Header Ads

ΑμεΑ, ένας αγώνας που δικαιώθηκε /Φ.1803

  

Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου *


Επιτέλους, ο αγώνας μας -ο Αγώνας της Ελληνικής Λύσηςγια τα ΑμεΑ δικαιώθηκε!

Με την προ ημερών τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχτεί τις προτάσεις μας για τα άτομα με αναπηρίες. Προτάσεις που έχουμε κάνει εδώ και 3 χρόνια με Ερωτήσεις και ομιλίες μας στη Βουλή, καθώς και με σχετική αρθρογραφία. Ποιες είναι αυτές; Οι εξής:

α) Δημιουργείται ψηφιακό Μητρώο ΑμεΑ, με ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηριών, που είχα προτείνει στη Βουλή εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια. Δια μέσω του εν λόγω Μητρώου, πλέον το κράτος γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος, πού και ποιο βαθμό αναπηρίας έχει, βάζοντας έτσι τάξη σε ένα μείζον θέμα για τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας.

β) Καθιερώνεται, ακόμα, η Κάρτα Αναπηρίας, η οποία διευκολύνει τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες σε όλες τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, βάζοντας οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία δεκαετιών. Κι αυτή η παράμετρος υπήρξε πρόταση της Ελληνικής Λύσης και εμού προσωπικά.

γ) Θεσπίζονται, επίσης, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ (αρμόδιες Επιτροπές που κρίνουν και αξιολογούν το είδος και τον βαθμό αναπηρίας), κάτι που αποτελεί κι αυτό δική μας πρόταση, βασισμένη πάνω στο αυτονόητο ερώτημα που είχα θέσει πολλάκις στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής: για ποιο λόγο υφίσταται όλη αυτή η περιττή γραφειοκρατία, που εξαναγκάζει τα ΑμεΑ να προσέρχονται 2, 3 και περισσότερες φορές στα ΚΕΠΑ για το ίδιο ζήτημα;

δ) Ιδρύεται, πέραν των παραπάνω, Μητρώο Παροχών για ΑμεΑ, με το οποίο τα άτομα με αναπηρίες έχουν πλεόν το σύνολο των δικαιωμάτων και παροχών που δικαιούνται, και μάλιστα συγκεντρωμένα σε έναν και μοναδικό ηλεκτρονικό τόπο. Μόλις πρόσφατα είχα θέσει ως προβληματισμό, με πλήθος εισηγήσεών μου, την άμεση ανάγκη υποβοήθησης αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι σε συνθήκες παρατεταμένης και οξείας οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης είναι άδικο να μην έχουν την αρωγή της Πολιτείας και να υποφέρουν.

ε) Εγκαινιάζεται, τέλος, νέο Ειδικό Σώμα Ιατρών, ακριβώς πάνω στις δικές μας τοποθετήσεις των τελευταίων τριών ετών, ότι δηλαδή θα πρέπει τα άτομα με αναπηρίες να εξετάζονται και να στηρίζονται από ιατρικό προσωπικό εξειδεικευμένο στα θέματα ΑμεΑ, με τις ανάλογες ευαισθησίες. Έτσι, οι συμπολίτες μας με αναπηρίες θα έχουν τούδε και στο εξής την αντιμετώπιση που αξίζουν, μέσα σε ένα σύγχρονο πνεύμα αναβάθμισης των σχετικών υπηρεσιών.

Όλα τα παραπάνω οφείλονται στο έργο που έκανε η Ελληνική Λύση, μέσα και έξω από τη Βουλή. Το κόμμα μας είναι το μοναδικό ελληνικό πολιτικό κόμμα, το οποίο έχει στο πρόγραμμά του ειδικό κεφάλαιο για τα ΑμεΑ, με δεκάδες σελίδες και συγκεκριμένες προτάσεις που ενσωματώνουν τους συνανθρώπους μας αυτούς πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

Υπάρχουν, βέβαια, πολλά ακόμα να γίνουν. Και στην τέταρτη κοινοβουλευτική Σύνοδο, που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, θα έχουμε την ευκαιρία και την τιμή να θέσουμε και άλλες παρόμοιες προτάσεις και θέσεις, για να γίνουν πράξη! Με το έργο μας αποδείξαμε ότι σταθήκαμε, και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε, στο πλευρό των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

* Η κυρία ΑναστασίαΑικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση.


Δεν υπάρχουν σχόλια