Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα Φ.1779

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στην Ουκρανία εγκαταλείπουν τη χώρα
Έγγραφα καίγονται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο
  


Ενημερώθηκε στις: 12.02.2022 Newsroom 
ΗΠΑ: πρόθεση να διασφαλιστεί η μονάδα από ακούσιες παράπλευρες απώλειες-Τηλεφώνημα ΜακρόνΠούτιν -Και τηλεφώνημα ΌστονΣόιγκου-Πληροφορίες για εκρήξεις στο Ντόνιετσκ που δεν επιβεβαιώθηκαν 

Σύμφωνα με την Bild η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο άρχισε να καίει έγγραφα και να καταστρέφει μυστικό εξοπλισμό. «Το προσωπικό θα μειωθεί στο απόλυτο ελάχιστο», ανέφερε η εφημερίδα σε δήλωση ανώτερου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Εξάλλου, η καύση σημαντικών εγγράφων και η καταστροφή εξοπλισμού, όπως φαίνεται, έχει ήδη ξεκινήσει», γράφει η εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, περίπου 160 Αμερικανοί στρατιώτες από την Εθνική Φρουρά της Φλόριντα, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, εγκαταλείπουν τη χώρα καθώς αυξάνεται η απειλή μιας ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο σήμερα Σάββατο. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η απόφαση, την οποία μετέδωσε πρώτο το Reuters, ελήφθη από περίσκεψη και ενημερώθηκε από την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποσύρει μέρος του προσωπικού από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.

«Αυτή η επανατοποθέτηση δεν σηματοδοτεί αλλαγή στην αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, αλλά θα παρέχει ευελιξία στη διασφάλιση των συμμάχων και την αποτροπή της επιθετικότητας», ανέφερε ο Κίρμπι σε γραπτή δήλωση. Οι εκπαιδευτές θα επανατοποθετηθούν εντός της Ευρώπης, είπε, αλλά δεν ήταν σαφές πού ακριβώς.

Δεν ήταν επίσης άμεσα σαφές τι θα συμβεί με τον μικρό αριθμό αμερικανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων στη χώρα, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το Reuters ανέφερε την Παρασκευή ότι το Πεντάγωνο θα στείλει 3.000 επιπλέον στρατιώτες στην Πολωνία, καθώς η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα μετά τη συγκέντρωση των δυνάμεών της κοντά στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες Τα στρατεύματα συμβουλεύουν και καθοδηγούν τις ουκρανικές δυνάμεις στο πλαίσιο της Κοινής Πολυεθνικής Εκπαιδευτικής Ομάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την πρόθεση να διασφαλιστεί η μονάδα από ακούσιες παράπλευρες απώλειες. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι «εάν προχωρήσει μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, είναι πιθανό να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις που θα μπορούσαν προφανώς να σκοτώσουν αμάχους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εθνικότητά τους».






Στρατηγός Λουκόπουλος:
Τρία ερωτήματα και τρεις παρατηρήσεις για την «ρωσική εισβολή»

  

Newsroom5 
«Είναι άλλο η στρατιωτική εισβολή και άλλο ο υβριδικός πόλεμος που έχει σκοπό την περαιτέρω εξασθένηση και αποσταθεροποίηση του Κιέβου»αναφέρει 

Τρία απλά ερωτήματα, τρεις απλές παρατηρήσεις παραθέτει σχετικά με το μέγιστο θέμα των ημερών ο ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και ΣυνεργασίαςΠΕΜΑΣ. ναλυτικά η παρέμβασή του:

Τρία απλά ερωτήματα, τρεις απλές παρατηρήσεις!

1. Ποιός είναι ο πολιτικός σκοπός μίας τέτοιας στρατιωτικής εισβολής, όταν μάλιστα έχει ήδη κερδίσει πολλά, μάλλον πάρα πολλά. Τόσο σχετικά με την μη ένταξη της Ουκρανίας (και Γεωργίας στο ΝΑΤΟ) όσο και την αποτροπή οποιασδήποτε ουκρανικής στρατιωτικής ενέργειας για επανάκτηση των αποσχισθεισών περιοχών στο Ντόμπας. (Ντονέτσκ και Λούγκανσκ). Όταν μάλιστα μέρος της «Δύσης» συζητάει ήδη για μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας.

2. Ποιό θα είναι το κόστος μίας τέτοιας ενέργειας σε σχέση με το επιδιωκόμενο όφελος τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο κυρίως μακροπρόθεσμα.

3. Γιατί να εισβάλει ακόμα και στις αποσχισθείσες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας αφού η Ρωσία είναι ήδη εκεί.

Θα έλεγα να λάβουμε υπόψη και τις τρεις παρακάτω παρατηρήσεις:

1.Η Ρωσία είναι μία αναθεωρητική μεγάλη δύναμη με παγκόσμιες φιλοδοξίες αλλά δεν είναι ανορθολογική. Ασκεί εξαναγκαστική πολιτική, δηλαδή με την απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας να επιτύχει πολιτικά κέρδη και επιχειρεί να διασπάσει την ενότητα της «Δύσης». Ήδη η Δύση συζητάει μαζί της.

2.Τα βελάκια στο έδαφος που συμβολίζουν τους πιθανούς άξονες προελάσεως και επιθέσεως των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων θα πρέπει πρώτα να κατανοούνται από τους ασχετοσχετικούς πριν... «αναλυθούν».

3. Είναι άλλο η στρατιωτική εισβολή και άλλο ο υβριδικός πόλεμος που έχει σκοπό την περαιτέρω εξασθένηση και αποσταθεροποίηση του Κιέβου προκειμένου στο τέλος να επιβληθεί η πλήρης θέληση της Μόσχας σε αυτό αν και πάνω από την μισή δουλειά την έχουν κάνει οι Αμερικανοί αλλά και οι Βρετανοί με προθύμους παντού με την συνειδητά θα έλεγα σκόπιμη υστερία!

Αυτά που παραθέτω δεν σημαίνουν ότι θεωρώ σωστές τις ενέργειες της Μόσχας, του Πούτιν και του.. siloviky. Τουναντίον! Αλλά θέλω να πιστεύω ότι παραθέτω μία ρεαλιστική προσέγγιση.






Βρετανικό «χαστούκι» στην Τουρκία: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών
  


Newsroom12/02/2022 
Μετά το Στέιτ Ντιπάρντμεντ και η Βρετανία ξεκαθαρίζει ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών «Δεν θεωρούμε ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου».

Με αυτή τη λιτή αλλά ξεκάθαρη δήλωση του εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδος αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Στην ανακοίνωσή το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενθαρρύνει και τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση των εντάσεων στο Αιγαίο μέσω διαλόγου.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες ανάλογη θέση πήρε και το Στέιτ Ντιπάρντμεντ που ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal που αφορούσε την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο TRT κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η στρατικοποίηση των νησιών παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν την παραχώρηση τους και ως εκ τούτου μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας.






Πούτιν: Αφού η Ουκρανία δεν προβλέπεται να ενταχθεί στο NATO, τότε γιατί ανησυχεί;

  


11/02/2022 Καθώς η κρίση στην Ουκρανία εντείνεται και το διεθνές σύστημα έχει κινητοποιηθεί για την αποκλιμάκωσή της, δημιουργούνται μερικά ερωτήματα σχετικά με τους σκοπούς και τα κίνητρα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Γιατί ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να ωθήσει την Ευρώπη στο χείλος του πολέμου για να απαιτήσει από τη Δύση να μην κάνει κάτι, που δεν είχε σκοπό να κάνει ούτως ή άλλως;

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι το NATO δεν πρέπει ποτέ να προσφέρει ένταξη στην Ουκρανία, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση πριν από περίπου 30 χρόνια.

Η Ουκρανία φιλοδοξεί εδώ και καιρό να ενταχθεί στο NATO, αλλά η συμμαχία δεν πρόκειται να προσφέρει πρόσκληση, εν μέρει λόγω της διαφθοράς της Ουκρανίας, των ελλείψεων στο αμυντικό της σύστημα και της έλλειψης ελέγχου στα διεθνή της σύνορα.

Οι απαιτήσεις του Πούτιν ξεπερνούν το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο NATO, αλλά αυτή η σύνδεση είναι κεντρική στο παράπονό του ότι η Δύση τον έχει ωθήσει «στα όρια της υπομονής του» πλησιάζοντας τα ρωσικά σύνορα. Ισχυρίζεται ότι η επέκταση του NATO πριν από χρόνια έχει ενισχύσει την ασφάλειά του σε βάρος της Ρωσίας.

Το NATO δεν έχει σκοπό να ξεκινήσει διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο άμεσο μέλλον.

Γιατί, λοιπόν, η Μόσχα θέτει τώρα θέμα τη σχέση της Ουκρανίας με το NATO; Αφού η Ουκρανία δεν προβλέπεται να ενταχθεί στο NATO, τότε γιατί ανησυχεί; 


ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, greeknation.blogspotgr, el.gr, voicenews.gr, militaire.g

Δεν υπάρχουν σχόλια