Header Ads

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ.1691

ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Ο «Κορίνθιος»

Παλινωδίες της Κυβέρνησης σε σχέση με την ενίσχυση των επιστημόνων της χώρας λόγω πανδημίας και αναστολής εργασιών! Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καταργεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιστημόνων μέσω προγράμματος κατάρτισης με «voucher» 600 ευρώ! 

 Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για την ενίσχυση των επιστημόνων της χώρας αλλάζουν συνεχώς. Ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις 19 Μαρτίου εξήγγειλε ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ, στις 2/4 δημοσιεύθηκε Πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με το οποίο καλούσε 180.342 επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες έξι βασικών επιστημονικών κλάδων: οικονομολόγους / λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους, ανεξάρτητους επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατρούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητές να συμμετέχουν σε «Πρόγραμμα Στήριξης Επιστημόνων-Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πληττόμενων από τον Covid-19», προκειμένου να λάβει έκαστος «εκπαιδευτικό επίδομα» ύψους 600 Ευρώ σε 2 δόσεις (400 Ευρώ με την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης και 200 ευρώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος). 

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των επιστημονικών συλλογικών φορέων της χώρας με πρωτοστάτες την Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων για τον εμπαιγμό των επιστημόνων, αφού τους υποχρέωναν να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης αμφιβόλου ποιότητας για να λάβουν όχι τα υποσχεθέντα 800, αλλά τα 600 ευρώ, με κλειστά Δικαστήρια, γραφεία και ιατρεία, το πρόγραμμα ξεκίνησε να «τρέχει». Αρχικά η προθεσμία λήξης του προγράμματος είχε ορισθεί για την 30/4, κατόπιν δε, μετατέθηκε για 31/5. 


160.000 επιστήμονες άρχισαν την κατάρτιση, η οποία, όμως, σε πολλές περιπτώσεις ήταν χαμηλού επιπέδου. Κι ενώ οι περισσότεροι πέρασαν την Μεγάλη Εβδομάδα μπροστά σε ένα κομπιούτερ, για να συμπληρώσουν τις 100 ώρες υποχρεωτικής ασύγχρονης κατάρτισης, τα 400 ευρώ δεν πληρώθηκαν, όπως ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, είχε υποσχεθεί. 


Χθες, 22/4, ύστερα από τις διαμαρτυρίες των φορέων, ο Υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης, ανακοίνωσε την κατάργηση του «voucher». Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις, ενώ θα ξεκινήσει αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Τι θα γίνει όμως με αυτούς που τελείωσαν το πρόγραμμα και πότε θα γίνουν οι πληρωμές; 


Δυστυχώς οι παλινωδίες του Υπουργού Εργασίας κλονίζουν τη θετική εικόνα που έχτισε ο Πρωθυπουργός με τα σοβαρά, έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης της πανδημίας… 



«Ο ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια