Header Ads

Έχουν οι γυναίκες σήμερα τη θέση που τους αξίζει ;

Επτά γυναίκες, μεταξύ αυτών και η δική μας Αντιγόνη Δήμα, απαντούν.

Αντιγόνη Δήμα
Ερευνήτρια Γενετικής Ανθρώπου, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»

«Προκηρύσσεται μία θέση εργασίας στον χώρο της έρευνας. Μία γυναίκα και ένας άνδρας, με ισοδύναμα βιογραφικά, υποβάλλουν την αίτησή τους. Αν σε γενικές γραμμές όλα είναι ίσα, οι πιθανότητές τους να προσληφθούν θα έπρεπε να είναι 50-50.»
Η συζήτηση είναι μεγάλη, θα αναφέρω ένα παράδειγμα και μία ρεαλιστική λύση. Φανταστείτε λοιπόν το εξής σενάριο:
Προκηρύσσεται μία θέση εργασίας στον χώρο της έρευνας. Μία γυναίκα και ένας άνδρας, με ισοδύναμα βιογραφικά, υποβάλλουν την αίτησή τους. Αν σε γενικές γραμμές όλα είναι ίσα, οι πιθανότητές τους να προσληφθούν θα έπρεπε να είναι 50-50. Σημειώστε όμως ότι η γυναίκα έχει δύο παιδιά. Για το κάθε παιδί πήρε έξι μήνες άδεια μητρότητας. Σημειώστε επίσης ότι στον χώρο της έρευνας, για να είναι κανείς ανταγωνιστικός, πρέπει κάθε χρόνο να εμπλουτίζει το βιογραφικό του με δημοσιεύσεις, συμμετοχές σε συνέδρια, επίβλεψη υποψηφίων διδακτόρων, κρίσεις σε επιστημονικά περιοδικά και πολλά άλλα.
Επομένως προκύπτει το ερώτημα: είναι όντως ισοδύναμα τα δύο βιογραφικά; Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι η γυναίκα είχε, στην ουσία, ένα έτος λιγότερο για να φτάσει το βιογραφικό της στο ίδιο σημείο που έχει φτάσει ο άνδρας συνάδελφός της; «Πόση βαρύτητα προσδίδει ένα επιπλέον έτος σε ένα βιογραφικό;» μπορεί να αναρωτηθεί κανείς. Σ’ έναν επαγγελματικό χώρο όπως αυτός της έρευνας -αλλά και σε πολλούς άλλους επαγγελματικούς χώρους- ένα έτος μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Για τον λόγο αυτό, πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που υποστηρίζουν την έρευνα, λαμβάνουν υπόψιν τους τον αριθμό παιδιών που έχει μία ερευνήτρια η οποία υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση. Για κάθε παιδί, της δίνεται ένα χρονικό περιθώριο 18 μηνών, για το οποίο δεν μετράει εναντίον της μία πιθανή στασιμότητα στο βιογραφικό της. Με άλλα λόγια, ο χρόνος παγώνει για 18 μήνες και η γυναίκα δεν «τιμωρείται» από τους αξιολογητές επειδή δεν δημοσίευσε, δεν έλαβε μέρος σε συνέδρια, δεν επέβλεψε νέους υποψήφιους διδάκτορες κτλ.

Είναι μία μικρή αλλαγή, η οποία όμως υποστηρίζει ουσιαστικά τις γυναίκες στον χώρο της έρευνας, οι οποίες θέλουν να κάνουν οικογένεια, αλλά παράλληλα επιθυμούν να επιστρέψουν και στη δουλειά τους. Μία τέτοια λύση θα μπορούσε να εφαρμόζεται ευρύτερα ώστε η μετάβαση αυτή να είναι ευκολότερη και δικαιότερη για τις γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια