Header Ads

Δίνονται Πάλι οι Υποτροφίες Μαυρούλια : Ήταν Θέμα Τιμής και Υπέρτατο ΚαθήκονΓΡΑΦΕΙ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Η ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΕΛΕΑΝΝΑ

Το Ίδρυμα Υποτροφιών Γεωργίου Αναστασίου Μαυρούλια και ο Δήμος Σικυωνίων πραγματοποίησαν χθες το βράδυ εκδήλωση βράβευσης χορήγηση υποτροφίας στους τριάντα πρώτους (σε αγόρια και κορίτσια κατά ισομοιρία) εισαχθέντες σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας από το δήμο Σικυωνίων. Οι υποτροφίες Μαυρούλια είχαν να δοθούν πολλά χρόνια σε αριστεύσαντες φοιτητές εξαιτίας μιας σειράς νομικών προβλημάτων, τα οποία κατάφερε να επιλύσει με επιτυχία η δημοτική αρχή Σταματόπουλου.
Ο δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος στην ομιλία του, αφού συνεχάρη μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για τον αγώνα και την επιτυχία των παιδιών μίλησε για μία ιστορική μέρα για το δήμο Σικυωνίων, αφού μετά από πολλά χρόνια δόθηκαν και πάλι οι υποτροφίες του Ιδρύματος Μαυρούλια. «Για τη δημοτική αρχή και για μένα προσωπικά ήταν μία πρόκληση», είπε ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος αναφερόμενος στον αγώνα που έγινε για την επαναφορά του θεσμού των υποτροφιών. «Ήταν πρόκληση για μένα», εξήγησε ο δήμαρχος, «γιατί και στην περίπτωσή μου, οι μεταπτυχιακές σπουδές μου έγιναν μέσα από υποτροφίες».
Ο δήμαρχος Σικυωνίων εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι οι υποτροφίες αυτές είναι εν πολλοίς τιμητικές, δεν έχουν την οικονομική δυναμική που χρειάζεται μια υποτροφία για να στηρίξει έναν φοιτητή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της υπόθεσης και πώς με αλλεπάλληλες και συντονισμένες ενέργειες κατάφεραν να περάσει στην κυριότητα του δήμου Σικυωνίων όλη η περιουσία του Γεώργιου Μαυρούλια που βρισκόταν στο Κιάτο. Εξήγησε ότι απετέλεσε ένα από τα πρώτα μελήματα της δημοτικής αρχής όταν ανέλαβε το 2011 και επιδόθηκε σε έναν μακρύ δικαστικό αγώνα, ο οποίος δικαιώθηκε στις αίθουσες της Ινδιανάπολης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αποδίδοντας στην πλήρη νομή του δήμου Σικυωνίων το σύνολο της περιουσίας Μαυρούλια στην Ελλάδα.
«Από δω και πέρα» τόνισε ο Σπύρος Σταματόπουλος, «οι υποτροφίες θα δίνονται στην ώρα τους και ανελλιπώς». Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε και ο τ. καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αριστείδης Δουλαβέρας ο οποίος απευθυνόμενος στους φοιτητές σημείωσε μεταξύ άλλων: «Έχετε υπόψη σας πώς όσο ψηλά κι αν ανεβείτε αν δεν έχετε ανθρωπιά, χριστιανικές αρετές, αν δεν έχετε ήθος δεν θα ευδοκιμήσετε πουθενά. (…)
Ο κόσμος μας χρειάζεται περισσότερο ανθρώπους και λιγότερο σοφούς. Με την ανθρωπιά σας, την κατάκτηση της επιστήμης με το ήθος σας φροντίστε να γίνετε πρότυπα για μίμηση». «Η υπόθεση ΜΑΥΡΟΥΛΙΑ ήταν μια από τις πιο σημαντικές υποθέσεις της ιστορίας του ΚΙΑΤΟΥ και απασχόλησε το δήμο πάνω από μισό αιώνα. Μετά από πολλές προσπάθειες όλων των δημοτικών αρχών διεκδικήσαμε από την Αμερικάνικη Τράπεζα JP MORGAN και πετύχαμε με δικαστικό αγώνα την απόκτηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας που στεγάζονται σήμερα: Πιτίνης, Ανισήμωφ, Μαυρέας, Βαρδουνιώτης, Κυριακίδης και 11 στρέμματα στην περιοχή “Πλατάνια”. Από το εισόδημα αυτών των ακινήτων θα απονέμονται από εδώ και στο εξής κάθε χρόνο, στην ώρα τους και ανελλιπώς, εις μνήμην του ευεργέτη ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤ. ΜΑΥΡΟΥΛΙΑ, σύμφωνα με τη διαθήκη, οι υποτροφίες στους αριστεύσαντες επιτυχόντες μαθητές στα ΑΕΙ, δήλωσε ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος.» Συγκινημένη εμφανίστηκε και η δικηγόρος του δήμου κ. Κωνσταντίνα Γεωργούλια κατά την ομιλία της, αφού η ίδια έπαιξε ενεργό και καθοριστικό ρόλο στην θετική διεκπεραίωση της υπόθεσης. Το δημοτικό συμβούλιο Σικυωνίων αναγνωρίζοντας την προσπάθειά της, της απένειμε εύφημο μνεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια