Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1693

Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ «ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΕΓΧΡΕΩΝ κ. ΑΓΑΠΙΟΚατά την Αναστάσιμη περίοδο που διανύουμε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και πάντοτε «κεκλεισμένων των θυρών», λειτούργησε την Κυριακή του Αντίπασχα, 26 Απριλίου 2020 και την Κυριακή των Μυροφόρων, 3 Μαΐου 2020, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο. 

Επιπρόσθετα, το Σάββατο 2 Μαΐου 2020, ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει την ανακομιδή των Λειψάνων του Μ. Αθανασίου, μετέβη στην Ι. Μονή Αγίου Αθανασίου Πουλίτσας και τέλεσε την Θ. Λειτουργία με την παρουσία του Γέροντος της Ι. Μονής και Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Ανθίμου Παπαλεξόπουλου και της Γυναικείας Ι. Αδελφότητας. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αφού διάβασε, όπως πάντα, ευχές υπέρ υγείας του σύμπαντος κόσμου, προέτρεψε την Ι. Αδελφότητα να εντείνει τις προσευχές και τις δεήσεις της, ώστε γρήγορα να αποκατασταθεί το πολύτιμο αγαθό της υγείας και η ζωή μας να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς. 

Στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεώς μας, Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε «κεκλεισμένων των θυρών» την Θ. Λειτουργία κατά την Κυριακή του Θωμά συμψάλλοντας και την Ι. Ακολουθία της Παναγίας της Χρυσαφιτίσσης, αντίγραφον παλαιόν της Ι. Εικόνας Της ευρίσκεται αποτεθησαυρισμένο στην Ι. Μονή, άνευ Ι. Λιτανείας, όπως μέχρι τώρα εσυνηθίζετο, ως και την Κυριακή των Μυροφόρων, δεόμενος και αυτός υπέρ υγείας, σωτηρίας και φωτισμού πάντων των ανθρώπων υπέρ ενισχύσεως και προστασίας των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα και υπέρ αναπαύσεως των υπό της λοιμικής ασθενείας κοιμηθέντων αδελφών. 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


Άρση μέτρων:
Έσπευσαν στις εκκλησίες οι πιστοίΑνοιχτές οι εκκλησίες για τους προσκυνητές μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού 

Με την έξοδο από την καραντίνα, πιστοί βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας σε εκκλησίες για να προσευχηθούν, να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν. Ξεκίνησε σταδιακά από το πρωί της Δευτέρας η άρση των μέτρων περιορισμού λόγω κορονοϊού και οι εκκλησίες άνοιξαν για ατομική λατρεία των πιστών. Ωστόσο, οι λειτουργίες θα συνεχίσουν να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι την Κυριακή 17 Μαΐου, οπότε και οι πιστοί θα μπορούν να παραστούν και πάλι στη Θεία Λειτουργία και σε άλλες ακολουθίες. 

Με την έξοδο από την καραντίνα, πιστοί βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας σε εκκλησίες για να προσευχηθούν, να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν τις εικόνες. Αρκετοί ήταν όμως αυτοί που δεν τις ασπάζονταν, αλλά προσέγγιζαν απλώς σκύβοντας ενώπιόν τους σε ένδειξη σεβασμού. 

Πώς γίνεται η προσέλευση στις εκκλησίες 

Τηρώντας μέτρα ατομικής προστασίας, οι πιστοί το πρώτο πράγμα που συναντούν στην είσοδο των εκκλησιών είναι το αντισηπτικό. Συστήνεται η χρήση μάσκας και να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις εντός των ναών και κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος μπροστά στις εικόνες. Επιτρέπεται η παρουσία ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά (και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους) 

Μάσκες πρέπει να φορούν και οι νεωκόροι των ναών ανταλλάσσοντας ευχές με όσους προσέρχονται για ατομική προσευχή. Σε κάποιους ναούς μάλιστα έχει αλλάξει και η εσωτερική διαμόρφωση του χώρου με την αφαίρεση καθισμάτων ώστε να επιτυγχάνεται η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ τους για όσους πιστούς θελήσουν να καθίσουν. 

Από τις 17 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται λειτουργίες παρουσία πιστών και τα μυστήρια που είχαν αναβληθεί λόγω της νόσου Covid-19. Και τότε αναμένεται να εφαρμόζεται το ισχύον πλαίσιο: Ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και να μη βρίσκονται μέσα στην εκκλησία πάνω από 50 άτομα, ακόμη κι αν η επιφάνεια του ναού ξεπερνά τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχουν εξειδικευμένες οδηγίες που θα εκδώσει η νέα διαρκής Ιερά Σύνοδος στις 12 Μαΐου. 
news247 05 Μαΐου 2020 08:04

Δεν υπάρχουν σχόλια