Header Ads

Χρίστος Δήμας : « Πήραν δέκα από τη μία τσέπη, επιστρέφουν ένα στην άλλη»


Όλοι ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει για πολλά χρόνια τη χώρα με ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο, δήλωσε ο Χρίστος Δήμας στο Sputnik.
Μια ημέρα μετά την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, του πρώτου μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρίστος Δήμας μίλησε στο Sputnik και στην Εριφύλη Πετράκου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις επενδύσεις αλλά και το άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής που προτάσσει η Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Δήμας τόνισε πως όλοι ελπίζουν ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες, αλλά «η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια μπροστά, έχει προχωρήσει σε ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο». Στάθηκε ιδιαίτερα στα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και στο ότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος του τρίτου μνημονίου να επανακτήσει η χώρα την πρόσβασή της στις αγορές με τη λήξη του προγράμματος. «Αυτό δεν έχει συμβεί δυστυχώς. Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου παραμένουν πολύ υψηλές, είναι στο 4,3%, πράγμα το οποίο δεν επιτρέπει στη χώρα να δανειστεί από τις αγορές».
Ως ένα ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα στις προοπτικές της οικονομίας, είναι σύμφωνα με τον αναπληρωτη τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς την εφορία. Όπως είπε τα χρήματα που χρωστούν οι πολίτες «έχουν σκαρφαλώσει στα 103 δισ. ευρώ, που είναι ρεκόρ και το 40% από αυτές τις οφειλές, έχουν δημιουργηθεί μέσα στα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα — Καμμένου».
«Άρα οι προοπτικές για την οικονομία δεν είναι τόσο καλές. Όλοι ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούνε αλλά δυστυχώς τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα πίσω», τόνισε ο κ. Δήμας.
Πρόσθεσε ότι η ΝΔ από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει ότι δεν ωφελεί την ελληνική κοινωνία το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και ταυτόχρονα μειώσεις κρατικών δαπανών «ώστε να παραμείνει ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός και να μη βρεθούμε εκτός δημοσιονομικών στόχων».
«Πρέπει να έχουμε λιγότερους φόρους και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές διότι πολύ απλά, θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος για να πάρει ώθηση η οικονομία είναι μέσα από την ιδιωτική οικονομία, από τους ανθρώπους που παράγουν, ελευθέρους επαγγελματίες, αγρότες, παραγωγούς, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρηματίες, οι οποίοι θα πράξουν περισσότερο πλούτο, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», είπε ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ.
Στηλίτευσε την κυβέρνηση για τη χαμηλή απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος εκτέλεσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
«Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα για τις επενδύσεις, δεν ενδιαφέρεται για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτό που την ενδιαφέρει, είναι να δημιουργεί αντιπαραγωγικά υπερπλεονάσματα, ώστε να προσπαθήσει μετά να μοιράσει κάποια χρήματα. Στην πραγματικότητα, έχει πάρει δέκα από την μια τσέπη και επιστρέφει μόλις ένα ευρώ στην άλλη», κατέληξε ο κ. Δήμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια