Header Ads

ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΡΑΣΑ ΤΟΥ


Και τη θέση του στον Γρηγόρη Αυξεντίου για να περάσει από τον έλεγχο των Βρετανών στη Μονή Μαχαιρά της Κύπρου. Είναι ο σεπτός Ιερομόναχος π. Χρύσανθος Μαχαιριώτης της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου στο Γελήνι και του Ι. Ναού Παντελεήμονος στα Γεληνιάτικα Ξυλοκάστρου. Πρόκειται για έναν συμπολίτη μας, που έχει αφιερώσει από τα παιδικά του χρόνια στον Θεό και στην Πατρίδα του Ελλάδα τη ζωή του, ως αγωνιστής της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου, ως Πνευματικός Πατέρας εκατοντάδων συμπολιτών μας. Ως άνθρωπος του Θεού και της Πατρίδας είχε και έχει ακόμη και σήμερα στα βαθιά γεράματά του εδραιωμένη την πίστη ότι « Η λευτεριά δεν χαρίζεται, κερδίζεται! »
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ Η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑΣ!..


Συντάχθηκε από Mαρία Ανδρονίκου

Κυρ, 01/04/2018: Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει το όνομα αυτό; Ποιος από μας δεν έχει ακούσει την ιστορία του Γρηγόρη Αυξεντίου, που κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, βρήκε καταφύγιο στην Ιερά Μονή του Μαχαιρά, ξεγελώντας τους Άγγλους Αποικιοκράτες;
Ήταν Φεβρουάριος του 1956. Ο Σταυραετός του Μαχαιρά, αναρρώνει στο ιστορικό μοναστήρι, μετά από εγχείρηση, και πάνω από 100 Άγγλοι αξιωματικοί και στρατιώτες ζώνουν το μοναστήρι. Μεταμφιεσμένος σε καλόγηρο, με γενειάδα και ράσο, παρουσιάστηκε στον Άγγλο επικεφαλής αξιωματικό, ως ο «πάτερ-Xρύσανθος Μαχαιριώτης».
Το όνομα, που χρησιμοποίησε ωστόσο, δεν ήταν καθόλου τυχαίο, καθώς στο μοναστήρι τότε υπήρχε στ’ αλήθεια ο Πάτερ Χρύσανθος, ο οποίος σήμερα και για τα τελευταία 50 χρόνια ζει σ’ ένα μοναστήρι, στην κορφή ενός βουνού, στην περιοχή του Ξυλόκαστρου, στην Ελλάδα. Το AlphaNewsLive τον συνάντησε.
Είναι ο άνθρωπος που του χάρισε, το όνομα, τα ράσα αλλά και την ταυτότητά του, παραχωρώντας του τη θέση που είχε ο ίδιος στη Μονή. Τον άνθρωπο αυτό συναντήσαμε 63 χρόνια μετά την έναρξη του ένδοξου απελευθερωτικού αγώνα. Στα 90 του χρόνια μιλά για πρώτη φορά και κάνοντας μία κατάθεση ψυχής, εξιστορεί γεγονότα που παραμένουν ανεξίτηλα στη μνήμη του και χαραγμένα στη ψυχή του.
Παρακολουθήστε όποιοι έχετε τη δυνατότητα τη συγκλονιστική του μαρτυρία στο βίντεο που υπάρχει στο facebook:
Ποιος είναι όμως ο πραγματικός Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης;
Πρόκειται για ένα φιλήσυχο μοναχό, αλλά ταυτόχρονα και ένα φλογερό επαναστάτη, που αφιέρωσε όλη του την ζωή στον Θεό και όλη του τη ψυχή στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στο χωριό Οδού της Ορεινής Λάρνακας στις 15 Φεβρουαρίου 1928. Κατάγεται από Ιερατική οικογένεια, της οποίας η ιστορία συνεχίζεται εώς 8 γενιές. Η επανάσταση, «ξύπνησε» μέσα του από τα παιδικά του χρόνια, τότε που ο μαθητής ακόμα Χρύσανθος Παπανικολάου, έδινε τον δικό του «προσωπικό αγώνα», στο δημοτικό σχολείο του χωριού του, κατεβάζοντας από τον ιστό καθημερινά την Αγγλική σημαία.
Η αγάπη του για την μητέρα Ελλάδα ήταν τόσο βαθιά όσο και η αφοσίωσή του στον Θεό. Από μικρός λαχταρούσε να γίνει μοναχός. Το ζητούσε επίμονα από τους γονείς του από τα 12 του χρόνια και τελικά στα 19 του, το 1948, γίνεται μοναχός, στην Ιερά Μονή Μαχαιρά, η οποία το 1952 τον στέλνει στην Ιερατική σχολή Απόστολος Βαρνάβας, όπου εκεί ακούει για πρώτη φορά για την δράση του αγώνα.
Λίγους μήνες μετά ορκίζεται και γίνεται μέλος του αγώνα, αναλαμβάνει τη διανομή των φυλλαδίων της οργάνωσης τα οποία κατάφερνε να μεταφέρει με το λεωφορείο από το Μετόχι του Κύκκου όπου εκτυπώνονταν, στα χωριά, με άκρα μυστικότητα. Ο ίδιος, μυούσε και όρκιζε στο Ιερό Ευαγγέλιο αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., της οποίας ήταν γνωστός ¨Στρατολόγος¨ και τους έθετε στην διάθεση του αρχηγού Διγενή για την πλαισίωση των ανταρτικών ομάδων.
Ένα πρόβλημα υγείας, που αντιμετώπιζε, έλκος στο στομάχι, τον ανάγκασε να φύγει για την Ελλάδα, τον Φεβρουάριο του 1956, όπου νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού. Ήταν τότε που ο «Ζήδρος» έγινε «Χρύσανθος».
Μετά τη νοσηλεία του, συνέχισε το ιερατικό του έργο, ενώ παράλληλα σπούδαζε στην Θεολογική Σχολή Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1963. Έπειτα έγινε ιδρυτής και κτήτωρας του Ιερού Μοναστηρίου των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Γελήνι Κορινθίας και ακολούθως του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα, στα Γεληννιάτικα Ξυλόκαστρου, όπου ζει τα τελευταία 50 χρόνια μέχρι και σήμερα. Εκεί μας υποδέχτηκε και μας άνοιξε την καρδιά του.
Για τον Ιερομόναχο Χρύσανθο Μαχαιριώτη ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ και η γνωριμία του με τον Σταυραετό του Μαχαιρά, τον έκαναν μάρτυρα ιστορικών γεγονότων της Κυπριακής ιστορίας!...

Επισημαίνετα ότι, πλέον, ο υπερήλικας Ιερομόναχος π. Χρύσανθος, βιώνει την καθημερινότητά του με Προσευχή, ζητώντας από τον Παντοδύναμο Θεό της Ορθοδοξίας το Έλεος προς την ανθρωπότητα, την Ελλάδα και τους Έλληνες, την Ειρήνη και την ευσπλαχνία Του. Καθ όλη τη διάρκεια του Ποιμαντικού του έργου υπήρξε ο αξομολογητής και Πνευματικός Πατέρας εκατοντάδων Πιστών από την Κορινθία και όχι μόνο, οι οποίοι στην άφεση αμαρτιών και τον Ποιμαντικό του Λόγο, βρήκαν τον δρόμο στην εδραίωση της κλονισμένης τους Πίστης. Εδώ, στην Γυναικεία Ιερά Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου και στο Μετόχι του Αγίου Παντελεήμονα, ζει έχοντας τη φροντίδα, την Χριστιανική αγάπη, τον σεβασμό και τη λατρεία της Ηγουμένης Αδελφής Ευδοκίμης και των άλλων Αδελφών σε ένα περιβάλλον Θεϊκής αρμονίας, προσφοράς Κοινωνικού και Θρησκευτικού έργου…

Δεν υπάρχουν σχόλια