Header Ads

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ---> Ο Κίσινγκερ εμφανίστηκε : Τι είπε για την συνάντηση Πούτιν-Τραμπ και τις παγκόσμιες εξελίξεις


Συνέντευξη στο Financial Times έδωσε πριν από λίγες μέρες ο «γερόλυκος» της διεθνιστικής εξωτερική πολιτικής Χένρι Κίσινγκερ, την οποία επικαλείται το euro2day.
Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο Jubilee, γαλλικό εστιατόριο δίπλα από το σπίτι του Κίσινγκερ στο κεντρικό Μανχάταν, μόλις μερικά τετράγωνα μακριά από την Kissinger Associates, την γεωπολιτική συμβουλευτική εταιρεία της αριστερόστροφης Νέας Τάξης που χρεώνει τους πελάτες μεγάλα ποσά για να ακούσουν τις σκέψεις του.


του Κίμωνα Χαραλάμπους

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο της πασίγνωστης εφημερίδα, Edward Luce, ποια είναι η άποψη του σχετικά με την πρόσφατη Σύνοδο στο Ελσίνκι, όπου Πούτιν και Τραμπ ανέδειξαν την δυναμική που έχει αποκτήσει η Εθνική Δεξιά στον πλανήτη, κόντρα στις πολιτικές της παγκοσμιοποίησης.
«Ήταν μια συνάντηση που έπρεπε να γίνει. Συνηγορούσα υπέρ της εδώ και χρόνια. Έχει υποσκελιστεί από εγχώρια αμερικανικά ζητήματα. Είναι σίγουρα μια χαμένη ευκαιρία. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να συγκρατήσει κανείς κάτι. Δες για παράδειγμα τη Συρία και την Ουκρανία. Είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της Ρωσίας ότι μια αναταραχή σε οποιοδήποτε σχεδόν σημείο του πλανήτη την επηρεάζει, της δίνει μια ευκαιρία και προσλαμβάνεται από αυτήν ως απειλή. Οι αναταραχές αυτές θα συνεχιστούν. Φοβάμαι ότι θα επιταχυνθούν».
Ο Κίσινγκερ μάλιστα θεωρεί πως η Δύση λανθασμένα υπέθεσε την περίοδο προτού ο Πούτιν προσαρτήσει την Κριμαία ότι η Ρωσία θα υιοθετήσει την βασισμένη σε κανόνες δυτική τάξη.
«Το λάθος που έκανε το ΝΑΤΟ είναι πως πίστεψε ότι υπάρχει μια ιστορική εξέλιξη που θα προελαύνει στην Ευρασία και δεν κατάλαβε ότι κάπου σε αυτή την προέλαση θα έρθει αντιμέτωπη με κάτι πολύ διαφορετικό από μια βεστφαλική ( η δυτική ιδέα για το κράτος) οντότητα. Και ότι για την Ρωσία αυτό αποτελεί μια απειλή της ταυτότητας της».
Ο δημοσιογράφος τον ρωτά, αν εννοεί ότι προκαλέσαν (οι διεθνιστές της Δύσης) τον Πούτιν.
«Δεν πιστεύω ότι ο Πούτιν είναι ένας χαρακτήρας σαν τον Χίτλερ» απαντάει ο Κίσινγκερ. «Έχει βγει από τα βιβλία του Ντοστογιέφσκι».
Τι δήλωσε ο Κίσινγκερ όμως για τον Τραμπ;
«Δεν θέλω να μιλήσω πολύ για τον Τραμπ γιατί σε κάποια στιγμή πρέπει να το κάνω με ένα πιο συνεκτικό τρόπο από αυτόν. Πιστεύω ότι ο Τραμπ μπορεί να είναι μια από αυτές τις προσωπικότητες της ιστορίας που εμφανίζονται από καιρό σε καιρό για να σηματοδοτήσουν το τέλος μιας εποχής και να την αναγκάσουν να εγκαταλείψει τα παλιά προσχήματα. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το γνωρίζει αυτό ή ότι έχει εξετάσει κάποια σπουδαία εναλλακτική. Μπορεί απλά να είναι ένα ατύχημα».
«Πιστεύω ότι είμαστε σε μια πολύ, πολύ ζοφερή περίοδο για τον κόσμο. Έχω πραγματοποιήσει αναρίθμητες συνόδους, οπότε δεν είναι κάτι που έμαθαν από εμένα» προσθέτει, στο πλαίσιο της συνάντησης του Τραμπ με τον Πούτιν στο Ελσίνκι.
Ο δημοσιογράφος τον ρωτά με ποια περίοδο θα συνέκρινε την σημερινή. O Κίσινγκερ, με νόημα, μιλάει για την εμπειρία του ως πολίτης νέας κοπής με την στολή του αμερικανικού στρατού να υπηρετεί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Κίσινγκερ λοιπόν θεωρεί πως
• Καλώς έγινε η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν, παρά το γεγονός πως αμφότεροι αποτελούν εχθροί της παγκοσμιοποίησης. Άρα, από την πλευρά του, επιμένει διπλωματικά, καθώς δεν αποκλείεται η Εθνική Δεξιά, στηρίζοντας Λευκό Οίκο και Κρεμλίνο, να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, αν και εφόσον το Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εμποδίσουν, με ακρaία μέτρα, την πολιτική άνοδό της νέας παγκόσμιας δεξιάς παράταξης στην Δύση.
• Η Ρωσία υποτιμήθηκε και αγνοήθηκε.
• Ο κόσμος βρίσκεται σε μία ζοφερή περίοδο που τα πάντα είναι ανοιχτά. Ακόμα και το σενάριο παγκόσμιας σύγκρουσης, πιθανή απόρροια της αντιπαράθεσης των δύο ισχυρότερων ιδεολογικοπολιτικών πόλων εξουσίας στον πλανήτη (Νέα Τάξη -Βαθύ Κράτος ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ- / Εθνική Δεξιά -Πούτιν, Τραμπ και σύμμαχοι-).

Πηγή: el.gr Με πληροφορίες από Financial Times, Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια