Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1727

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
  

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την απόκτηση των Rafale ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την απόκτηση των αεροσκαφών Rafale τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ καταψήφισε ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

13 Ιανουαρίου 2021, 06:07: Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τις συμβάσεις για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ καταψήφισε ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

  

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Μακάριος Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία μας καθώς κανείς, όπως είπε, δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι αυτά τα αεροσκάφη είναι απαραίτητα για την ισχυροποίηση της χώρας μας, ιδιαίτερα στην τρέχουσα ευαίσθητη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα.

Με την απόκτηση αυτών αεροσκαφών, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, οχυρώνουμε την άμυνά μας και κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις της ειρήνης απέναντι σε μια συνεχή και κλιμακούμενη προκλητικότητα και επιθετικότητα από τη γείτονα χώρα.

Παράλληλα είπε πως η κυβέρνηση αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων καθώς από τη στιγμή που η προμήθεια αεροσκαφών αποτέλεσε μια αναγνωρισμένη ανάγκη στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού, αυτή μερίμνησε ώστε σε μόνον τέσσερις μήνες να έρθει η Συμφωνία στη Βουλή, προς κύρωση.

Αναφορικά με τις συμβάσεις, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως σε λίγους μήνες θα έχουμε και τα απτά αποτελέσματα αυτής της κύρωσης, με την ένταξη των πρώτων έξι μαχητικών Rafale στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή αποδεικνύει ταυτόχρονα και το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία.

Σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται πολύ γρήγορα χωρίς να θυσιάζεται η ακεραιότητα και η αποτελεσματικότητα σε κανένα επίπεδο, με όρους που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία για τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων και κάλεσε όλα τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο γιατί αυτό είναι το « εθνικά απαιτητό».

  
Ο εισηγητής της μειοψηφίας Γιώργος Τσίπρας, επέμεινε στην κριτική για τις διαδικασίες του επείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση για την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε προχωράμε, έτσι. Υπάρχουν και ορισμένα όρια». Σημείωσε πως η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας «σε καμία περίπτωση δεν δίνει την πολυτέλεια ή το ελεύθερο ή το περιθώριο στην Κυβέρνηση, στο Κράτος, στη χώρα, να αντιμετωπίζει με ένα πιο χαλαρό τρόπο το θέμα των δαπανών για την Αμυνα, ακόμη και αν αυτές αυξάνονται. Αντίθετα, ότι διανύουμε μια τέτοια περίοδο πρέπει να μας κάνει ακόμα πιο προσεκτικούς σε ζητήματα οικονομίας, να διατηρούμε τις προτεραιότητες στις επιλογές τις οποίες κάνουμε και να είμαστε ακόμα πιο σφιχτοί και σκληροί στις διαπραγματεύσεις».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως το κόμμα του «έχει τοποθετηθεί με αρκετή σαφήνεια, γι’ αυτό και είναι επί της αρχής θετικό στην επιλογή που γίνεται για τα Rafale, αρκεί πάντα να μην ανατρέπονται οι μεγάλες προτεραιότητες που υπήρχαν σε ό,τι αφορά στην εθνική μας άμυνα». Σημείωσε πως «η σύμβαση που διαβάσαμε σήμερα, γιατί το άλλο κείμενο που έχουμε στα χέρια μας ήταν αρκετά γενικόλογο, είναι εξαιρετικά προβληματική». Και εξήγησε πως η συμφωνία αυτή «είναι κατάφωρα προς το συμφέρον των γαλλικών εταιρειών, χωρίς να διασφαλίζει, παρά ελάχιστα, τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

»Δεν είναι σαφές το τελικό κόστος. Είναι εξαιρετικά εμπροσθοβαρής η χρηματοδότηση της σύμβασης και σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζει με τις συμβατικές παραδόσεις υλικού. Δεν εξασφαλίζει την ποιοτική παράδοση των υλικών. Υπάρχουν μέσα διατυπώσεις οι οποίες δεν έχουν ξανακάνει την εμφάνισή τους σε συμβάσεις γύρω από το ζήτημα του τι παραλαμβάνουμε. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, σε κανένα πεδίο και για κανένα από τα 18 αεροσκάφη». Και ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στις συμβάσεις αυτές.

  
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε πως το κόμμα του λέει «Ναι», στην προμήθεια των RAFALE, αλλά ζητάει και την απόλυτη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της συνεργασίας με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ιδιωτική και κρατική». Κανείς είπε δεν αμφισβητεί τη δυναμική των RAFALE που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον ευρύτερο επιχειρησιακό χώρο ενδιαφέροντος της Πολεμικής μας Αεροπορίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας εν γένει.

Μια προμήθεια και ένα οπλικό σύστημα που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ως ένας εξαιρετικός πολλαπλασιαστής ισχύος και ένας παίκτης εναέριας υπεροχής στην άμυνα της χώρας μας, ενισχύοντας την αποτρεπτική και κατασταλτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Αλλά ταυτόχρονα, δυστυχώς, καταδεικνύεται ένας εξαιρετικής κρισιμότητας αρνητικός παράγοντας.

Αυτός της έλλειψης μακρόπνοου σχεδιασμού κάτι που δεν έγινε ούτε από την προηγούμενη ούτε γίνεται και από αυτή την κυβέρνηση.

