Header Ads

Όπου σταθούν και όπου βρεθούν μιλάνε για την «Μακεδονία»!

*Του Άρη Δημόπουλου
Πως μπορεί η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να φτάσει σε συμφωνία όταν ο ίδιος ο ηγέτης των Σκοπίων αποκαλεί σε κάθε δημόσια εμφάνισή του την χώρα του ως «Μακεδονία»; 
Αυτό το...θέατρο του παραλόγου περί δήθεν ακύρωσης των αλυτρωτικών επιδιώξεων έλαβε σήμερα τέλος από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αποκάλυψε πως η χώρα του ΔΕΝ πρόκειται να αλλάξει το Σύνταγμά της, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Αθήνας.
Ο Σκοπιανός ηγέτης ήταν για άλλη μία φορά ξεκάθαρος, ενώ φαίνεται να αρέσκεται αποκλειστικά και μόνο στην αλλαγή ονόματος του διεθνούς αεροδρομίου του κρατιδίου και ενός αυτοκινητόδρομου:
«Στις συζητήσεις, η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματός μας, είναι θέση της Ελλάδας, αλλά έχουμε κι εμείς τη δική μας. Η Μακεδονία άλλαξε το Σύνταγμά της το 1993 ενσωματώνοντας την Τροπολογία 2, στο άρθρο 49. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να απομακρύνουμε τον αλυτρωτισμό. Ό,τι κάνουμε τώρα, είναι για να αποδείξουμε ότι η Μακεδονία δεν έχει καμία φιλοδοξία είτε εδαφική είτε οτιδήποτε άλλο, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές διεκδικήσεις».
Όπως αναφέρει το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Σκοπιανός ηγέτης παραδέχθηκε πως είπε το «ναι» στην ελληνική πρόταση περί γεωγραφικού προσδιορισμού, προσιδιάζοντας για επάνοδο του Μάθιου Νίμις την ερχόμενη βδομάδα τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα.
Το ερώτημα ωστόσο παραμένει:
Πώς γίνεται η ελληνική πλευρά πραγματικά να διαπραγματεύεται με έναν ηγέτη που αποκαλεί ακόμη και σε συνεντεύξεις του τα Σκόπια ως «Μακεδονία»; Αυτό δεν καθιστά από μόνο του αλυτρωτική στάση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει -για την ώρα τουλάχιστον- δεχθεί αυτήν την ονομασία; 
Όπως σας έχει εγκαίρως ενημερώσει το el.gr, η ελληνική πλευρά για πρώτη φορά ξεκάθαρα , μέσω της παραδοχής του Νίκου Κοτζιάς είναι ανοικτή ακόμη και στην υιοθέτηση του όρου «Μακεδονία», ως γεωγραφικό προσδιορισμό. 
Την ίδια στιγμή όμως, μετά και τις παραπάνω δηλώσεις του Ζ.Ζάεφ, καταρρέει το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης περί αλλαγής του Σκοπιανού Συντάγματος και ακύρωσης των αλυτρωτισμών.
Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο να τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια