Header Ads

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ : Ανώτερος και Κυπελλούχος ο ΠΑΟΚ, νίκησε με 2 - 0 την ΑEK, Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΒΟΡΑ ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ!


Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο για δεύτερη συνεχόμενη φορά, με νίκη 2- 0 επί της ΑΕΚ. Φάουλ του Βιεϊρίνια και πλασέ του Πέλκα τα δύο γκολ του Δι­κεφάλου. Εμφανώς ανώτερος της φο­βικής ΑΕΚ, που είχε τον Μπάρκα ως κο­ρυφαίο. 
O ΠΑΟΚ έπαιξε έναν τελικό που τα έ­κανε όλα σωστά εκτός απ’ τις εκτελέ­σεις. Η ομάδα του Λουτσέσκου και είχε την πρωτοβουλία και απειλήθηκε ελάχι­στα απ’ την ΑΕΚ και κατάφερε να φτιά­ξει αρκετές και μεγάλες ευκαιρίες. Βρή­κε απέναντί της έναν Μπάρκα που απέ­κρουσε πέναλτι και τετ-α-τετ του Πρίγι­οβιτς, αλλά η κυριαρχία του ΠΑΟΚ ήταν τέτοια που δεν γινόταν να χάσει το τρό­παιο σε έναν τελικό που ήταν πολύ α­νώτερος σε όλα απ’ την πρωταθλήτρι­α ΑΕΚ. 

ΕΤΣΙ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ 
Ο Μανόλο Χιμένεθ τελικά το τόλμη­σε και ο Πέτρος Μάνταλος βρήκε θέση στο αρχικό σχήμα της ΑΕΚ. Η Ένωση εί­χε στην άμυνα Χουλτ, Τσιγκρίνσκι, Βρά­νιες και Μπακάκη, με τον Ροντρίγκο Γκά­λο να μένει στον πάγκο. Σιμόες και Γα­λανόπουλος ήταν το αναμενόμενο δί­δυμο στον άξονα, με τον Κονέ να είναι τιμωρημένος. Ο Μπακασετας ξεκίνησε δεξιά, ο Μάνταλος στα αριστερά, με τον Χριστοδουλόπουλο να μένει στον πά­γκο. Λιβάγια-Αραούχο ήταν το δίδυμο της επίθεσης. 
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου κράτησε το 4- 2-3-1, αλλά είχε εκπλήξεις στα πρόσω­πα. Η τετράδα της άμυνας ήταν η ανα­μενόμενη (Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Κρέσπο, Μάτος), ενώ το ίδιο έγινε και στον άξο­να, με το δίδυμο των Κάνιας-Μαουρίσιο και τον Σάκχοφ να μένει στον πάγκο. Ο Μπίσεσβαρ ήταν η έκπληξη, με τον Ολ­λανδό να παίζει αριστερά στις θέσεις πί­σω απ’ τον φορ, μαζί με Πέλκα και Κά­μπος. Ο Μακ έμεινε στον πάγκο, ενώ στην κορυφή της επίθεσης ξεκίνησε φυ­σικά ο Πρίγιοβιτς. 

ΠΡΩΤΗ ΑΠΕΙΛΗ Η ΑΕΚ 
Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε με εικόνα που προκάλεσε έκπληξη. Ο ΠΑΟΚ εί­χε την κατοχή, η ΑΕΚ πίεζε και ήθελε να βρει φάσεις από κλέψιμο και γρήγο­ρη μεταφορά μπάλας προς το επιθετι­κό της δίδυμο. Η καλύτερη τέτοια στιγ­μή της ήρθε στο 11’. Ο Σιμόες κέρδισε μονομαχία χαμηλά, άνοιξε στον Μπακά­κη που έτρεξε το γήπεδο και βρήκε τον Λιβάγια στα δεξιά. Το γύρισμα του Κροά­τη προς την περιοχή περίμενε ο Αραού­χο, αλλά η εκτέλεση με τη μία έστειλα την μπάλα ψηλά άουτ. 

ΠΕΤΑΞΕ ΕΞΩ ΔΥΟ «ΔΩΡΑ» Ο ΜΠΙΣΕΣ­ΒΑΡ
Ο ΠΑΟΚ βρήκε τις πρώτες καλές του τελικές από λάθη της ΑΕΚ. Στο 16’ ο Τσι­γκρίνσκι έκανε λάθος γύρισμα, ο Μπί­σεσβαρ μπήκε στην περιοχή, αλλά από πλάγια θέση εκτέλεσε άουτ. Δύο λεπτά αργότερα Χουλτ-Βράνιες πήγαν μαζί σε κεφαλιά με τον Πρίγιοβιτς, ο Μπίσεσβαρ πήρε το ριμπάουντ, αλλά πλάσαρε ξα­νά άουτ ανάμεσα σε πολλούς παίκτες της ΑΕΚ. 

ΔΥΟ ΦΟΒΕΡΕΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ, Ε­ΒΓΑΛΕ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ Ο ΜΠΑΡΚΑΣ 
Τα χαρακτηριστικά των δύο ομάδων έλεγαν πως ο ΠΑΟΚ θα έχει την μπά­λα και η ΑΕΚ θα θελήσει να χτυπήσει στην κόντρα μετά από κλέψιμο. Το πρώ­το το είδαμε (ο ΠΑΟΚ είχε 60% κατοχή στα πρώτα 45’), αλλά το δεύτερο όχι. Α­ντιθέτως, ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που έγι­νε δύο φορές απειλητικός από κλέψιμο. Στο 23’ ο Βαρέλα έκοψε κάθετη της ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ έφυγε κάθετα στην κόντρα με υπέροχο τρόπο. Ο Μπίσεσβαρ άνοιξε από χαμηλά στον Πέλκα και αυτός με τη σειρά του βρήκε τον Πρίγιοβιτς που εί­χε βγει προς τα αριστερά. Ο Σέρβος κα­τέβηκε με την μπάλα στα πόδια και πέ­ρασε κάθετη στον Μπίσεσβαρ που είχε συνεχίσει το τρέξιμό του από χαμηλά. Ο Ολλανδός έβαλε έξυπνα το σώμα του, ο Μπακάκης τον «τράκαρε» κι ο Μπορμπα­λάν υπέδειξε το πέναλτι. 
Την εκτέλεση ανέλαβε ο Πρίγιοβιτς, επέλεξε την αριστερή γωνία του Μπάρ­κα, αλλά είδε τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ να αποκρούει με το αριστερό του χέρι να διώχνει σε κόρνερ. Η απώλεια του πέναλτι δεν πτόησε τον ΠΑΟΚ, που συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία και να κρατάει την ΑΕΚ μακριά απ’ την πε­ριοχή του. Έξι λεπτά μετά το πέναλτι, ο ΠΑΟΚ επανέλαβε την ίδια ανάπτυξη από χαμηλά. Ο Μαουρίσιο βρήκε τον Πέλκα, που τον έχασε συχνά ο Γαλανόπουλος, κι εκείνος έβγαλε τον Κάμπος φάτσα με τον Μπάρκα, που κατάφερε να γλιτώσει ξανά την Ένωση σε δύσκολο τετ-α-τετ 

ΦΑΝΕΡΑ ΑΝΩΤΕΡΟΣ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ 
Το πρώτο ημίχρονο είχε εμφανώς καλύτερο τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Λου­τσέσκου είχε αντιμετωπίσει καλά τις α­ντεπιθέσεις της ΑΕΚ, είχε φτιάξει τις δι­κές της που της έδωσαν ένα πέναλ­τι και την καλύτερη ευκαιρία του αγώ­να με τον Κάμπος. Ο Μάνταλος ήταν μό­νος του, ο Αραούχο δεν συμμετείχε στο χτίσιμο επιθέσεων, σε αντίθεση με τον Πρίγιοβιτς που έπαιζε σωστά και με μυα­λό εκτός περιοχής, την ώρα που ο Πέλ­κας είχε μπει δυνατά στο ματς μετά το πρώτο εικοσάλεπτο. Δείγμα του καλού ημιχρόνου του ΠΑΟΚ είναι πως η ΑΕΚ εί­χε μόνο μια τελική εντός περιοχής (στο 11’ με τον Αραούχο) και μόνο ένα μα­κρινό κι ακίνδυνο σουτ του Μπακασέτα μέχρι το 45’. 

ΝΙΚΗΣΕ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ Ο ΜΠΑΡΚΑΣ 
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ε­πανάληψη φάσης, με την ΑΕΚ να κάνει νέο τεράστιο λάθος στην πίεση του ΠΑ­ΟΚ. Στο 50’ Ο Χουλτ έδωσε προς τα πί­σω κι ο Πρίγιοβιτς βγήκε φάτσα με τον Μπάρκα και πάτησε περιοχή. Ο Σέρ­βος επέλεξε να εκτελέσει με λόμπα, ο Μπάρκας είχε κρατήσει σωστά τη στάση του σώματός του και έβγαλε με το δεξι­ό του χέρι, νικώντας για δεύτερη φορά τον Πρίγιοβιτς. 

ΠΡΩΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ 
Στο 51’ ο Λουτσέσκου έριξε στον α­γώνα τον Μακ στη θέση του Κάμπος, που ήταν ο μεσοεπιθετικός που είχε φα­νεί λιγότερο για τον ΠΑΟΚ. Η πρώτη αλ­λαγή της ΑΕΚ ήρθε ένα λεπτό αργότερα και ήταν αναγκαστική. Ο Χουλτ δεν μπο­ρούσε να συνεχίσει και ο Γκάλο μπήκε στον αγώνα για να παίξει δεξιά, με τον Μπακάκη να έρχεται στα αριστερά. 

ΚΙ ΑΛΛΗ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΕΛΚΑ 
Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να έχει εκπληκτική μεταφορά της μπάλας από χαμηλά. Στο 61’ η νέα αντεπίθεση είδε τον Μπίσε­σβαρ να βγάζει από χαμηλά στον Πρίγι­οβιτς κι αυτός να βρίσκει στον χώρο τον Πέλκα. Ο μικρός βγήκε αριστερά, πέρα­σε τον Τσιγκρίνσκι εντός περιοχής, εκτέ­λεσε με το δεξί, αλλά είδε την μπάλα να φεύγει έξω. 

ΤΟ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΦΑΟΥΛ Ο ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ 
Τέσσερα λεπτά αργότερα ο ΠΑΟΚ βρήκε το γκολ που δικαιούταν. Ο Πέλ­κας έκλεψε από χαμηλά, ο Πρίγιοβιτς ή­ταν πάλι εκεί ως ενδιάμεσος κρίκος και ο Κάνιας έφυγε στην κόντρα. Ο Βράνιες τον έκοψε με φάουλ και την εκτέλεση ανέλαβε ο Βιεϊρίνια. Ο αρχηγός του ΠΑ­ΟΚ διάλεξε τη γωνία του Μπάρκα και ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ αυτή τη φορά έκανε λάθος. Κινήθηκε προς το κέντρο, έχασε την πορεία της μπάλας και την εί­δε να καταλήγει στα δίχτυα. 

ΜΕΣΑ ΛΑΖΑΡΟΣ-ΓΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΑΧΟΦ 
Ο Χιμένεθ απάντησε άμεσα με δύ­ο αλλαγές. Στο 67’ ο Χριστοδουλόπου­λος πήρε την θέση του Μάνταλου και στο 73’ ο Γιακουμάκης μπήκε αντί του Μπακασέτα, με την ΑΕΚ να έχει τρεις φορ στο γήπεδο για το τελευταίο διά­στημα του αγώνα. Η δεύτερη αλλαγή του Λουτσέσκου ήταν ο Σάχοφ στη θε­ση του Μπίσεσβαρ στο 75’. Η ΑΕΚ επέ­λεξε να παίξει απ’τα δεξιά, εκεί που εί­χε δύο νέα πρόσωπα, με Γκάλο και Λά­ζαρο. Στο 76’ ο Γκάλο σέντραρε, ο Για­κουμάκης πήρε μόνος του την κεφαλιά, αλλά με λάθος τρόπο και η μπάλα έφυ­γε ψηλά άουτ. Αυτή ήταν η πρώτη κα­θαρή τελική της ΑΕΚ, ενώ στο 56’ ο Μά­νταλος δεν είχε καταφέρει να βρει καλά την μπάλα σε ωραίο σήκωμα του Μπα­κάκη από χαμηλά. 

ΑΠΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ ΚΑΙ ΒΡΑ­ΝΙΕΣ
Στο τελευταίο δεκάλεπτο μπήκαμε με αποβολές. Ο Μπορμπαλάν έδειξε α­πευθείας κόκκινη κάρτα στον Μαουρίσιο για σκληρό τάκλινγκ στον Αραούχο. Οι παίκτες μαζεύτηκαν γύρω απ’το επεισό­διο, ο Βαρέλα με τον Βιεϊρίνια έσπρωξαν τον Βράνιες. Ο Ισπανός διαιτητής έβγα­λε κάρτα σε Βαρέλα-Βράνιες και ο Βό­σνιος έφυγε κι αυτός για τα αποδυτήρι­α, αφού για εκείνον ήταν η δεύτερη. Οι δύο ομάδες συνέχισαν με δέκα, ενώ στο ματς πέρασε ο Μαλεζάς, στη θέση του κουρασμένου Βιεϊρίνια. 

ΕΦΥΓΕ ΕΞΩ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ, ΤΟ «ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ» ΠΡΙΓΙΟ-ΠΕΛΚΑΣ 
Στο 89΄η ΑΕΚ βρήκε και έχασε τη με­γάλη της ευκαιρία να μείνει όρθια. Η Έ­νωση έπαιξε ξανά από δεξιά, ο Γκά­λο σέντραρε και ο Αραούχο ήρθε μό­νος του και ανενόχλητος απ’ την απέ­ναντι πλευρά. Ο Αργεντινός πλάσαρε με τη μία απ’το ύψος του πέναλτι, αλ­λά η μπάλα έφυγε έξω απ’το αριστερό δοκάρι του Πασχαλάκη. Κι αφού η ΑΕΚ δεν βρήκε τη σωτηρία, ο ΠΑΟΚ βρήκε το δεύτερο γκολ που του άξιζε. Ο εκπλη­κτικός Πρίγιοβιτς έφυγε μόνος του αρι­στερά, πάτησε στην περιοχή και βρήκε τον Πέλκα ο οποίος πλάσαρε εξ επα­φής στην κενή εστία στο δεύτερο δοκά­ρι για να ολοκληρώσει τον θρίαμβο του ΠΑΟΚ. 

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 
Το πέναλτι που απέκρουσε ο Μπάρ­κας. Η εικόνα του αγώνα απ’το 1ο μέχρι το 90ο μας δίνει το δικαίωμα να πούμε πως αν ο ΠΑΟΚ έβρισκε προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο, θα μπορούσε να τε­λειώσει τον τελικό πιο νωρίς. Ο Μπάρ­κας στην ουσία ήταν αυτός που κράτησε το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. 

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 
Άνετος και έμπειρος. Είχε σύμμαχο την εθνικότητά του, αφού ήταν εμφα­νές απ’την αρχή πως οι παίκτες δεν δι­αμαρτύρονταν και δεν αμφισβητούσαν τις αποφάσεις του με τον τρόπο που θα το έκαναν σε Έλληνα διαιτητή. Δεν δί­στασε να αποβάλει τον Μαουρίσιο, αλ­λά έκανε λάθος στη δεύτερη κίτρινη του Βράνιες, αφού ο Βόσνιος δεν έκα­νε τίποτα. 

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ 
Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια. Ο Μπακασέτας δεν κατάφερε ποτέ να τον αντιμετωπί­σει στη ροή του αγώνα. Οι συμπαίκτες του τα έκαναν όλα σωστά, αλλά δεν εί­χαν την εκτέλεση που έπρεπε. Ο αρχη­γός του ΠΑΟΚ δεν βρήκε κάποια μεγά­λη ευκαιρία σαν κι αυτούς, αλλά είχε την εμπειρία και την κλάση να εκτελέ­σει σωστά από μακριά και το δικό φά­ουλ άνοιξε τον δρόμο για τον θρίαμβο του ΠΑΟΚ. 

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ 
Ο Πρίγιοβιτς. Ναι, έχασε πέναλτι. Ναι, έχασε τετ-α-τετ. Όμως ο Σέρβος ή­ταν εκπληκτικός σε όλα τα άλλα εκτός απ’τις εκτελέσεις. Σε χώρους μακριά απ’την περιοχή, ήταν «ενδιάμεσος κρί­κος» των αντεπιθέσεων του ΠΑΟΚ, έπαι­ζε με φάτσα στο τέρμα, τραβούσε τους στόπερ μακριά και κατάφερνε να βρί­σκει τους συμπαίκτες του στον χώρο. Θα ήταν άδικο να μη βρει τη δικιά του στιγμή στον τελικό και τη βρήκε με την ασίστ στον Πέλκα για το 2-0. 

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ 
Η ΑΕΚ συνολικά. Η ομάδα του Χιμέ­νεθ αντιμετώπισε φοβικά τον τελικό. Δεν περιμέναμε να επιδιώξει την πρω­τοβουλία, αλλά η Ένωση δεν ήταν ού­τε καλή πίσω απ’την μπάλα, ούτε σε α­ντεπιθέσεις. Ο Μπάρκας την κράτησε στο ματς, σε έναν τελικό που στην ου­σία δεν κατάφερε να κάνει τίποτα καλά. Θα μπορούσε ξανά να μείνει όρθια στο τέλος, αλλά το πλασέ του Αραούχο στο 88’ έφυγε έξω και η εικόνα της πρωτα­θλήτριας δεν ήταν τέτοια που δικαιού­ται να τα βάζει με την τύχη της. 

Πηγή sport24.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια