Header Ads

Β.Νανόπουλος : Δήμος και περιφερειακή ενότητα Κορινθίας ευθύνονται για το αδιέξοδο στα σκουπίδια!


Οι συνεχείς αναφορές του Δημάρχου Κορινθίων στο ζήτημα της κατασκευής του εργοστασίου κομποστοποίησης και της συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος αφενός και αφετέρου οι αντιδράσεις των περιοίκων του χώρου που κατασκευάζεται το εργοστάσιο οδηγούν σε δημόσια παρέμβαση τον επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» Βασίλη Νανόπουλο ο οποίος όχι μόνο βάζει στο τραπέζι το ζήτημα της «θωράκισης» των εργασιών- ώστε αυτές να μην διακοπούν- και της μερικής όπως επιστάμενα σημειώνει επίλυσης του ζητήματος αλλά κυρίως εκείνο των ευθυνών για την μη επίλυση του έως και σήμερα, ευθύνες που αγγίζουν τόσο την Κολιάτσου όσο και την Κροκιδά !
«Το πρόβλημα των απορριμμάτων θα έπρεπε να έχει λυθεί με επιτυχία στο Δήμο Κορινθίων όπως ήδη έχει γίνει στην Κρήτη εδώ και 20 χρόνια! Υπάρχουν ευθύνες για την μη λύση του και στο Δήμο και στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας! Θα δούμε την εξέλιξη το επόμενο διάστημα ωστόσο οι ευθύνες υπάρχουν» θα πει ο υποψήφιος Δήμαρχος υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος και η μείζον μειοψηφία έχουν μεν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας και λειτουργίας του εργοστασίου, υπό συγκεκριμένες ωστόσο προϋποθέσεις- να ληφθούν οι απαραίτητες άδειες και να διαχειρίζεται το υπόλειμμα νόμιμα σε αδειοδοτημένο κατάλληλο χώρο .
«Ο κ.Πνευματικός το τελευταίο διάστημα από το χώρο που γίνεται η κατασκευή του εργοστασίου διαβεβαιώνει τους δημότες ότι έλυσε το θέμα των σκουπιδιών και μάλιστα μέσα στον Φεβρουάριο θα λειτουργήσει τη λύση . Η Συμμαχία πήρε θέση στην διάρκεια της ψηφοφορίας στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν αρκετό καιρό υπέρ του να γίνει το εργοστάσιο κομποστοποίησης αλλά είχαμε κρατήσει επιφυλάξεις για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και διασφάλισης πως δεν θα δημιουργείται πρόβλημα στους δημότες που κατοικούν πέριξ του χώρου. Σήμερα βλέπουμε πως υπάρχει διαμαρτυρία που έχει μάλιστα λάβει και δικαστική οδό και ήδη εγινε διακοπή εργασιών του έργου ! Οι πολίτες θεωρούν ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και δεν διασφαλίζεται πως η λειτουργία θα είναι τέτοια που δεν θα ενοχλεί.
Ο Βασίλης Νανόπουλος εξέφρασε για πολλοστή φορά την πάγια θέση της Συμμαχίας για λειτουργία του εργοστασίου με κομποστοποίηση και διαλογή παράλληλα όμως και με νόμιμη διαχείριση και εναπόθεση του υπολείμματος για το οποίο όπως λέει ο Δήμαρχος τηρεί σιγήν ιχθύος! «Το υπόλειμμα θα πρέπει έγκαιρα να απομακρύνεται και να πηγαίνει σε αδειοδοτημένο χώρο. Εμείς δεν είχαμε ποτέ στα χέρια μας μελέτη από την πλευρά του δήμου που να λέει το κόστος. Έχοντας λειτουργήσει στον ιδιωτικό τομέα γνωρίζω πως όταν πρόκειται να κάνουμε επένδυση θα πρέπει να έχουμε κοστολογημένα στοιχεία και τουλάχιστον 2 εναλλακτικές λύσεις. Δεν το γνωρίζει ο κ.Πνευματικός, προφανώς δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ. Συνεπώς δεν μπορώ να πω αν είναι η καλύτερη λύση αυτή που έχουμε σήμερα! Εκείνο που γνωρίζω και είναι η πάγια και σταθερή θέση μας την οποίαν έστω και τώρα επιχειρεί να αντιγράψει ο κ.Πνευματικός είναι πως το εργοστάσιο πρέπει να λειτουργήσει βάσει προδιαγραφών και αδειοδοτήσεων, χωρίς να ενοχλεί το περιβάλλον και με νόμιμη διαχείριση του υπολείμματος. Διότι αν σήμερα μιλήσουμε για το που πηγαίνει το υπόλειμμα των δήμων θα υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση και οι πόλεις της Πελοποννήσου θα γεμίσουν σκουπίδια. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν απ αυτό και μόνο πως οι δήμοι και οι αντιπεριφέρειες δεν έχουν κάνει την δουλειά τους όλα αυτά τα χρόνια! Υπάρχουνε ευθύνες και θα έπρεπε να τις είχαν αναλάβει!
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν το εργοστάσιο λειτουργήσει, ο Επικεφαλής της Συμμαχίας σε αυστηρούς τόνους εγκαλεί τον Δήμαρχο για τις αναφορές του περί συνολικής λύσης αφού τέτοια δεν δίδεται σε καμία περίπτωση. « Είναι λάθος όμως αυτό που λέει ο Κ.Πνευματικός ότι θα λύσει συνολικά το πρόβλημα. Εν μέρει θα το λύσει και για μικρό ποσοστό σκουπιδιών! Οι μεγάλες ποσότητες δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Το έχω ζητήσει πολλάκις, και στα συμβούλια και μέσω των Μέσων Ενημέρωσης αλλά απαντήσεις για το τι θα κάνει με το υπόλειμμα δεν έχω λάβει!
Έχει βρει τρόπο υγειονομικής ταφής ο κ. Δήμαρχος ; Και αν ναι που; Και πόσο θα κοστίσει;»

Τα ερωτήματα επικαιροποιήθηκαν, μένει να δούμε αφενός εάν θα απαντηθούν και αφετέρου εάν η προσφυγή των κατοίκων τελικά δικαιωθεί βάζοντας ανάχωμα στην κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια