Header Ads

ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΣΑ Ι. ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ ΓΕΡΑΝΕΙΩΝ ΟΡΕΩΝ


Η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παταπίου του θαυματουργού εορτάστηκε στη πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι, όπου και φυλάσσεται το Ιερό Λείψανό Του.
Τον πανηγυρικό Εσπερινό, την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, με την παρουσία Ιερέων, της Ιεράς Αδελφότητος της Ι. Μονής, άλλων Μοναστικών Αδελφοτήτων, του Διευθυντή Μηχανικού του ΓΕΣ, Υποστρατήγου κ. Νικόλαου Λάλου και του Διευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας Ταξίαρχου κ. Σπυρίδωνος Σκλάβου.
Τον Θείο λόγο εκήρυξε, ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη μας για τους ευγενικούς και θερμούς του λόγους αλλά και για την τιμή και την ευλογία, που για μια ακόμη φορά βρίσκεται στην ευαγή αυτή Ι. Μονή και συμπανηγυρίζει τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών, ήντλησε την εμπνευσμένη ομιλία του από τα Εσπέρια Στιχηρά Προσόμοια όπου ικετεύουμε τον Άγιο να μεσίτευση προς τον Κύριο Ιησού Χριστό να δώσει στην ανθρωπότητα την ειρήνη. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος διαχώρισε την ειρήνη σε κοσμική και σε θεϊκή, εκ των οποίων η μεν πρώτη προέρχεται από την ιδιοτέλεια και τα συμφέροντα των ανθρώπων, έχει αρχή και «ημερομηνία λήξης» που συνοδεύεται τις περισσότερες φορές με δυσάρεστα αποτελέσματα, η δε θεϊκή ειρήνη, πηγάζει από τον ίδιο τον Χριστό, ο οποίος είναι ο Αρχηγός της ειρήνης, είναι ανεξάντλητος και οδηγεί τον άνθρωπο στην απελευθέρωσή του από τα πάθη και τις μέριμνες μετατρέποντας ολόκληρη την ταραγμένη ύπαρξη του ανθρώπου σε γαλήνια και ειρηνική. Τελειώνοντας το κήρυγμά του ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα και ειρηνικά!
Στην συνέχεια, κατά την τάξη της Ι. Μονής, τελέσθηκε Ι. Αγρυπνία στο Καθολικό της Ι. Μονής και στο Ι. σπήλαιο, όπου βρίσκετε το άφθαρτο Ι. Λείψανο του Οσίου, με την παρουσία πολλών ευλαβών Προσκυνητών, που καθ’ όλη την διάρκεια της νύκτας προσέρχονταν να ασπαστούν και να προσφέρουν την ευχαριστία τους στον θαυματουργό Άγιο.
Σήμερα το πρωί 8ης Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και στην συνέχεια δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στην οποία επίσης προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και με την συμμετοχή των Πανοσ. Αρχιμ. π. Νεκταρίου Ευγενικού, π. Ανθίμου Παπαλεξοπούλου, του Αιδεσ. Πρωτ. π. Αθανάσιου Κοντογιάννη και των Διακόνων π. Πορφυρίου Γερμανού και π. Δαμασκηνού Γεννηματά.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, αναφερόμενος στην βιωτή του Οσίου Πατρός Παταπίου ο οποίος ουδέποτε λησμόνησε να ευχαριστεί τον ευεργέτη του, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και ποτέ δεν σταμάτησε να προσεύχεται για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο Άγιος μέσα από την σεπτή του βιωτή μετέτρεψε τον εαυτό του σε κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο, καθώς για να το επιτύχουμε οφείλουμε να αρνηθούμε το σαρκικό φρόνιμα και το εγωιστικό μας θέλημα. Εάν θέλουμε λοιπόν κι εμείς να μετατρέψουμε τους εαυτούς μας σε ανθρώπους του Θεού οφείλουμε να μιμηθούμε τον εορταζόμενο Άγιο στην νηστεία, την προσευχή και την αγρυπνία αλλά και να μην λησμονούμε τον ευεργέτη μας Κύριο αλλά και τους συνανθρώπους μας. Ολοκλήρωσε δε τον λόγο του ευχαριστώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη μας για την τιμητική πρόσκληση στην πανήγυρη του Οσίου.
Ακολούθησε Ιερά Λιτανεία στην οποία συμμετείχαν πλήθος ευσεβών Χριστιανών Αξιωματούχων και άλλων Τοπικών Αρχών. Μετά το πέρας αυτής ο σεπτός Ποιμενάρχης μας καθηκόντως ευχαρίστησε τον άγιο Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών, τους Ιεροψάλτες, την αγίαν Καθηγουμένη και την περί αυτήν Ιερά Αδελφότητα, τις διακονήσασες, ως και πάντας τους πολυπληθείς ευλαβείς Προσκυνητές, που προσήλθαν να αποδώσουν τιμή και να εναποθέσουν τις προσευχές τους στο άφθαρτο Ι. Λείψανο του εορταζομένου Οσίου Παταπίου για να αποκομίσουν τον αγιασμό και την ευλογία.
Ακολούθησε κατά τα Μοναστηριακά ειωθότα η «ευλογία» της Μονής (προσφορά φαγητού στους προσκυνητές) και Μοναστηριακή Τράπεζα.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια