Header Ads

ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΜΗΤΕΡΑ ΠΟΛΕΩΝ φ.1681

Κόρινθος μητέρα πόλεων 

Πορεία από το χθες στο σήμερα



Περιδιαβαίνοντας ο επισκέπτης και όχι μόνο, το κέντρο της πόλεως Κορίνθου, διαβάζει σε πολλές πλάκες του οδοστρώματος τον τίτλο, Κόρινθος μητέρα πόλεων και αισθάνεται περηφάνια για την ηρωική αυτή εποχή, ενθυμούμενος πρόσωπα, που η ιστορία στέκεται και σήμερα ακόμη με σεβασμό μπροστά του. 

Οι Κορίνθιοι, ως γνωστόν, από την εποχή του Κύψελου, είναι οι πρώτοι στον ελλαδικό χώρο που συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας πόλεως, με τα γνωστά χαρακτηριστικά, που τους παρείχε, εκ πρώτης όψεως, περισσότερη εξωτερική ασφάλεια, μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και ευρύτερη οικονομική ευημερία. 

Η μεταφορά της πόλης Κορίνθου από την Παλαιά στη Νέα έγινε κάτω από δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά συγκυρίες. Μέσα από αντιπαλότητες και προσκόμματα. Τελικά ματαιώθηκε η δημιουργία μιας σύγχρονης και ευρύχωρης, σε έκταση πόλης, που ταίριαζε στην ιστορία της. Στη χώρα μας την τελευταία 50/ετία δημιουργήθηκαν μεγαλουπόλεις με αφορμή και αφετηρία τη δημιουργία βιομηχανικών ζωνών και την ίδρυση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Και στις δυο περιπτώσεις η Κόρινθος παρέμεινε απούσα, αν και είχε πλήθος πλεονεκτημάτων. Αιτία ; Η έλλειψη προγραμμάτων μακράς πνοής , αλλά και οι αλληλοσυγκρουόμενες και αντιφατικές θέσεις – απόψεις μεταξύ κιόλας, δυο εκλογικών περιόδων. Τι κρίμα !… 

Σήμερα η πόλη της Κορίνθου, πρωτεύουσα του ομώνυμο Νομού είναι τόσο περιορισμένη σε έκταση, που μόλις καλύπτει επιφάνεια περίπου μισού τετραγωνικού χιλιόμετρου και κείται μεταξύ των οδών Ανεξαρτησίας – Δαμασκηνού- Αποστόλου Παύλου και Γεωργίου Παπανδρέου. Είναι όμως το κομμάτι αυτό, μια σύγχρονη πόλη που επιτρέπει την άνετη κίνηση πολιτών και αγαθών . 

Η συνέχεια είναι άκρως απογοητευτική, αν και βρισκόμαστε στο 2020 !.. Πεζοπορώντας για τις ανάγκες της ενημέρωσης, περιδιαβαίνουμε όλους τους Οικισμούς που εφάπτονται του κέντρου, με σημείο αναφοράς το Δημαρχείο. Νότια συναντούμε τον Οικισμό του Αγίου Γεωργίου, ανατολικά τους οικισμούς Αγίας ΄Αννας, Συνοικισμού, Ποσειδωνίας, Μπαθαρίστρας, Δέλτα Κορίνθου και Δυτικά τον οικισμό που εκτείνεται εκατέρωθεν της οδού Κορίνθου-Πατρών. Συνολικά οι οικισμοί αυτοί καλύπτουν έκταση περίπου 15/πλάσια αυτής του Κέντρου. 

Στους παραπάνω οικισμούς ο χαρακτηρισμός μητέρα δεν ισχύει. Υποχρεώνεσαι να βαδίζεις πολύ προσεκτικά, σε δρόμους και δρομάκια, γιατί ο κίνδυνος ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή, αλλά και ψυχολογικά, οι εικόνες που αντικρίζεις σε γυρίζουν χρόνια πίσω, σε χαλεπούς καιρούς!.. Δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι; Όχι !..Δεν υπάρχουν. Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, αφού και οι ντόπιοι ακόμη μπερδεύονται!.. 

Δρόμοι που οδηγούν σε αδιέξοδα !.. Δρόμοι που δυσκολεύουν επικίνδυνα την ταλαίπωρη αστική συγκοινωνία!.. Δρόμοι που μόλις χωράει να περάσει ένα Ι.Χ !.. Δρόμοι με μηδενική ορατότητα!.. Πεζόδρομοι ελάχιστοι, άσχετοι, χωρίς συνέχεια και λειτουργικότητα. Αλλοίωση αύλειων χώρων και παραμόρφωση αυτών. Το άλλοτε ορθογώνιο οικόπεδο γίνεται πολύγωνο και δύσμορφο, λόγω προσκύρωσης. Ο κάθε αρμόδιος χαράσσει πεζόδρομους οριζόντια – πλάγια κάθετα, κατά τρόπο επιστημονικά απαράδεκτο. Τραγελαφικό και όμως αληθινό. Χώροι με εκατοντάδες στρέμματα πράσινου, απόστασης ολίγων μέτρων από τις οικοδομές, πρέπει κατά τους ειδικούς, να αποκτήσουν και πρασιά .΄Οσο κι αν θέλουν να πείσουν ο λόγος είναι καθαρά εισπρακτικός. ΄Αλλωστε το ομολόγησε και έμμεσα ο προηγούμενος Δημοτικός Αρχοντας λέγοντας με κάποια έπαρση ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι ανθηρά. 

Επιτρέπεται στη μητέρα των πόλεων, την Κόρινθο, να παρουσιάζει αυτή την απαράδεκτη εικόνα ; Φαίνεται ότι μας έχει τυφλώσει η λάμψη του Κέντρου, εκτάσεως μισού τετραγωνικού χιλιόμετρου και τα εκτελούμενα στην κεντρική πλατεία έργα ! Αυτά ίσως αργότερα αποδειχθούν ασύμφορα, παραβλέποντας και παρακάμπτοντας βέβαια τα πολλά και μεγάλα προβλήματα των οικισμών !..΄Εχει περάσει από το νου των εχόντων εξουσία, σημερινών και χθεσινών, η σκέψη ενός μεγάλου δυσάρεστου συμβάντος, που οι πάντες απεύχονται, και οι υπηρεσίες πρώτης ανάγκης (Πυροσβεστική – Πρώτες Βοήθειες– Αστυνομία) να μην έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης ; 

Κι αν συμβεί, ποιος θα λογοδοτήσει; ποιος θα πληρώσει ; Το βέβαιο είναι ότι πολλοί θα δυσκολευτούν, μα πιο πολλοί θα δακρύσουν. Πρέπει το συντομότερο να σοβαρευτούμε. Με τα καυτά αυτά θέματα δεν παίζουν οι ηγέτες!.. Το δράμα των ανθρώπων της Μάντρας φαίνεται ότι ξεχάστηκε αρκετά νωρίς και είναι πολύ κακό! Είμαστε λαός κοντόφθαλμος, χωρίς οξυδέρκεια και επιλήσμων στις συμφορές. 

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Νανόπουλε, 

Σε σας έπεσε ο κλήρος να προβείτε σε ευεργετικές τομές – παρεμβάσεις. Να θέσετε τον δάκτυλο σας στο τύπο των ήλων, να κόψετε το γόρδιο δεσμό, αν το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Η ενημέρωση που λαμβάνετε, υπό κλίμακα ένα προς πεντακόσια ή ένα προς χίλια, θα σας εφησυχάσει προς στιγμή, τελικά όμως θα σας αδικήσει. Τα χρονίζοντα, πολλαπλασιαζόμενα και ζέοντα προβλήματα της περιοχής λύνονται μόνο με επισκέψεις και συζητήσεις με τους δημότες, χωρίς να προβάλλεται έντεχνα η ισχύς του Δήμου, αλλά να φανεί πεντακάθαρα η διάθεσή του για αμφίπλευρη, αντικειμενική ενημέρωση. Η κίνηση αυτή θα περιορίσει τις εισροές των δημοτών στις Δικαστικές Αίθουσες, (Διοικητικά Δικαστήρια), με υπαιτιότητα του Δήμου, κάνοντας χρήση του νόμου Τρίτση, για τον οποίο ο Δήμος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο την τροποποίησή του, αφού αλλοιώνει πάγιους δημοκρατικούς θεσμούς και αγνοεί βάναυσα τη βούληση του δημοκράτη πολίτη!.. Πού ακούστηκε να υποχρεώνει ο νόμος το δημότη, λόγω προσκύρωσης, να αγοράσει κάτι που του είναι επιβλαβές και ανεπιθύμητο ! Στην Αλβανία του Ράμμα ακούγεται ότι εφαρμόζονται οι ίδιοι νόμοι και οι ίδιες πρακτικές και μας ενοχλεί αφάνταστα η είδηση !..Ο Τομέας αυτός, κύριε Δήμαρχε, πάσχει σοβαρά. 

Στο χέρι σας είναι να αλλάξετε την εικόνα των οικισμών, προβαίνοντας σε ιεράρχηση αναγκών, ως ζηλωτής αναγκαίων έργων, με πολλή διάθεση για σοβαρή εργασία.. 

Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κάτοικοι του οικισμού Καλλιθέας Κορίνθου εκδηλώνουν κατ’ έτος, σε ξεχωριστό πρόγραμμα, τον έπαινο στους ευεργέτες τους, που δεν είναι άλλοι, παρά το ζεύγος ΤΣΑΜΑΝΤΑ, που αναμόρφωσε την περιοχή, παραχωρώντας δωρεάν χώρους για την ανέγερση Ιερού Ναού και Σχολείου, αφού ο Δήμος είχε δηλώσει αδυναμία, όπως το συνηθίζει άλλωστε. Η τόσο παρεξηγημένη για τη νοημοσύνη οικογένεια αναδείχθηκε περισσότερο σώφρων από ορισμένους άλλους δοκησίσοφους και ξένους περί τα δημοτικά πράγματα . 

Μετά τα ανωτέρω και την αγωνία πολλών, ακολουθεί το μετέωρο βήμα του πολίτη, συνοδευόμενο από κραυγή απόγνωσης : Ζητείται Ελπίς !.. 

Με εκτίμηση (Λίκκας Γεώργιος )

Δεν υπάρχουν σχόλια