Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων /Φ.1802

  

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπιν Σαλμάν: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα
    


Την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν την διμερή στρατηγική σχέση αλλά και την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον διάλογο που είχε με τον Πρίγκιπα Διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

ΤοΒΗΜΑ Team Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον ΠρίγκιπαΔιάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση έλαβε χώρα σε θετικό κλίμα, ενδεικτικό του ισχυρού ενδιαφέροντος και των δύο πλευρών για την περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών διμερών σχέσεων και τη διεύρυνση της δυναμικά αναπτυσσόμενης ελληνο-σαουδαραβικής συνεργασίας, το οποίο είχε επιβεβαιωθεί και κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021.

Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετήθηκε επίσημα με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, η σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΑΣΣΣ) των δύο χωρών, η οποία εδραιώνει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών και την συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του έργου του ECM (East to Med data Corridor) , του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ, διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Είχε, ακόμα, την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Πρίγκιπα-Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με τις ευρωπαϊκές αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», καθώς και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας που μπορεί να γίνει η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.




Ν. Ηλιόπουλος: Τα νοικοκυριά κόβουν βασικά αγαθά για να πληρώσουν ρεύμα και ο Μητσοτάκης συνεχίζει την κοροϊδία με το απάτη-pass
  


Δήλωση on camera του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την εξαπάτηση του power pass «Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια» διαμηνύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ ένας στους δύο πολίτες αναγκάζεται να κόψει ακόμα και βασικά αγαθά για να ανταπεξέλθει στους λογαριασμούς ρεύματος».

Μάλιστα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει και την κοροϊδία με το power pass, αφού εννιά στις δέκα αιτήσεις για τα εναπομείναντα 600.000 νοικοκυριά απορρίπτονται».

Ακολουθεί πλήρης η δήλωση:

«Την ώρα που σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΛΠΕ ένας στους δύο πολίτες αναγκάζεται να κόψει ακόμα και βασικά αγαθά για να ανταπεξέλθει στους λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην αύξηση του ρεύματος για τις επιχειρήσεις και τρίτη χειρότερη για τα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα έχουμε την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη, με μισθούς υποδιπλάσιους άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται αυτονόητα μέτρα όπως η μείωση του ΕΦΚ σε καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Συνεχίζει και την κοροϊδία με το power pass, αφού εννιά στις δέκα αιτήσεις για τα εναπομείναντα 600.000 νοικοκυριά απορρίπτονται. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει την ανεπάρκεια του να στηρίξει τους εργαζόμενους τους συνταξιούχους και τη μεσαία τάξη και την εξάρτηση του από τα συμφέροντα των λίγων».




Ν. Ανδρουλάκης: Δημοκρατικό μου καθήκον η αποκάλυψη αυτών που κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές
  


«Σήμερα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου γιατί πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έχει γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό μου με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator. Η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον. Σε όλη μου την πορεία έμαθα να αγωνίζομαι στη διαφάνεια, στο φως, στο προσκήνιο, γιατί η διαφάνεια είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, γι’ αυτό σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με μισόλογα και με υπεκφυγές» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης εξερχόμενος του Αρείου Πάγου, όπου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά έπειτα από την ενημέρωση που έλαβε από υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έγινε απόπειρα να παγιδευτεί η τηλεφωνική του συσκευή με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση απόπειρας παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Όμως, δεν επιχειρήθηκε να θιγεί μόνον η ιδιωτικότητα του κ. Ανδρουλάκη και το απόρρητο των επικοινωνιών του, που κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτα απαραβίαστο.

Επιχειρήθηκε να θιγεί και η πολιτική δραστηριότητά του και κατ’ επέκταση διακυβεύεται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γι΄αυτό, επιβάλλεται η άμεση λήψη δράσης από όλα τα αρμόδια όργανα για την εύρεση όσων επιχείρησαν αυτήν την ωμή προσπάθεια παγίδευσης του σημερινού Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους για την κάθαρση σε αυτήν την υπόθεση.

Για το εξαιρετικά σοβαρό αυτό ζήτημα, τοποθετήθηκε και η επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή της στον κ. Ανδρουλάκη και την ελπίδα για απόδοση ευθυνών από τη δικαιοσύ




Την επίσκεψη Σαουδάραβων στη χώρα μας καταδικάζει το ΜέΡΑ25.
  


Το κόμμα της αντιπολίτευσης σημειώνει αναφορικά με την επίσκεψη μιας ομάδας ισχυρών παραγόντων της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα ότι «η Μητσοτάκης Α.Ε. συγχρωτίζεται και τα βρίσκει στην Αθήνα με το δολοφονικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, την ώρα που τα συστημικά ΜΜΕ της ολιγαρχίας μιλούν για μια ιστορική επίσκεψη για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, παραλείποντας φυσικά το γεγονός της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι που είχε προηγηθεί».

«Φαίνεται πως αυτή τη φορά «η σωστή πλευρά της ιστορίας» για την κυβέρνηση είναι η πλευρά των φονιάδων, πλευρά στην οποία ο ελληνικός λαός δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ανήκει» τονίζει και καταλήγει: «Καταδικάζουμε την επίσκεψη».
Πηγή: www.iefimerida.gr»




Τροπολογία του ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση όλων των 5ετών, 7ετών και των εποχικών πυροσβεστών
  


Τη μονιμοποίηση όλων των 5ετών, 7ετών και των εποχικών πυροσβεστών, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις», σύμφωνα με δημοσίευμα του 902.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται: πως «οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, που εκδηλώθηκαν και την περσινή χρονιά είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια περιουσιών, καλλιεργειών και μιας ανθρώπινης ζωής. Τα πιο πάνω καταστροφικά φαινόμενα συνεχίστηκαν και τη φετινή χρονιά, ενώ βρισκόμαστε ακόμη στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου. Οι τραγικές συνέπειες των πιο πάνω καταστάσεων καταδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι όλοι οι πυροσβέστες 5ετούς και 7ετους υποχρέωσης και όλοι οι εποχικοί πυροσβέστες που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι άκρως απαραίτητοι και πρέπει να εργάζονται σε μόνιμη και σταθερή βάση για να καλύψουν ένα μέρος των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό, προκειμένου να μπορέσουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικότερα στα επιχειρησιακά συμβάντα που προκύπτουν καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους (αντιμετώπιση πυρκαγιών, διασώσεις – παροχές βοήθειας κατά την διάρκεια πλημμυρών, σεισμών και άλλων καταστροφών). Στα πλαίσια αυτά αποδεικνύεται πόσο λανθασμένη ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει σχετική τροπολογία που καταθέσαμε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, την οποία επανακαταθέτουμε και η οποία επιβάλλεται έστω και τώρα να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση».




ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  


Όταν Τούρκοι αξιωματούχοι απειλούν ακόμα και με διενέργεια υπερπτήσεων στην Αττική, κάθε διαπραγμάτευση και διάλογος με τον Τούρκο έχει αποτύχει.

Η απάντηση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ισοδύναμη, με τα «ελληνικά φτερά» να σκεπάσουν την Βασιλεύουσα και να φτάσουν μέχρι την Άγκυρα.

Η Ελλάδα απελευθερώθηκε με «φωτιά και τσεκούρι». Με τον ίδιο τρόπο θα διασφαλίσει την συνέχιση της ελευθερίας της.



ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο προεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε αναφορικά με τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με Ουκρανία και Ρωσία:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ενέπλεξε την Ελλάδα σε έναν πόλεμο παίρνοντας αναφανδόν το μέρος της μιας αντιμαχόμενης πλευράς στέλνοντας όπλα, «κατάφερε» το ακατόρθωτο:

Να μας φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση τόσο με την Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, για την οποία μάλιστα υποχρέωσε τον ελληνικό λαό να υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες.

Οι Ρώσοι μας χαρακτήρισαν «μη φιλική χώρα», οι Ουκρανοί μας απειλούν με κυρώσεις! Ανικανότητα η άγνοια; Και στις δύο περιπτώσεις, η κυβέρνηση είναι πλέον επικίνδυνη για τη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια