Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1731

Υπέγραψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας την αναβάθμιση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου, έργο 1,27 εκ. ευρώ
  

Σύμβαση για την κτηριολογική και ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου, έργο προϋπολογισμού 1.270.000 ευρώ, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στην Κόρινθο, στο διοικητήριο της Π.Ε. Κορινθίας.

Ο περιφερειάρχης είχε συνάντηση με την πρόεδρο του εν λόγω μουσείου, αρχαιολόγο Μαρία Μέξια και τα μέλη του Δ.Σ., προς τους οποίους δήλωσε ότι η Περιφέρεια προτίθεται -μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί και με τον Δήμο Κορινθίων- να συνδράμει στα λειτουργικά έξοδα του φορέα.

Ακολούθησε σειρά συναντήσεων του Π. Νίκα με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Κορινθίας, μεταξύ των οποίων τον πρώην δήμαρχο Αθικίων Πέτρο Λέκκα και τους προέδρους Ξυλοκέριζας και Αρχαίας Κορίνθου Νίκο Κίννα και Κώστα Παπαϊωάννου αντίστοιχα.

Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών συζητήθηκαν ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως ο καθαρισμός στο ρέμα των Κεγχρεών αλλά και η πορεία των έργων ανασυγκρότησης στην περιοχή της ανατολικής Κορινθίας που επλήγη από τις πυρκαγιές του περυσινού καλοκαιριού, ενώ ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα της προστασίας της γης από πλημμύρες. Επίσης συζητήθηκε το θέμα του φωτισμού στο κάστρο του Ακροκόρινθου, έργο του οποίου η μελέτη αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου έναν μήνα.

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας είχε συνάντηση με την Βασιλική Ευστρατιάδου, πρόεδρο της Μικρασιατικής Στέγης Κορινθίας, συζητώντας μεταξύ άλλων την προοπτική συνεργασίας και της υποστήριξης της δράσης του εν λόγω συλλόγου, αλλά και ενδεχόμενη συνδρομή από την Περιφέρεια -με παράλληλη συμμετοχή και του Δήμου Κορινθίων- για την κατασκευή κτηρίου, σε ήδη υφιστάμενο οικόπεδο.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης είχε συνεργασία στην Π.Ε. Κορινθίας με στελέχη της Περιφέρειας.




Στη γ.γ. Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι παρεμβάσεις στην διώρυγα του Ισθμού, ως “σύνθετο και ειδικό έργο εθνικού επιπέδου”
  

Ως “σύνθετο και ειδικό έργο εθνικού επιπέδου” χαρακτηρίστηκε το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στα πρανή της διώρυγας, στον Ισθμό της Κορίνθου, με σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Στη σχετική απόφαση αναφέρεται ότι το εν λόγω έργο εντάσσεται πλέον στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του πιο πάνω υπουργείου.

Οπως ειδικότερα σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης, μεταξύ άλλων, “το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται συχνές καταπτώσεις από τα πρανή της διώρυγας με αποκορύφωμα την κατάπτωση που σημειώθηκε, στις 15-1-2021 στο πρανές της, στην πλευρά της Πελοποννήσου στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία της.

Για να μη σημειωθούν ατυχήματα που θα θέσουν σε κίνδυνο διερχόμενα πλοία και τους επιβαίνοντες σε αυτά, απαιτείται άμεσα η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης των ζημιών που έχουν παρουσιαστεί στα πρανή της διώρυγας και σταθεροποίηση αυτών και εν συνεχεία δημοπράτηση και κατασκευή των απαραίτητων έργων.

Είναι επείγουσα η ανάγκη υλοποίησης του έργου, για την επαναλειτουργία της διώρυγας και για τον λόγο αυτό με την αριθμ.15007/28-12021 απόφαση περιφερειάρχη Πελοποννήσου κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η διώρυγα του Ισθμού, από την πλευρά της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα από την ΧΘ: 2+200 έως και την ΧΘ: 3+200”.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στο αίτημα προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκ μέρους της ΑΕΔΙΚ (Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου) να χρηματοδοτήσει και να αναλάβει το ίδιο τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων έργων.



Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ αρχές Μαρτίου για το φυσικό αέριο στη Περιφέρεια Πελοποννήσου
  

Το θέμα του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί το αντικείμενο σύσκεψης η οποία προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Μαρτίου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- του υπουργού Κώστα Σκρέκα, του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και στελεχών από τη ΔΕΔΑ και τη ΔΕΣΦΑ.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας μετά τη συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα σήμερα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, με τον πιο πάνω υπουργό.

Στη συνάντηση εκφράστηκε η θέση πως πλέον δημιουργείται νέα κατάσταση όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, μετά και την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της διάθεσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του ΕΣΠΑ, πίστωσης 20.000.000 ευρώ για το φυσικό αέριο.