Σημείωσε μεταξύ άλλων πως στη συμφωνία αυτή υπάρχουν κενά σε σχέση με την απόλυτη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και δεν γίνεται κανένας λόγος για τη συνεργασία και συνέργεια με την εθνική αμυντική βιομηχανία ιδιωτική και κρατική, δεν υπάρχει πρόβλεψη για βιομηχανικές επιστροφές ούτε στην παραγωγή ούτε στη συντήρηση. Μια διαδικασία που θα έδινε δυνατότητα στήριξης και εξυγίανσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας.


   

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης δήλωσε πως το κόμμα του διαφωνεί και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί και η επιλογή αυτή για την ενίσχυση των ΕΔ μας είναι ενταγμένη μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που θέλει αυτή την προμήθεια των αεροσκαφών RAFALE και έχει βάλει τη σφραγίδα του, έχει βάλει τις προδιαγραφές του, έχει επέμβει στην τυποποίηση, όπως επεμβαίνει σε κάθε απόφαση που αφορά τις Ενοπλες Δυνάμεις μας. Η συμφωνία αυτή είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ δεν είναι ξεκομμένη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή μας. Ειδικά για την αγορά των Rafale, τόνισε πως πλέον έχουμε μεγάλη εμπειρία του τι σημαίνει το κυνήγι των εξοπλισμών. Είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος και αρχή. Αυτή που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι βιομηχανίες παραγωγής πολεμικού υλικού και η «λυκοσυμμαχία» του ΝΑΤΟ.

  

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Γιώργος Μυλωνάκης εστίασε την κριτική του στην έλλειψη της αμυντικής μας βιομηχανίας, λέγοντας πως για την κατάσταση που έχει περιέλθει» ντρέπομαι και λυπάμαι» καθώς «τα ΕΑΣ έχουν απαξιωθεί. Η ΕΛΒΟ δεν παράγει τίποτα». Για την απόκτηση των Rafale είπε πως αργοπορήσαμε και η κυβέρνηση έπρεπε να είχε φέρει το νομοσχέδιο πριν τα Χριστούγεννα. Η Ελληνική Λύση, όπως είπε, από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι το RAFALE είναι το πλέον κατάλληλο για τον ελληνικό χώρο, τα χρήματα τα οποία δαπανώνται και για τα καινούργια και για τα μεταχειρισμένα κάπου εκεί κοντά πρέπει να είναι.

Είναι ένα αεροσκάφος νομίζω «φονική» πολεμική μηχανή. Είναι άριστα συνδεδεμένο με τον χώρο τον οποίο έχουμε εδώ στο Αιγαίο και νομίζω, ότι αυτή τη στιγμή, αυτό το αεροσκάφος θα κάνει τη μεγάλη διαφορά. Η μοίρα αυτών των 18 αεροσκαφών θα είναι ο τρόμος και ο φόβος των Τούρκων.


 

Η ειδική εισηγήτρια του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα από τη δική της πλευρά ανέφερε πως «κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την αμυντική ενίσχυση της χώρας, ιδίως σήμερα, που η χώρα σύρεται σε μια διαπραγμάτευση με τον θεωρητικό γείτονα και με την αποδοχή, μάλιστα, και επιδιαιτητή, ο οποίος χρησιμοποιεί την Τουρκία σαν όχημα στον γεωπολιτικό του σχεδιασμό. Και θα ήμασταν και εμείς υπέρμαχοι στην ενίσχυση της χώρας βάσει σχεδίου και στρατηγικής».

Τόνισε πως «ο πατριωτισμός ούτε παζαρεύεται ούτε εξαντλείται στις εμπορικές πτυχές της πολιτικής ημερήσιας διάταξης. Στο ιστορικό των εξοπλισμών της χώρας μας, διαπιστώνουμε ότι οι επιλογές μας δεν προέκυπταν από τις αντικειμενικές εθνικές ανάγκες μας.

Δυστυχώς, στο μεγαλύτερο βαθμό καθορίζονται και από τον παράγοντα των ισορροπιών μεταξύ των περίφημων συμμάχων μας».

Και πρόσθεσε πως «η πολυτυπία στους εξοπλισμούς μας θα μπορούσε να είναι πλεονέκτημα, εάν ήταν αποτέλεσμα εθνικού σχεδιασμού και αν βασιζόταν αποκλειστικά σε αμυντικά κριτήρια. Ομως, στο ελληνικό παράδειγμα η πολυτυπία προέκυψε από τις συγκυριακές εξαρτήσεις της χώρας μας. Είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εθνικού σχεδιασμού και για τον λόγο αυτόν, λειτουργεί σαν μειονέκτημα». Εχουμε, είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, « πολύ σοβαρό προβληματισμό για τις υπό συζήτηση και ψήφιση συμβάσεις επειδή η συγκεκριμένη συμφωνία συγκρούεται τόσο με την υφιστάμενη νομοθεσία για τις εξοπλιστικές συμβάσεις όσο και με την πρακτική που ακολουθείται σχετικά στη χώρα μας και δηλώνουμε επιφύλαξη για την τελική μας στάση, η οποία σαφώς θα επηρεαστεί και από το περιεχόμενο των χαρακτηρισμένων ως απορρήτων, μόλις καταφέρουμε να αποκτήσουμε γνώση αυτών».

Πηγή: ΑΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια