Header Ads

Κύπρος : Αδιαπέραστη «ασπίδα» στην Α.Μεσόγειο : Νέα τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με «πέπλο» των ΗΠΑ – Ισχυροποιείται η συμμαχία – «Είναι εδώ για να μείνει»


19 Δεκεμβρίου 2018

Ισχυροποιείται η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο. Έρχεται νέα τριμερής με παρουσία αμερικανού αξιωματούχου και ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Όπως δηλώνουν, η συμμαχία είναι εδώ για να μείνει και έχει πολύ δυνατές ρίζες.
Οι Τούρκοι, που αποτελούν την κύρια απειλή για την περιοχή, εξαφανίστηκαν, ενώ δεν εκδόθηκε καμία NAVTEX από την Άγκυρα στην Κύπρο μετά από τηνεπίδειξη ισχύος του Ισραήλ και το κοινό μήνυμα Λευκωσίας-Τελ Αβίβ.
Οι Τούρκοι μπορεί να εξέδωσαν ναυτικές οδηγίες για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για κάθε είδους αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, ωστόσο το μεγάλο πέπλο της άσκησης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ που έχει ξεκινήσει εδώ και 48 ώρες, σκέπασε κάθε δραστηριότητα που ίσως να επιδίωκαν να κάνουν.
Χθες και σήμερα υποτίθεται ότι η Τουρκία με βάση τη navtex που είχε εκδώσει, θα πραγματοποιούσε πολυεθνική άσκηση κοντά στην θαλάσσια περιοχή που πραγματοποιεί έρευνες το Barbaros.
Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό, πως οι κινήσεις αυτές των Αξιωματούχων της Τουρκίας γίνονται απλώς για να δείξουν πως είναι κι αυτοί στην περιοχή και πως όποτε θέλουν δηλώνουν ότι θα κάνουν ασκήσεις αψηφώντας τις υπερδυνάμεις που έχουν δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την περιοχή.
Η Κύπρος βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας μιας μόνιμης Γραμματέας για παρακολούθηση της εφαρμογής των έργων που αποφασίζονται σε τριμερές επίπεδο και αυτό αποτελεί ένδειξη πως Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν «από το είναι καλοί φίλοι» στη δημιουργία μιας πραγματικής συμμαχίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Jerusalem Post.
Προστίθεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να κάνει αναφορά στην εξέλιξη που αφορά τη δημιουργία της μόνιμης Γραμματείας όταν θα συναντηθεί την Πέμπτη στην ισραηλινή πόλη Μπερ Σεβά με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για την πέμπτη Τριμερή τους Σύνοδο μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Όπως σημειώνεται η εγκαθίδρυση της Γραμματείας, μια εξέλιξη που σύμφωνα με μια πηγή θεσμοθετεί τη σχέση αυτή και δίνει μεγαλύτερη αίσθηση μονιμότητας, έρχεται καθώς οι ΗΠΑ – των οποίων η ανησυχία για τη θέση της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται – έχουν εκφράσει αυξημένο ενδιαφέρον και στήριξη για τη συνεργασία Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο Αμερικανός Πρέσβης, Ντέιβιντ Φρίντμαν, ενδεχομένως να συμμετάσχει στην Τριμερή, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, μια χειρονομία που θα υπογραμμίσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε αυτή τη συμμαχία.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο για το θέμα αυτό μετά την πρώτη σύνοδο, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.
Επίσης σημειώνεται πως η Ουάσινγκτον εξετάζει ήδη την προοπτική μιας τετραμερούς συνάντησης ΗΠΑ, Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.
Η διοργάνωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην Μπερ Σεβά, όπου οι ηγέτες αναμένεται να επισκεφθούν το κέντρο της ομάδας πληροφορικής για ανταπόκριση σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης υπογραμμίζει τη δέσμευση για από κοινού αντιμετώπιση όλων των απειλών, περιλαμβανομένων των απειλών στον κυβερνοχώρο, ανέφερε αξιωματούχος.
Η εφημερίδα γράφει ακόμη πως οι τρεις ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την κυβερνοασφάλεια μέχρι την προώθηση των σχεδιασμών για τον EastMed, τον αγωγό που θα διοχετεύει αέριο από κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κρήτης, στην Ιταλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης πως το γεγονός ότι αυτή είναι η πέμπτη Σύνοδος Κορυφής σε διάστημα μικρότερο των τριών χρόνων δείχνει ότι έχει δημιουργηθεί μια δυναμική στη σχέση μεταξύ των τριών χωρών που δεν μπορεί να σταματήσει, και πως αυτό καταδεικνύει πως αυτή «δεν είναι απλώς μια φάση που θα περάσει, αλλά κάτι που είναι εδώ για να μείνει, με δυνατές ρίζες».
Ακόμη σημείωσε πως έχουν δημιουργηθεί τα πλαίσια για ενίσχυση της σχέσης αυτής σε όλα τα επίπεδα: μεταξύ κυβερνήσεων, σε στρατιωτικό επίπεδο, μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια