Header Ads

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ... φ.1727

Τα δικά μας τα παιδιά… 
 Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. 
 Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται»…

 

Οι ιστορικές φράσεις – αποφθέγματα που ακουμπάνε τους Έλληνες και την Ελλάδα αμέτρητες, όμως αυτή του Ουγκώ, τούτες τις μέρες που ο κόσμος είναι πράγματι σαν να συστέλλεται υπό το βάρος της πανδημίας από τον κορωνοϊό, έχει σημασία ξεχωριστή. Γιατί; Έλληνες, με παιδεία Ελληνική και ρίζες από τον τόπο μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την παραγωγή των εμβολίων που (αισιοδοξούμε) θα αναστείλει την εξάπλωση και γιατί όχι την εξαφάνιση της Covid-19. Όλοι τους λαμπροί επιστήμονες – στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών και όλοι τους με ονόματα που ξεχειλίζουν «Ελλάδα»! Ένα ακόμα ελληνόπουλο διαπρέπει εκεί στην άλλη μεριά του Ατλαντικού….ας αφήσουμε όμως τα λόγια και ας δούμε τι λέει ο υπεύθυνος του εργαστηρίου του στην Αμερική.. Και ο λόγος για το δικό μας παιδί, τον γιατρό μας..

ΓΕΩΡΓΙΟ Ι. ΛΑΛΙΩΤΗ 

Έπειτα την αποφοίτηση του από την Ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου Κρήτης ως αριστούχος, ταξίδεψε στη μακρινή Βοστώνη των ΗΠΑ για να συνεχίσει τις διδακτορικές του σπουδές στη μοριακή βιολογία του καρκίνου στο εργαστήριο του παγκοσμίως καταξιωμένου καθηγητή Φίλιππου Τσίχλη στο Ινστιτούτο έρευνας Μοριακής Ογκολογίας (Molecular Oncology Research Institute-MORI) του Tufts University Medical Center. Το ερευνητικό πεδίο του περιλαμβάνει τη μελέτη του μεταβολισμού του RNA στα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα και το ρολό του στην επιθετικότητα και ικανότητα του όγκου να οδηγήσει σε μετάσταση και αντοχή σε χημικοθεραπευτικά σχήματα.

Μέσα στους πρώτους 8 μήνες, τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών οδήγησαν στον χαρακτηρισμό ενός νέου μονοπατιού που συμβάλει στην ογκογένεση του καρκίνου του πνεύμονα μέσω του μεταβολισμού του RNA, καθώς και στη δημιουργία θεραπευτικής ουσίας που στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα σε μοντέλα ζωών. Η εν λόγω φαρμακευτική ουσία βρίσκεται υπό πατέντα από τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer, με στόχο τη οργάνωση κλινικών δοκίμων της σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Για αυτή του την ανακάλυψη έλαβε ερευνητική υποτροφία από το πανεπιστήμιο Ohio State University, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University-NUY) και το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ. (NIH-National Institute of Health).

Έπειτα από αυτά τα αποτελέσματα, συνέχισε την ερευνά του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου του Harvard (Harvard Medical School). Στα επόμενα 2.5 χρόνια ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές και δημοσίευσε τα αποτελέσματα του σε περίβλεπτα ερευνητικά περιοδικά όπως Nature, Blood, Science Signaling, Molecular cell, Proceeding of National Academy of Science. Ως αποτέλεσμα αυτών των δημοσιεύσεων, το Φεβρουάριο 2020 έλαβε ερευνητική χρηματοδότηση ύψους 150,000$ ως νέος ερευνητής από το Εθνικό Ινστιτούτο Ογκολογίας των ΗΠΑ (Κ99 young investigator award, NCI-National Cancer institute). Παράλληλα, έχοντας σαν κεντρικό γνώμονα την άσκηση της ογκολογίας σε συνδυασμό με την έρευνα στη μοριακή ογκολογία, ολοκλήρωσε τις εξετάσεις ιατρικής πιστοποίησης που του επιτρέπουν να ασκήσει ιατρική ειδικότητα σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Πρόσφατα, έγινε δεκτός στο πρόγραμμα Ειδικότητας Παθολογίας-Ογκολογίας του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins για Ιατρούς-Επιστήμονες στη Βαλτιμόρη. (Physician Scientist Training Program, Johns Hopkins School of Medicine). Εκτός από την κλινική του εκπαίδευση, θα συνεχίσει την ερευνητική του πορεία στην ομάδα του Καθηγητή Greg Semenza, βραβευμένου με Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας το 2019.

Greg Semenza

Ιωάννης Λαλιώτης 
Εκδότης τοπικών εφημερίδων Φενεού





Δεν υπάρχουν σχόλια