Header Ads

Κάτω τα χέρια από τις Λαϊκές αγορές και τους αγρότες Φ.1779

Κάτω τα χέρια από τις Λαϊκές αγορές και τους αγρότες
  


Από το Φεβρουάριο του έτους 2021 άρχισαν οι διαμαρτυρίες των συλλόγων των Λαϊκών Αγορών όλης της χώρας προς αποτροπή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο δυστυχώς αρχές Νοεμβρίου 2021 μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία έχοντας απέναντί της όλη την αντιπολίτευση και όλους τους αγρότες.

Το νομοσχέδιο αυτό αποβλέπει στην εξόντωση των λίγων παραγωγών που έχουν στην ύπαιθρο, οι οποίοι υποβάλλονται σε μεγάλες δοκιμασίες να διανύουν ενίοτε μεγάλες αποστάσεις στις Λαϊκές Αγορές με άσχημες καιρικές συνθήκες κρύο, χιόνια, πάγοι, άνεμοι κ.λ.π. , να φορτοεκφορτώνουν τα προϊόντα τους, πολλά των οποίων να μένουν απούλητα και να τα πετούν, ενώ παράλληλα εκθέτουν τον εαυτό τους σε κινδύνους, που πολλοί έχουν χάσει ακόμη και τη ζωή τους για ένα μεροκάματο.

Η ύπαιθρος αποτελούσε και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Ελλάδας, δυστυχώς όμως τώρα κινδυνεύει σε αφανισμό, αφού δε λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα από την πολιτεία, ενώ παρατηρείται συρρίκνωση στον πληθυσμό, αλλά και σε παραγωγή αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων , και αντί να αποτελέσει τα εφαλτήριο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, συνεχώς συρρικνώνεται και συνθλίβεται!

Οι αγρότες, οι σκαπανείς της υπαίθρου χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από την Πολιτεία, διότι παράγουν και δεν είναι ούτε κουκουλοφόροι, ούτε βομβιστές, ούτε καταληψίες δημοσίων κτισμάτων κ.λ.π. αλλά είναι άνθρωποι του μόχθου και της προσφοράς, η δε Πολιτεία πρέπει να είναι δίπλα τους και όχι απέναντί τους!

Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα κινδυνεύουν τον αγροτικό κόσμο με ηλεκτροπληξία, οι τιμές των λιπασμάτων να ανέλθουν έως τρείς φορές επάνω μέσα σε ένα χρόνο, το πετρέλαιο να κινείται σε τιμές επάνω από 1,50 ευρώ το λίτρο, όταν ο μέσος όρος της τιμής του αγροτικού πετρελαίου στην Ε.Ε.

βρίσκεται κάτω από ένα ευρώ, ενώ από το 2022θα χορηγηθεί το φθηνό αγροτικό πετρέλαιο μόνο για νέους αγρότες και στους αγρότες – μέλη συνεργατικών σχημάτων ( ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς) με αποτέλεσμα τα 2/3 του αγροτικού πληθυσμού να μείνει εκτός του μέτρου αυτού, πράγμα οξύμωρο και άδικο!

Και δε φθάνουν όλα τα ανωτέρω. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μεγάλη απάτη από το Εθνικό Απόθεμα, που χορηγήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ από επιχορηγήσεις της ενιαίας ενίσχυσης, όπως αναγράφεται σε αγροτικές εφημερίδες, σε άσχετους με την γεωργία και κτηνοτροφία ( ανύπαρκτα βοσκοτόπια σε Γράμμο, σε νησιά κ.λ.π.

καθώς και πολλές χιλιάδες στρέμματα με αγριελιές και αμυγδαλιές στην Φλώρινα και Καστοριά), που δικαιολογημένα έχει χαρακτηρισθεί ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ με πλαστά ενοικιαστήρια, Ε9 και πολλά Α.Φ.Μ., με αποτέλεσμα να παίρνουν οικονομικές ενισχύσεις από την Ε.Ε. και να τις στερούν από τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Η απάτη αυτή έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, αλλά εις μάτην είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει τιμωρία!

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Λιβανός σε ομιλία του πρόσφατα στη Βουλή κατέληξε ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις του μέλλοντος προς όφελος της Ελληνίδας και του Έλληνα γεωργού, που αξίζει το σεβασμό και το θαυμασμό όλων μας!

Ίδωμεν… 

Κεφαλάρι Ιανουάριος 2022 

Διατελώ μετά τιμής 
Χρήστος Ρουμπέκας

Δεν υπάρχουν σχόλια