Header Ads

Μια ακόμα ευκαιρία : Άρθρο του βουλευτή της Ν.Δ. , Χρίστου Δήμα

Την ώρα που ο Elon Musk στέλνει ένα πρωτοποριακό πύραυλο στο διάστημα -που μπορεί να αλλάξει μια για πάντα και τις μετακινήσεις στη Γη- και μια μικρή χώρα της Βαλτικής, θέτει στόχους για αύξηση της εκλογικής συμμετοχής μέσα από αποκλειστικά ηλεκτρονικές κάλπες, η Ελλάδα αποφασίζει να αλλάξει τις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών.
Δε χωρά καμιά αμφισβήτηση πως αυτή η διαδικασία έχει καθυστερήσει. Ο διαχρονικός αποκλεισμός των Ελλήνων από το αμερικανικό πρόγραμμα VISA και η de facto έξοδος μας από το καθεστώς Σένγκεν με ελέγχους λόγω αμφιβολιών για την ασφάλεια των εθνικών ταξιδιωτικών εγγράφων, ήταν αποτέλεσμα της καθυστέρησης της Ελλάδας να συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.
Όμως σε μια ολοένα και περισσότερο ψηφιοποιημένη παγκόσμια πραγματικότητα, υπάρχουν απείρως πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς με μια κάρτα, πέρα από το να βεβαιώσει ποιος είναι. Είναι ευκαιρία συνεπώς, οι νέες ταυτότητες να ενσωματώσουν στις πληροφορίες που θα φέρουν, μια σειρά από δεδομένα που θα βάλουν ένα τέλος στις ουρές και τη γραφειοκρατία, θα αντικαταστήσουν το ξεπερασμένο πριν ξεκινήσει ηλεκτρονικό εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και παράλληλα θα δώσουν τη δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών του.
Για να μπορέσουμε όμως να περάσουμε στην εποχή ενός ψηφιακού δημοσίου τομέα, απαιτούνται δύο καλά σχεδιασμένες κινήσεις: Η ενοποίηση των βάσεων δεδομένων και η δημιουργία ενός δικτύου προσβάσιμου από όλες τις υπηρεσίες που να απαλλάσσει τον πολίτη από την ταλαιπωρία στις ουρές.
Αν καταφέρουμε και αποκτήσουμε ένα κοινό δίκτυο, με εύκολη πρόσβαση απ’ όλες τις υπηρεσίες του κράτους, θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για να εξαλείψουμε τις καθυστερήσεις σε ζητήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες σήμερα. Και ταυτόχρονα, κάνοντας σταδιακά υποχρεωτική την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών με το Δημόσιο, τα οφέλη θα είναι σημαντικά: Λιγότεροι στα γκισέ, περιορισμένο διοικητικό κόστος, απελευθέρωση των εργαζομένων για άλλες ανάγκες και λιγότερη διαφθορά.
Μέσα από αυτή τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την εξέλιξη της τυπικής αστυνομικής ταυτότητας σε μια εξελιγμένη κάρτα - για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, θα καταφέρουμε να πετύχουμε τρεις κρίσιμους στόχους και παράλληλα να μειώσουμε τη σημερινή γραφειοκρατία:
Διασύνδεση όλων των υπηρεσιών, ώστε τα δημόσια έγγραφα να τα συγκεντρώνει το Δημόσιο και όχι ο πολίτη μέσω ενός κοινού δικτύου πληροφοριών.
Μοναδική καταχώρηση δεδομένων και Ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων. Κάθε έγγραφο να καταχωρείται στην αρμόδια υπηρεσία μία φορά και αυτή να έχει την υποχρέωση –αφού εξετάσει την εγκυρότητα των πληροφοριών– να τα καθιστά διαθέσιμα στις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει, ο πολίτης προσκομίζει οποιοδήποτε έγγραφο προς το Δημόσιο μία φορά και έκτοτε είναι ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών να το αναζητούν ηλεκτρονικά.
Διαφάνεια. Κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει οποιαδήποτε στιγμή σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση του.Η διαδικασία προσφέρει τη δυνατότητα να μειωθούν σημαντικά τις επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίες, ενισχύσει τη διαφάνεια και συνεισφέρει στην αξιολόγηση του προσωπικού κάθε υπηρεσίας, μέσω από την ανάθεση αναλογικού φόρτου εργασίας.
Αντιλαμβάνομαι, πως κάποιος που κοιτά σήμερα την παλιά πλαστική του αστυνομική ταυτότητα και δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό αλλά διαβάζει αυτές τις γραμμές, μπορεί να παραξενευτεί. Όμως αυτά που περιγράφω παραπάνω, δεν προέρχονται από κάποιο διαστημικό μέλλον, αλλά είναι πραγματικότητα σχεδόν σε όλες τις δυτικές χώρες.
Αυτό που απαιτείται στην Ελλάδα, είναι ο κατάλληλος σχεδιασμός και η αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε. Είναι σημαντική αλλαγή η μετάβαση σε ψηφιακές ταυτότητες, όμως αν δεν το συνδυάσουμε με τα κατάλληλα βήματα, δε θα είναι τίποτε άλλο από μια ακόμα χαμένη ευκαιρία, να φύγουμε μπροστά.


Δεν υπάρχουν σχόλια