Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Γεωργίου Ψυχογιού /Φ.1799

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Φέρνουμε στην Βουλή την απαξίωση του προγράμματος ΤΕΒΑ και στην Κορινθία για τους ευάλωτους συμπολίτες μας
  

Κοροϊδεύει η κυβέρνηση τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη τα βασικά για την αξιοπρεπή διαβίωση!!! Ενώ δεν τους δίνει τα τρόφιμα του ΤΕΒΑ, την ίδια στιγμή πληρώνει σε κεντρικά ΜΜΕ ακριβές διαφημίσεις για να προβάλουν το δήθεν έργο της για το πρόγραμμα αυτό που είχε θεσπισθεί και υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τώρα καταρρέει.

Με Ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή 40 Βουλευτές/ τριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τη Θεανώ Φωτίου, υπεύθυνη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταγγέλλουμε την κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους ακραία φτωχούς!!!

Στην παρέμβασή μας στη Βουλή επισημάνουμε πως η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός έχουν φέρει μια νέα ανθρωπιστική κρίση στα πιο αδύναμα και ευάλωτα νοικοκυριά, με κύριες συνιστώσες τη στεγαστική και την επισιτιστική κρίση. Θα πάρει, δε, πολύ χρόνο μέχρι να εγκριθούν από το ΕΚΤ τα επιχειρησιακά προγράμματα για τις δράσεις, τις διαδικασίες και τα κονδύλια παροχής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στα ακραία φτωχά νοικοκυριά.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε άμεσες απαντήσεις και ενέργειες από το Υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης, όπως είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες:

Θα διαθέσουν γενναίους εθνικούς πόρους για τη συνέχιση της διανομής, των ειδών ΤΕΒΑ μέχρι την έναρξη εκταμίευσης των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-27;

Θα επισπεύσουν την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου επισιτιστικής βοήθειας του ΕΣΠΑ 2021-27 ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο η εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων;

Θα εφαρμόσουν την προπληρωμένη ηλεκτρονική κάρτα για την προμήθεια των ειδών του ΤΕΒΑ από τα καταστήματα της αγοράς, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την Κάρτα Αλληλεγγύης το 2015 και 2016 και έχουν ήδη αποδεχτεί οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου;



Γ. Ψυχογιός: Παρέμβαση στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς
  


Σε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, προχώρησαν 55 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας και δικηγόρος, Γ. Ψυχογιός.

Σύμφωνα με την Ερώτηση, το ιδιωτικό χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποτελούν τεράστια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Μια μεγάλη μερίδα πολιτών, στη χώρα μας, να ζει διαρκώς με τον φόβο του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας.

Μετά από δύο χρόνια ανυπολόγιστων οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, λόγω πανδημίας, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα οικονομική κρίση, με υπέρογκες ανατιμήσεις τιμών βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, φτάνοντας σε σημείο μάλιστα τις περισσότερες φορές να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης. Εξυπακούεται ότι η οικονομική δυσπραγία συμπαρασύρει και την αδυναμία τους στις δαπάνες στέγασης.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν τους καθιστά στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Από την άλλη πλευρά, μετά την μαζική ανάθεση διαχείρισης δανειακών χαρτοφυλακίων σε Funds (Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων), οι δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με συνομιλητές οι οποίοι προκειμένου να μειώσουν το χρόνο αποεπένδυσης, προσφεύγουν στη ρευστοποίηση, πιεζόμενοι μάλιστα τα τελευταία έτη και από τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο σχέδιο «Ηρακλής».

Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι η πορεία των πλειστηριασμών συνδέθηκε από την κυβέρνηση με την είσπραξη των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει ότι η ρευστοποίηση από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Απέναντι σε όλα αυτά, οι δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, εδώ και πολύ καιρό, κινδυνεύουν με άμεση απώλεια της περιουσίας τους, ακόμα και σε περιπτώσεις που η αδυναμία αυτή είναι αυταπόδεικτη.

Προσφάτως είδε το φως της δημοσιότητας η περίπτωση μιας χαμηλοσυνταξιούχου δανειολήπτριας, η οποία βρέθηκε απέναντι στα τοκογλυφικά επιτόκια, για ένα χρέος 15.000 ευρώ σε κάρτες, κινδυνεύοντας, με εκπλειστηριασμό της μοναδικής της κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας εγγυόταν την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αν και η κυβέρνηση όφειλε, δεδομένου ότι το πρόβλημα αφορά εκατομμύρια πολίτες, να προστατεύσει ξεκάθαρα και με σαφές νομοθετικό πλαίσιο την α’ κατοικία απέναντι στις δόλιες πιέσεις των funds, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά συνέδεσε την «πρόοδο» των πλειστηριασμών με την εκταμίευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεδομένων των παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους Υπουργούς με ποιον τρόπο θα προστατεύσουν από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ευάλωτους δανειολήπτες, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν χρέη προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.




Δεν υπάρχουν σχόλια