Εξ άλλου, στη σημερινή συνάντηση του Π. Νίκα με τον Κ. Σκρέκα, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό για τη συναντίληψη μεταξύ Περιφέρειας και της δημοτικής αρχής Μεγαλόπολης όσον αφορά το ΣΔΑΜ της περιοχής αυτής στη μεταλιγνιτική εποχή, δηλώνοντας παράλληλα τη συμφωνία του να δημιουργηθεί επιχειρηματικό πάρκο δίπλα στον αυτοκινητόδρομο, στην περιοχή του Λεύκτρου, σε μια έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της “πράσινης” ανάπτυξης, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ενημέρωσε τον υπουργό για τα περιβαλλοντικά θέματα που προωθεί η περιφερειακή Αρχή, από το Πολυλίμνιο, μέχρι τις παρόδιες και άλλες φυτεύσεις, αλλά και τις παρεμβάσεις που προετοιμάζει στην περιοχή της Νέδας.

Παράλληλα επισήμανε την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, για την οποία η περιφερειακή Αρχή -μετά και τη συναίνεση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- εξασφάλισε 15.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία θα διατεθούν για την ανασυγκρότηση του δικτύου.

Τέλος, έγινε ευρεία συζήτηση για το θέμα των απορριμμάτων και ειδικότερα για το πρόβλημα με τις δεκάδες χωματερές που συνεχίζουν να επισύρουν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο υπουργός ενημέρωσε τον περιφερειάρχη ότι στις αρχές του ερχόμενου Μαρτίου θα γίνει σύσκεψη σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίοι ήδη προετοιμάζεται το υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε ότι απαιτείται συνεργασία του υπουργείου με την Περιφέρεια για να τακτοποιηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, εν όψει και της οριστικής επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων με την έναρξη υλοποίησης της ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Παράλληλα, ζήτησε η αποκατάσταση των χωματερών να γίνει από την Περιφέρεια, σημειώνοντας ωστόσο ότι “αποτελεί ένα δύσκολο έργο για την επιτυχή έκβαση του οποίου θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια”.



Μηχανήματα και οχήματα των πρώην ΔΕΚΕ και ΔΕΣΕ κατευθύνονται προς την Π.Ε. Κορινθίας

  

Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα μεταφέρονται από την Τρίπολη στην Π.Ε. Κορινθίας οχήματα και μηχανήματα που ανήκαν στις πρώην ΔΕΚΕ και ΔΕΣΕ.

Η σχετική απόφαση, δήλωσε ο περιφερειάρχης, υπαγορεύθηκε στο πλαίσιο της ορθολογικής κατανομής του υλικού που αφορά την Πολιτική Προστασία, προσθέτοντας ότι εξελίσσεται ήδη προετοιμασία για την ανακατανομή του υφιστάμενου -αλλά και αγορά νέου- υλικού. Παράλληλα, προχωρεί η συγκρότηση ανά Π.Ε. των αποθηκών με είδη και υλικά Πολιτικής Προστασίας.

Η πρόσφατη σχετική απόφαση του περιφερειάρχη αφορά ένα αυτοκίνητο -το οποίο παραδίδεται άμεσα-, καθώς και τέσσερα μηχανήματα εκ των οποίων το ένα παραδίδεται άμεσα, ενώ από τα υπόλοιπα τέσσερα τα δύο θα παραδοθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επισκευής τους και τα άλλα δύο από την 1η Μαΐου.





ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΛΙΜΑΝΙ ΚΕΓΧΡΕΩΝ
  

Το αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, συνοδευόμενος από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας Παναγιώτα Κασίμη, καθώς και από στελέχη των υπηρεσιών της Π.Ε. Κορινθίας και της ΕΦΑΚ.

Επί τόπου, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για την πορεία του έργου για τη στερέωση και ανάδειξη του αρχαίου λιμένα των Κεγχρεών.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενισχύει οικονομικά τις ανασκαφές, όπως και την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου που υπάρχει στην περιοχή της, διατηρώντας άριστη συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού όσον αφορά την υποστήριξη του σημαντικού έργου που αυτό επιτελεί. Ας σημειωθεί ότι μόνο στην Κορινθία βρίσκονται σε εξέλιξη 5 έργα πολιτισμού, μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με συνολικό προϋπολογισμό 6.248.600 ευρώ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ




Συνάντηση Τ. Γκιολή με το τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Βέλου – Βόχας
  

Ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής είχε συνάντηση σήμερα, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας, στην Κόρινθο, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Βέλου – Βόχας Θανάση Μανάβη.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για τα έργα που προγραμματίζονται ή ήδη εξελίσσονται στην περιοχή του εν λόγω δήμου.



  





Δεν υπάρχουν σχόλια