Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα /Φ.1794

H Ελλάδα απαντά στον Τσαβούσογλου: Ανιστόρητες προκλήσεις - Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας!
  

Newsroom 31.05.20222 Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή» είπε ο κ. Οικονόμου.

Απαράδεκτες και ανιστόρητες χαρακτηρίζει η Αθήνα τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου. Διά στόματος του Κυβερνητικού εκπροσώπου, η Ελλάδα απαντά στο ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έθεσε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διατηρώντας την ένταση με την Ελλάδα στο «κόκκινο».

Νευρικότητα από τον Ερντογάν «Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή» είπε ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του real. Επίσης ανέφερε ότι «υβριδικές απειλές» μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. «Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει.

Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις και στη συζήτηση Μητσοτάκη – Σολτς Τις προκλητικές δράσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, έθεσε επί τάπητος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σολτς αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα (παραβιάσεις, υπερπτήσεις) και για την επιθετική ρητορική της Άγκυρας που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην αυξανόμενη ένταση η οποία έχει προκύψει στην περιοχή μετά τις προκλήσεις κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα καγκελάριο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα, ήτοι τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Όλαφ Σολτς τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» και ζήτησε τη στήριξη της Γερμανίας, όπερ σημαίνει να φύγει από τη λογική των ίσων αποστάσεων. Όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές, είναι σαφές ότι η Αθήνα δεν είδε με καλό μάτι τη λογική των ίσων αποστάσεων που υιοθέτησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Κριστιάνε Χόφμαν, ζητώντας από τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.




Σολτς: Δίνουμε τεθωρακισμένα στην Ελλάδα για να αντικαταστήσει αυτά που θα παραχωρήσει στην Ουκρανία
  

Λίγο μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι η Ελλάδα θα στείλει επιπλέον πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία. Για συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με την αντικατάσταση οπλισμού που η Ελλάδα σκοπεύει να παραχωρήσει στην Ουκρανία, έκανε λόγο ο Γερμανός Καγκελάριος.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Όλαφ Σολτς, ανέφερε ότι το Βερολίνο θα αντικαταστήσει όπλα που η Ελλάδα θα διαθέσει στην Ουκρανία. Ειδικότερα δήλωσε η Γερμανία θα παραδώσει οχήματα μάχης πεζικού (IFV) στην Ελλάδα, ώστε η κυβέρνηση στην Αθήνα να μπορέσει να παραδώσει όπλα σοβιετικού τύπου στην Ουκρανία, «Θα παράσχουμε στην Ελλάδα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού», ανέφερε στους δημοσιογράφους μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Σολτς δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι είδους οχήματα μάχης πεζικού θα παραδώσει το Βερολίνο στην Ελλάδα – ή τι είδους όπλα θα παραδώσει η Αθήνα στο Κίεβο. «Τα υπουργεία Άμυνας θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες και θα εφαρμόσουν γρήγορα αυτή τη συμφωνία», είπε. Η Γερμανία έχει επικριθεί για την κωλυσιεργία της όσον αφορά τις παραδόσεις βαρέων όπλων στο Κίεβο. Η πληροφορία ότι η Ελλάδα θα έστελνε επιπλέον πολεμικό υλικό, ήρθε από από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τον κ. Παναγιωτόπουλο. «Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της», είχε αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Newsroom




Ιράν: Βίντεο ντοκουμέντο από το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης στα ελληνικά πλοία
    


Τα δύο ελληνικά πλοία παραμένουν υπό «αιχμαλωσία» από τις ιρανικές δυνάμεις Εικόνες από την επιχείρηση των Ιρανών κομάντο «Φρουρών της Επανάστασης», να καταλαμβάνουν τα δυο ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο έρχονται ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέσω των κρατικών ΜΜΕ του Ιράν. Στο σχετικό βίντεο φαίνεται το ρεσάλτο των στρατιωτικών δυνάμεων, από αέρος στα καταστρώματα των πλοίων, ενώ απεικονίζεται και χάρτης με τις ακριβείς τοποθεσίες που έγιναν οι καταλείψεις των ελληνικών συμφερόντων τάνκερ.

Σημειώνεται ότι τα δύο πλοία παραμένουν υπό «αιχμαλωσία» με τους συγγενείς των Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται σε αυτά να ζουν ώρες αγωνίας.

Το ένα από τα δύο τάνκερ το «Prudent Warrior» βρίσκεται πλέον στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς όπου έχει «δέσει» με την εκτίμηση που υπάρχει να είναι ότι οι ιρανικές αρχές θα προχωρήσουν σε απάντληση του φορτίου του Όσο για το δεύτερο τάνκερ, το «Delta Poseidon» παραμένει στην ίδια θέση με την τελευταία που είχε όταν υπήρξε η τελευταία επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στα δύο ελληνόκτητα πλοία βρίσκονται ομάδες περιφρούρησης από τις ιρανικές δυνάμεις με τους Έλληνες ναυτικούς να είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με όσα έχουν μεταφέρει συγγενείς που κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Η επίσημη ιρανική λιμενική αρχή (ΡΜΟ) υποστηρίζει ότι ο επίσημος λόγος της κατάληψης των δύο τάνκερ ήταν ότι προέβησαν σε «θαλάσσιες παραβιάσεις», χωρίς δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις και να αρκείται σε μια έρευνα που διεξάγεται «με βάση αποδείξεις και έγγραφα». Αντίθετα οι Φρούροι της Επανάστασης, άνδρες των οποίων κατέλαβαν τα δύο τάνκερ – παρά τις διεθνείς αντιδράσεις – απειλούν ότι θα προχωρήσουν στην κατάληψη και άλλων ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο αν «η Ελλάδα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες», στοχεύοντας σε 17 ελληνικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.

Newsroom




Μενέντεζ κατά Τουρκίας: Απαράδεκτη η παραβατική συμπεριφορά της - Να μην δοθούν νέα οπλικά συστήματα
    

Η απαράδεκτη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, περιλαμβάνει υπερπτήσεις και παραβιάσεις τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και των χωρικών υδάτων, τόνισε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ Την αντίθεσή του στην πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η εν λόγω επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει για τις πωλήσεις όπλων και το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μια τέτοια εξέλιξη».

Συνεχίζοντας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει υπερπτήσεις και παραβιάσεις τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και των χωρικών υδάτων.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείουπροέρχεται από την Τουρκία, η οποία έχει υιοθετήσει μια προκλητική συμπεριφορά παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε, υπό αυτό το πρίσμα, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν την πίεση προκειμένου να καταστήσουν σαφές ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα έχει συνέπειες.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο έχει αρθεί μερικώς. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ έκανε λόγο για μια αναχρονιστική πραγματικότητα, λέγοντας ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να επέλθει η πλήρη άρση του εμπάργκο, η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο να εκσυγχρονίσει την άμυνα της και να ενσωματωθεί περαιτέρω αμυντικά με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια