονται η κεντρική πλατεία του δήμου κορινθίων Περιβολάκια, ως και οι λοιποί κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου αρμοδιότητας του, γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους του δήμου κορινθίων με στόχο την προστασία του πράσινου του δήμου και ιδίως του Πράσινου εντός του οικιστικού ιστού της πόλεως της Κορίνθου.

 Δυστυχώς, η δημοτική αρχή ακολουθεί τα βήματα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και αρνείται να τηρήσει τις σχετικές υποχρεώσεις της, όπως αυτές προκύπτουν από το κείμενο νομοθετικό Πλαίσιο.

 Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας, έχει καταστατική υποχρέωση να προασπίζει μεταξύ άλλων τα δικαιώματα των Καταναλωτών και στο πεδίο της ευζωίας, έννοια που καταλαμβάνει και την προστασία των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

 έχει υπόψη του ότι ενόψει της εικόνας που παρουσιάζει η πόλη της Κορίνθου, πρωτεύουσα του Δήμου Κορινθίων, η προστασία πάσης φύσεως πρασίνου και ιδιαίτερα του υψηλού πρασίνου -δέντρα - είναι βασικό περιβαλλοντικό αγαθό. Ένα αγαθό που κρίνεται απαραίτητο για την ελεύθερη και ολόκληρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των κατοίκων του Δήμου (δημοτών και μη) και καταλαμβάνει τους κοινόχρηστους χώρους πόλεων και οικισμών και ιδίως τους κοινόχρηστους χώρους αστικού και περιαστικού πρασίνου.

 Στα πλαίσια αυτά υπενθύμισε στους αρμόδιους του δήμου κορινθίων ότι οι συνταγματικού επιπέδου αρχές της βιωσίμου (αειφόρου) αναπτύξεως και του πολεοδομικού κεκτημένου επιτάσσουν, ότι δεν είναι επιτρεπτή η μείωση ή κατάργηση κοινοχρήστων χώρων πρασίνου με τη συνακόλουθη επιδείνωση των όρων διαβιώσεως των κατοίκων.

 Τούτο διότι εγγυώνται, ότι οποιαδήποτε επέμβαση ή άλλη δράση στο περιβάλλον ή τροποποίηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού θα διασφαλίζει στο διηνεκές την προστασία του περιβάλλοντος χάριν και των επερχομένων γενεών και, σε κάθε περίπτωση, θα λειτουργεί με τρόπο που θα προάγει το ήδη υφιστάμενο επίπεδο προστασίας,.

 H διασφάλιση των περιβαλλοντικών αγαθών είναι επιταγή άρρηκτα συνδεδεμένη με τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος) και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος) και την πραγμάτωση άλλων δικαιωμάτων, όπως ιδίως το δικαίωμα στην υγεία (άρθρο 5 παρ. 5 συνδ. 21 παρ. 3 του Συντάγματος).

 Οι παραπάνω βασικές αρχές, φαίνεται από την εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή τόσο η πλατεία Περιβολάκια, όσο και οι λοιποί κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου που ανήκουν στην αρμοδιότητα σας, ότι δεν έχουν τηρηθεί, όπως φαίνεται να μην έχει τηρηθεί ακόμα και η τυπική νομιμότητα στο πεδίο αυτό από τη στιγμή που η δημοτική αρχή, επιμελώς, δεν χορηγεί τα παραπάνω έγγραφα.

 Στα πλαίσια αυτά, έχοντας πάντα υπόψη και την κακή εικόνα στο άνω πεδίο που παρουσίαζε ο δήμος και με την προηγούμενη δημοτική αρχή, κάλεσε την δημοτική αρχή να μας χορηγήσει τις δέουσες απαντήσεις και ιδίως αντίγραφο της άδειας που έλαβε ο δήμος και ο εργολάβος υλοποίησης του έργου στην πλατεία Περιβολάκια από το αρμόδιο δασαρχείο για την υλοτόμηση και εξαφάνιση αρκετών δέντρων στην πλατεία καθώς και αντίγραφο του τμήματος της περιβαλλοντικής Μελέτης που έκρινε σκόπιμη την υλοτόμηση και εξαφάνιση των παραπάνω δέντρων.

 Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια του ώστε να αποκατασταθεί η προστασία του πράσινου στους κοινόχρηστους χώρους, του δήμου κορινθίων αλλά και των λοιπών δήμων στην Κορινθία.

Κόρινθος 12/2/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια