Header Ads

ΠΟΙΟΙ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ φ.1719

 

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ποιοι επωφελούνται από την τρομοκρατία στην Ευρώπη, το πολιτικό χάος στις ΗΠΑ & τις περιφερειακές συγκρούσεις;

  

 
Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου, νεώτερου

Δημοσιεύτηκε Κόσμος 05.11.2020 - 17:59 
Ο κόσμος φλέγεται και κάποιοι... πλουτίζουν

Τις τελευταίες μέρες βιώσαμε μια δραματική αιχμή εξτρεμιστικής δραστηριότητας στην Ευρώπη. Ο επίσημος λόγος που «ξύπνησε» του ισλαμικούς πυρήνες είναι η δημοσίευση των σκίτσων που προσβάλλουν τον Προφήτη Μωάμεθ από το Charlie Hebdo και η προβολή αυτών από τη γαλλική κυβέρνηση μετά την πρώτη επίθεση. Από εκεί και πέρα τα γεγονότα κινήθηκαν με εξωφρενικές ταχύτητες. Ο αποκεφαλισμός του δασκάλου, τα καυστικά σχόλια του Γάλλου προέδρου και έπειτα μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία και την Αυστρία.

Αυτή η κρίση οφείλεται σίγουρα στα ευρωπαϊκά εσωτερικά προβλήματα όπως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση και η κακή διαχείριση του ζητήματος, αλλά και το κλίμα πόλωσης που επικρατεί γενικώς στη Γηραιά Ηπειρο. Αργά ή γρήγορα, οι συσσωρευμένες αντιφάσεις αναπόφευκτα θα οδηγούσαν σε κλιμάκωση της βίας. Ταυτόχρονα, ένα ακόμα σημαντικό γεγονός απασχολεί την παγκόσμια σκηνή. Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι οποίες διχάζουν την τοπική κοινωνία όχι μόνο από πολιτικές και κομματικές προτιμήσεις, αλλά και από θρησκευτικές σχέσεις, φυλή και τρόπο ζωής. Η κλιμάκωση στην Ευρώπη συνέπεσε εκπληκτικά με το αποκορύφωμα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Η απάτη ψήφου είναι ο μεγάλος παράγοντας των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ:

Οι επενδυτές είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για τα τρέχοντα γεγονότα. Οι αμφισβητούμενες εκλογές, η περαιτέρω αναταραχή και η πιθανή αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ θα επηρεάσουν σίγουρα τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Και οι δύο πλευρές του αμερικανικού πολιτικού αγώνα αναγνωρίζουν, ή ακόμη και δηλώνουν το αναπόφευκτο της έκρηξης διαδηλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. Θα απομακρύνουν τους επενδυτές από το δολάριο.

Στην ευρωατλαντική περιοχή, ο κύριος ανταγωνιστής του δολαρίου είναι το ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ. Ως αποτέλεσμα της κρίσης, η Ευρώπη μπορεί να αποκτήσει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην παγκόσμια αγορά και το ευρώ μπορεί να ενισχύσει τη θέση του ως παγκόσμιου νομίσματος.

Αυτό το σενάριο έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ενός σημαντικού μέρους του ιδρύματος της Ουάσιγκτον. Ετσι, είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξουν ή έχουν ήδη γίνει προσπάθειες οργάνωσης πίεσης στο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα και στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Και οι δύο αντίπαλες δυνάμεις στην Ουάσιγκτον χρειάζονται κάποια παύση στην εξωτερική πολιτική για να διευθετήσουν τις εσωτερικές διαφορές. Ετσι, και οι δύο δυνάμεις σήμερα ενδιαφέρονται για καταστροφικά γεγονότα υψηλού προφίλ σε διάφορες περιοχές του κόσμου, τα οποία θα καταλάμβαναν την τοπική πολιτική ηγεσία και τις πολιτικές ελίτ με τα δικά τους προβλήματα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το συνεχιζόμενο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη και ο πρόσφατος πόλεμος μεταξύ της Αρμενίας και του τουρκοαζερικού μπλοκ στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ φάνηκε να είναι αρκετά χρονοβόρα γεγονότα που συμβάλλουν στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.

Φυσικά, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι συμβάλλουν κατά κάποιο τρόπο σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει πιθανότητα διαφορετική από το μηδέν ότι ήταν προς το συμφέρον τους, για παράδειγμα, να καθυστερήσουν τη διαβίβαση των απαραίτητων πληροφοριών στους ευρωπαίους ομολόγους τους. Η θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την αύξηση της μεταναστευτικής ροής από τη Βόρεια Αφρική, η οποία έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες. Η την προώθηση της δραστηριότητας διαμαρτυριών στην Ευρώπη, για παράδειγμα, στην Πολωνία. Ολα αυτά τα γεγονότα επηρεάζουν αρνητικά τόσο τη γενική κοινωνικοοικονομική σταθερότητα της Ευρώπης όσο και το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Είναι πιθανό ότι μια παρόμοια προσέγγιση μοιράζεται το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει γίνει ο κύριος εταίρος των Αμερικανών στη διεθνή σκηνή. Εάν τόσο το δολάριο ΗΠΑ όσο και το ευρώ χάσουν τις θέσεις τους ταυτόχρονα, η βρετανική λίρα και το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο ως το χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης θα κερδίσουν τα περισσότερα.

Ενας άλλος αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την Ευρώπη και τον Νότιο Καύκασο, ο πόλεμος στην περιοχή ΝαγκόρνοΚαραμπάχ, αντιμετωπίζει επίσης μικρή ανησυχία μεταξύ της σημερινής ηγεσίας των ΗΠΑ. Αντ ‘αυτού, η τουρκική επέκταση στην περιοχή, η οποία συνοδεύεται από την αύξηση της παρουσίας ριζοσπαστικών μαχητικών ομάδων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (τα περισσότερα μέλη αυτών των ομάδων έχουν απόψεις παρόμοιες με εκείνες των ανθρώπων που πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη) η αποσταθεροποίηση του Καυκάσου είναι επίσης προς όφελος της Ουάσιγκτον, ακόμη και του ΝΑΤΟ. Αυτό όχι μόνο αποτρέπει την προσοχή των ευρωπαϊκών πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ από την αστάθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επίσης δημιουργεί συνθήκες για την ενίσχυση των θέσεων του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα. Στο μέλλον, τα σημεία αστάθειας που δημιουργούνται κατά μήκος των ρωσικών συνόρων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος της συντονισμένης εκστρατείας για αποσταθεροποίηση και διάλυση του ρωσικού κράτους.

Αν απορρίψουμε ακόμη και τη θεωρία του «στυλ συνωμοσίας» για πολιτικά κίνητρα, φαίνεται πιθανό ότι όχι οι ελίτ των ΗΠΑ ή της Βρετανίας αλλά οι οικονομικοί κερδοσκόποι τους θα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν την αστάθεια σε διάφορες περιοχές για να οργανώσουν τις συναλλαγές. Ενώ η Ουάσιγκτον μπορεί να επιδιώξει να αποδυναμώσει προσωρινά τη θέση της Ευρώπης, οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές ελίτ ενδιαφέρονται για διαρκή αποσταθεροποίηση σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου που έχουν αρκετές δυνατότητες να προκαλέσουν. Πράγματι, και οι δύο παράγοντες, η ανάπτυξη της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη και η αστάθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλληλοενισχύονται και θα επιτρέψουν στους χρηματοοικονομικούς κερδοσκόπους να αποκομίσουν εξαιρετικά κέρδη από την αστάθεια της αγοράς. Γενικά, όλα τα τρέχοντα φαινόμενα κρίσης, όπως η πολιτική αστάθεια στις ΗΠΑ, οι κοινωνικοοικονομικές εντάσεις στην Ευρώπη, τα παγκόσμια προβλήματα που προκαλούνται από την κρίση του κορονοϊού, συμβάλλουν μόνο στους παγκόσμιους χρηματοοικονομικούς κερδοσκόπους. Στο μεταξύ, οι κύριες απώλειες βαρύνουν τους απλούς ανθρώπους.

*Ο κ. Ευάγγελος Δ. Κόκκινος, ο νεώτερος, είναι επί πτυχίο δημοσιογράφος από την Κόρινθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια