Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ : Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων



Κυβερνητικές πηγές για πΓΔΜ

Σύνθετη ονομασία erga omnes

Η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της πΓΔΜ αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της γείτονος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αυτό τονίζουν κυβερνητικές πηγές, χαρακτηρίζοντας δημοσίευμα εφημερίδας ερμηνείες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το ονοματολογικό της πΓΔΜ με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και έχοντας θέσει δύο σαφείς όρους για τη διασφάλιση της εθνικής γραμμής. Τη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων». «Όπερ συνεπάγεται και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος ως προϋπόθεση για την υποστήριξή μας στην ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» σημειώνουν. «Συνεπώς, τα όσα αναφέρονται ερμηνευτικά στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Επισημαίνεται ότι, Υπερψήφιση τυχόν συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών από την ελληνική Βουλή φέρεται να ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η εν λόγω πρόταση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι φέρεται να έχει διαμηνυθεί ήδη σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τη μικροκομματική τακτική με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Αθήνα τις προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού. Πέραν της αντιπολίτευσης, πάντως, η κυβέρνηση έχει και εσωτερικές ενστάσεις για το Σκοπιανό, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα υποστηρίξουν ενδεχόμενη συμφωνία που θα περιλαμβάνει στο όνομα τον όρο «Μακεδονία», κάτι που, ωστόσο, φαντάζει αναπόφευκτο.






Κυρ. Μητσοτάκης :

Πρωτοφανές επίπεδο υποκρισίας από την κυβέρνηση Τσίπρα

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το ήθος και το ύφος της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε στην ηγεσία της ΝΔ επιδίωξε ευρύτερες συναινέσεις, ωστόσο ο κ. Τσίπρας τορπίλισε κάθε τέτοια δυνατότητα και επέλεξε τοξικό λόγο και την πολιτική της συνειδητής συκοφάντησης.

«Ποτέ δεν έχω δει τέτοιο επίπεδο γλώσσας και συμπεριφοράς, σε κυβερνητικό κόμμα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού φροντίζει να κρατάει ζωντανή τη χειρότερη μορφή του «αυριανισμού».Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε υποκρισία από πλευράς Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα υποπέσει στο αμάρτημα των ανεδαφικών υποσχέσεων απλώς προς άγραν ψήφων. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας έταξε τα πάντα, όταν ήξερε ότι θα γίνει κυβέρνηση. Για σκεφτείτε, τι θα τάξει τώρα, που ξέρει ότι θα χάσει. Όμως κανένας δεν θα τον ξαναπιστέψει».Αναφερόμενος στις προτάσεις της ΝΔ, είπε ότι είναι επεξεργασμένες και αποτελούν μείγμα ρεαλισμού και ελπίδας, κοστολογημένο και μελετημένο. Προσέθεσε ότι ποτέ ο ίδιος δεν θα επιτρέψει στον εαυτό του «να πέσει στην παγίδα της παροχολογίας». Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στο πολυσυζητημένο κυβερνητικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας, «καρφώνοντας» την κυβέρνηση που δεν το έχει δώσει στη δημοσιότητα.





Σε ένα μεγάλο κατηγορώ εξελίχθηκε η ομιλία του Ηλία Κασιδιάρη 

Με αφορμή το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για την αναδοχή παιδιών

Ο κ. Κασιδιάρης χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μη φυσιολογικούς και παρά φύσιν, λέγοντας ότι ζουν σε έναν κόσμο που όλα είναι ροζ και δεν υπάρχουν φύλα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει εθνομηδενιστικά νομοθετήματα. Μιλάμε για την ύστατη παρακμή, την οριστική διάλυση των πάντων, τον απόλυτο εκφυλισμό. Φυσιολογικό είναι ό,τι εξελίσσεται σύμφωνα με τη φύση, στη φύση δυνατότητα αναπαραγωγής έχουν τα ετερόφυλα άτομα. Αν εσείς σήμερα νομοθετείτε να υιοθετούν παιδιά τα ομόφυλα άτομα, δεν είστε φυσιολογικοί, είστε παρά φύσιν. Στόχος είναι η διάλυση της οικογένειας που είναι το βασικό κύτταρο του εθνικού κράτους. Έχετε στόχο να διαλύσετε τον πυρήνα της κοινωνίας, να ισοπεδώσετε το εθνικό κράτος, ένα κλασικό σχέδιο της παγκοσμιοποίησης στο οποίο αντιστέκεται μόνο η Χρυσή Αυγή» Όμως ο κ. Κασιδιάρης δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ασκεί ρατσισμό σε βάρος όσων σκέφτονται φυσιολογικά και με αφορμή το κείμενο των 60 και πλέον πανεπιστημιακών ανέφερε ότι τους έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψουν ένα έγγραφο που βρίθει αντιεπιστημονικών απόψεων.






Αντιπρόταση του Κινήματος Αλλαγής

Σε Σκουρλέτη για το εκλογικό σύστημα

Τη δική του πρόταση για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και «σπάσιμο» ορισμένων εκλογικών περιφερειών θα καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής στον υπουργό Εσωτερικών Με μια αντιπρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναλογικότερο εκλογικό σύστημα από το ισχύον και κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, θα συναντηθούν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή πρόσκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κίνημα Αλλαγής θα επισημάνει ότι είναι αντίθετο σε αποσπασματικές αλλαγές, προτείνοντας ολοκληρωμένη αντιπρόταση για τον εκλογικό νόμο, με αναλογικό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. «Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, στις προτάσεις για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και τη ψήφο των ομογενών που απέρριπταν» σημείωσαν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά μετά από ευρεία σύσκεψη στην Χαριλάου Τρικούπη, όπου πήραν μέρος εκπρόσωποι όλων των φορέων του Κινήματος Αλλαγής.




Με παλαιστινιακό μαντήλι ο Κουτσούμπας

Στη συγκέντρωση στην ισραηλινή πρεσβεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ πραγματοποιεί απόγευμα της Δευτέρας το ΠΑΜΕ, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και άλλοι μαζικοί φορείς. Στην παράσταση διαμαρτυρίας βρίσκεται και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μία παραδοσιακή παλαιστινιακό μαντήλι κατήγγειλε την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο στην πράξη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Καταγγέλλουμε με αποτροπιασμό τη νέα σημερινή δολοφονική επίθεση του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, που είχε σαν αποτέλεσμα, ήδη, να μετράμε δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες βαριά τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, εκατοντάδες παιδιά, από αυτή τη δολοφονική μηχανή που ονομάζεται Ισραήλ» δήλωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία, που πραγματοποιεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και άλλοι μαζικοί φορείς. Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε προκειμένου να καταγγελθεί η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα, σήμερα εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλο τον Παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί νόμιμα και δίκαια το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα, το δικό του κράτος, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δίπλα στο Ισραήλ, στα όρια του 1967 και με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ».





Συνάντηση με εκπροσώπους των επαγγελματιών Λέσβου
Συνάντηση με εκπροσώπους από το συντονιστικό όργανο των επαγγελματιών, επιστημονικών φορέων της Λέσβου, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή. Οι εκπρόσωποι των φορέων κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία της Λέσβου, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από τις προσφυγιές και μεταναστευτικές ροές τα τελευταία δυο χρόνια. Οι εκπρόσωποι των φορέων, δήλωσαν ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από τον Ιούλιο του 2018 και η μη αποσυμφόρηση τους, οδηγεί σε καταστροφή την τοπική οικονομία.
Ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι η Ένωση Κεντρώων γνωρίζει τα προβλήματα και θα αναλάβει πρωτοβουλία άμεσα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων. Συγκεκριμένα, ο κ. Λεβέντης θα καταθέσει, άμεσα, επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας.








Ανοικτή η πόρτα μας για όποιον συμβαδίζει με τις ιδέες μας

Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ Real FM, ερωτηθείσα αν ισχύει η θέση των ΑΝΕΛ για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται, απάντησε: «Η θέση των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό είναι πάγια. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα όνομα που να εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγο αυτού. Το κράτος των Σκοπίων θα πρέπει να αποδεχθεί μια συνολική συμφωνία, δηλαδή, αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλαγή στις ταυτότητες, ένα όνομα έναντι όλων. Σε κάθε περίπτωση οι ΑΝΕΛ δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε βασικά ζητήματα και πάγιες θέσεις μας. Για εμάς ο πυρήνας του αλυτρωτισμού του γειτονικού κράτους βρίσκεται στο όνομα». Είπε ότι οι ΑΝΕΛ θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο και χωρίς εκπτώσεις τη θέση τους για «όχι» στη χρήση του όρου Μακεδονία ή παράγωγου αυτού για το όνομα της γειτονικής χώρας, και στο ενδεχόμενο να ζητηθεί πλειοψηφία 180 βουλευτών εάν υπάρξει συμφωνία για το «Μακεδονικό». Η κ. Παπαδοπούλου απέδωσε τις εντάσεις μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καθώς και τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για λήξη της συγκυβέρνησης στις εκλογές, στις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, προσθέτοντας: «Οι εντάσεις, όμως, είναι άκαιρες αυτή τη στιγμή. Τα κόμματα που αποτελούν τη συγκυβέρνηση πρέπει να είναι προσηλωμένα στην έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων και στον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστεί το χρέος».






Με αφορμή τις πρόσφατες

Δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ

Η απάντηση Θεοδωράκη σε Μητσοτάκη για το λόγο ύπαρξης του Ποταμιού. «Το Ποτάμι θα συνεχίσει να έχει λόγο ύπαρξης, μέχρι η χώρα να φύγει από τα δεσμά των λαϊκίστικων και συντηρητικών δυνάμεων» απαντά ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής: «Αν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια». Ο κ. Θεοδωράκης προσθέτει πως «χωρίς το Ποτάμι πολλά δικαιώματα δεν θα είχαν κατοχυρωθεί, τα διαχρονικά όργια του κομματικού κράτους (και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) δεν θα είχαν αποκαλυφθεί, οι μάχες για το περιβάλλον θα ήταν λειψές και οι φωνές των ανθρώπων εκτός πολιτικής και κυρίως των νέων, ακόμη πιο αδύναμες». Ακόμη, υποστηρίζει πως ο ευρωπαϊκός εκσυγχρονισμός της χώρας δεν έχει πολλούς να τον υπερασπιστούν αταλάντευτα χωρίς εκπτώσεις, ιδιοτέλειες και αναβολές και αναρωτιέται: «Αν το Ποτάμι εκλείψει, ποιος θα τολμήσει να πει την αλήθεια για το Μακεδονικό και το Κυπριακό;
Ποιος θα υπερασπιστεί την αποκέντρωση της εξουσίας και τον περιορισμό του κράτους των Αθηνών; Την ενίσχυση της διαφάνειας - από τα οικονομικά των κομμάτων μέχρι τις αποφάσεις των υπουργών; Ποιος θα παλεύει για πανεπιστήμια χωρίς φοιτητοπατέρες και συνδικάτα χωρίς συνδικαλιστικοπατέρες; Ποιος θα αγωνίζεται για τη μη ανάμειξη της εκκλησίας στα σχολικά βιβλία; Ποιος θα επιμείνει για Δικαιοσύνη που δεν θα διορίζουν οι υπουργοί; Ποιος (από τα νέα και τα παλιά κυβερνητικά κόμματα) θα αντισταθεί στο πελατειακό κράτος, το κράτος των κολλητών - από τις προσλήψεις μέχρι τα δημόσια έργα και τις προμήθειες;».

Δεν υπάρχουν σχόλια