Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ φ.1681

Τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιού στη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου 

“Επίδομα Γέννησης και λοιπές διατάξεις”


Παρά την επένδυση του επιδόματος γέννησης, η κυβέρνηση συνεχίζει την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ εντόπισε ο Γιώργος Ψυχογιός μιλώντας στη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου “Επίδομα Γέννησης και λοιπές διατάξεις”. 

Η ΝΔ λοιδορούσε και απαξίωνε προεκλογικά τα επιδόματα, καθώς στην ιδεολογική της αντίληψη οι ανισότητες είναι φυσική νομοτέλεια, αλλά έρχεται να νομοθετήσει και να πάρει μέτρα κοινωνικών παροχών. Το επίδομα γέννησης, όμως, τίθεται ως επένδυση για τις “λοιπές διατάξεις” που συνεχίζουν το επιχειρούμενο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, που ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδόμησε μέσα σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Εν μέσω κρίσης αυξήθηκε ο Προϋπολογισμός της πρόνοιας από τα 750 εκατομμύρια το 2015, σε 3,5 δις το 2019. Το προνοιακό κράτος έγινε ψηφιακό και διαφανές, μια ασπίδα αξιοπρέπειας και ισονομίας απέναντι στις πελ ατειακές σχέσεις και λογικές. Το νομοσχέδιο αφορά εκατομμύρια συμπολιτών μας, στους οποίους περικόπτει σημαντικά επιδόματα, αυτό του παιδιού, της στέγασης, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, με πρόσχημα το επίδομα γέννησης. 

Τόνισε ότι μια σοβαρή πολιτική αντιμετώπιση του δημογραφικού θα έπρεπε να είναι δομημένη σε τέσσερις άξονες που δημιουργούν και την κοινωνική ασφάλεια. 

Πρώτον, στην ανάκαμψη της οικονομίας, που συντελέστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ έστω κι αν δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα με συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. 

Δεύτερον, στη μείωση της ανεργίας με καλές δουλειές για όλους. Την τελευταία τετραετία υπήρξε μείωση της ανεργίας κατά 10%, επανήλθαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο δείκτης μόνιμης απασχόλησης ξεπέρασε αυτόν της μερικής και υλοποιήθηκαν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία η ΝΔ καταργεί. 

Τρίτον, στην αύξηση των αμοιβών για τους εργαζόμενους μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και τους εντατικούς ελέγχους του ΣΕΠΕ για την προστασία των εργαζομένων. 

Τέταρτον, στην ανάπτυξη της πρόνοιας μέσα από τη στήριξη των νέων οικογενειών. Επί ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν 156.000 παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε σύγκριση με το 2015 που πήγαν 79.000, και με προγράμματα όπως τα σχολικά γεύματα, τα οποία υπονομεύονται μεταξύ άλλων και στην Κορινθία. 

Ο κος Ψυχογιός επεσημανε ότι οι πολιτικές της κοινωνικής παροχής έχουν και αναπτυξιακή διάσταση, αφού επιστρέφουν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία με αύξηση της ζήτησης και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, τα 600 εκατομμύρια που περιέκοψε η Κυβέρνηση στο κοινωνικό μέρισμα, δημιούργησαν μεταξύ άλλων και σοβαρή πτώση τζίρου στην αγορά. 

Η Κυβέρνηση βάζει, όμως, και σοβαρά εμπόδια στη λήψη των επιδομάτων ενδεικτικά της ιδεοληψίας και της κοινωνικής αναλγησίας που την χαρακτηρίζουν. Για παράδειγμα υπάρχει πρόβλεψη ότι αν ένα παιδί μείνει από απουσίες, τουλάχιστον για ένα χρόνο, χάνει το επίδομα παιδιού, στέγασης και το ΚΕΑ η οικογένεια. 

Ο Βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στην τροπολογία για τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι πρέπει να ενταχθούν στους δήμους, στις οργανικές μονάδες κοινωνικής προστασίας και να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις προσωπικού. 

Ο κ. Ψυχογιός καταδίκασε τη διάταξη του νομοσχεδίου που θέτει ως προϋπόθεση τη δωδεκαετή παραμονή στη χώρα για τις οικογένειες μεταναστών ώστε να μπορούν να είναι δικαιούχοι των επιδομάτων γέννησης, παιδιού και στέγασης, αποκλείοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος οικογενειών που διαβιούν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα, εργάζονται και φορολογούνται εδώ. 

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: “θέλω να πω ότι για εμάς το κοινωνικό κράτος είναι μια υποχρέωση της πολιτείας για όλους, χωρίς διακρίσεις και αστερίσκους και δεν είναι καθόλου πολυτέλεια. Είναι προϋπόθεση ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμα, ανάλογα με τους δείκτες. Και αυτό θα το πετύχουμε και στη Βουλή και στο κίνημα.” 

Mπορείτε να βρείτε το βίντεο της ομιλίας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/wiFcYUGIYOYΣυνάντηση Γ. Ψυχογιού και κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ με εργαζόμενους του SPA στο Λουτράκι 


Ο βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, με κλιμάκιο αποτελούμενο από τους πρώην βουλευτές και μέλη του κόμματος στην περιοχή, συναντήθηκε την Τετάρτη 05/02/2020 με εργαζόμενους της Τουριστικής Λουτρακίου Α.Ε. ΟΤΑ στο Υδροθεραπευτήριο (SPA) Λουτρακίου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αιτήματά τους. Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον βουλευτή ότι ζητούν την μεταφορά τους στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, καθώς μπορούν να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. 

Ο κος Ψυχογιός από την πλευρά του παρουσίασε τις κινήσεις που είχαν γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την τακτοποίηση αυτού του ζητήματος, τους διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει το αίτημά τους μέσα από κοινοβουλευτικές και λοιπές παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση και επισήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι συζητείται στο επικείμενο Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν αιτήματος των εργαζόμενων και πρέπει να τύχει της στήριξης των δημοτικών παρατάξεων. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε επίσης στις πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί τα προηγούμενα χρόνια για το θέμα του προσωπικού των ΑΕ των Δήμων και βρισκόταν ένα βήμα πριν την οριστική λύση, τονίστηκε η σημασία της αξιοποίησης από τους εργαζόμενους όλων των θεσμικών εργαλείων προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ έγινε αναφορά και στην ανάγκη επίλυσης των ζητημάτων που σχετίζονται συνολικά με το καθεστώς του Υδροθεραπευτηρίου. 

Οι εργαζόμενοι του Spa έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον χώρο σε υψηλό επίπεδο παροχών και με την προσπάθειά τους έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής και της χώρας. Είναι σαφές, λοιπόν, για μας ότι δεν πρέπει να εργάζονται κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας και θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, στο δρόμο που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια