Header Ads

Η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου





Έκοψε την βασιλειόπιτά της και τίμησε τους επιτυχόντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα 
της Χώρας! 

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού!

Γράφει - Επιμελείται η Εύη Κοκκίνου

   Η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου πραγματοποίησε και φέτος την καθιερωμένη πια εκδήλωσή της για την κοπή της Βασιλειόπιτας. Το απόγευμα της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα του «Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης», κάτωθεν του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας, τα μέλη του ιστορικού Συλλόγου, όλοι οι Βουλευτές του Νομού μας, Αυτοδιοικητικοί Εκπρόσωποι και πλήθος φίλων της Στέγης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του δραστήριου διοικητικού συμβουλίου δήλωσαν το «παρών» σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, αφού η κάθε εκδήλωση της Στέγης είναι ταυτόχρονα μία εκδήλωση μνήμης για τους προγόνους που χάθηκαν στο ιστορικό παρελθόν, αλλά και μία υπενθύμιση, ώστε οι νεώτεροι να μην λησμονούμε τις Πατρίδες των προγόνων μας. Κωνσταντινούπολη, Πόντος, Μικρασία, λέξεις που στο άκουσμά τους κάποιοι ακόμη δακρύζουν! 
   Η αγαπημένη Πρόεδρος της Στέγης, Βασιλική Ευστρατιάδου, έλαβε τον λόγο συντονίζοντας το πρόγραμμα, αλλά και ξεφεύγοντας από αυτό, αφού έχει την γνώση, την ικανότητα, το πάθος, την ευγλωττία και τον αυθορμητισμό να προσαρμόζεται και να επηρεάζει θετικά τους ΠΑΝΤΕΣ, ώστε να ακολουθούν τη Δύναμη της Στιγμής! Έτσι, βάσει προγράμματος, απολαύσαμε τη χορωδία της Στέγης, η οποία υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής, Αναστασίας Γοραντωνάκη – Αγγιστριώτη, έψαλε το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών τιμώντας ιδιαίτερα τους Μεγίστους Πατέρες της Εκκλησίας μας και τραγούδησε κάλαντα και τραγούδια των «Αλησμόνητων Πατρίδων», ενώ εκτός προγράμματος και με μία μόνο πρόβα –όπως τόνισε η Πρόεδρος το παιδικό χορευτικό τμήμα χόρεψε με «ψυχή» και μεράκι χορούς του Πόντου, περιοχή που τιμά ιδιαίτερα φέτος η Στέγη με το αφιέρωμά της στο Συλλεκτικό Ημερολόγιο του 2020. 
   Στο βήμα κάλεσε η Πρόεδρος με μία αυθόρμητη χαρακτηριστική κίνηση, γεμάτη αγάπη και αναγνώριση για τη συνεισφορά της στη Στέγη, την Μέλπω Παπαδοπούλου, απόγονο Μικρασιατών, που επιμελήθηκε τον πρόλογο του Ημερολογίου υπό τον τίτλο «Από το παραμύθι στην παραμυθία» και η οποία μας παρότρυνε μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο των παθημάτων και των φρικτών μαρτυρίων της Γενοκτονίας «να εναποθέσουμε όλα αυτά ευλαβικά στο μνήμα της μνήμης μας» και να διδαχθούμε επιτέλους από την Ιστορία μας έχοντας «τα μάτια μας ανοιχτά προς κάθε κατεύθυνση ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις μας, υλικές και πνευματικές, καθώς και την ανταγωνιστικότητά μας». 
   Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του θεολόγου, Δημητρίου Κάτσουρα, με θέμα «Νεομάρτυρες! Άλλη μία δόξα του Πόντου.», ο οποίος αναφέρθηκε βάσει μαρτυριών στους Νεομάρτυρες, στους αναγκαστικούς ή εμμέσως επιβεβλημένους εξισλαμισμούς των Ελλήνων, καθώς και στο φαινόμενο του κρυπτοχριστιανισμού, που κατά την πεποίθηση του ομιλητή υφίσταται έως και σήμερα. 
   Θα ήταν παράλειψη πραγματικά να μην αναφερθώ στην κεντρική ομιλία της κας Ευστρατιάδου, η οποία, αφού ανέλυσε με περισσή γνώση και από στήθους τα του Πολιτισμού των πόλεων και χωριών της Μικρασίας και του Πόντου, κατέληξε να μιλά για την ανάγκη σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος, περιγράφοντας τα τραγικά γεγονότα που ζούμε δυστυχώς στις ημέρες μας, βλέποντας θαλάσσια κήτη να ξεβράζονται στις ακτές με στομάχια γεμάτα πλαστικά, σακούλες, ρόδες αυτοκινήτων και άλλα απορρίμματα, αποτελέσματα της εγκληματικής ανθρώπινης συμπεριφοράς. Πολιτισμός ΔΕΝ δημιουργείται, κατέληξε η Πρόεδρος, χωρίς σεβασμό στο Περιβάλλον και μας κάλεσε όλους να συνεισφέρουμε στην καθαριότητα του περιβάλλοντος, είτε με το να μην ρίχνουμε απορρίμματα, είτε με το να μαζεύουμε, όλοι να δραστηριοποιηθούμε και στο μέτρο που μας αναλογεί και να εναντιωθούμε στη ρύπανση! Η ομιλία της –μάθημα προς όλουςμε έκανε να φανταστώ τις αντιδράσεις των μαθητών που δίδασκε η Βασιλική Ευστρατιάδου, όταν ήταν δασκάλα. Πόσο τυχερά ήταν! Και πόσο ευτυχή είναι τα παιδιά που έχουν την τύχη ακόμη και στη σημερινή ισοπεδωτική κοινωνία μας να γνωρίζουν και να μαθητεύουν από τέτοιας ποιότητας κι ευαισθησίας δασκάλους! 
   Ακολούθησε η παρουσίαση του φετινού συλλεκτικού ημερολογίου της Στέγης, αφιερωμένο στα «100 χρόνια της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τιμητικών διακρίσεων στους μαθητές που επέτυχαν το 2019 στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Μαζί με τους επαίνους η Στέγη χάρισε στα παιδιά τα συλλεκτικά ημερολόγια του 2019 και 2020, καθώς και το βιβλίο του Φώτη Κόντογλου «Το Αϊβαλί η πατρίδα μου». 
   Ευχαριστούμε τη Στέγη για τις άοκνες προσπάθειες διατήρησης της Ιστορικής Μνήμης και δημιουργίας Πολιτισμού κι ευχόμαστε και από αυτό το Βήμα να λειτουργήσει σύντομα το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ στην Κόρινθο, για να στεγάσει τους εναπομείναντες θησαυρούς της! 

*Η Εύη Κοκκίνου είναι Δικηγόρος Διαμεσολαβήτρια Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων DPO Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια