Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα Φ.1772

Δήμας Χρίστος 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Βουλευτής Κορινθίας

Χρ. Δήμας στο Indicator.gr: Η πολιτεία με το Elevate Greece παρέχει για πρώτη φορά εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις


Συνέχεια από το προηγούμενο φύλλο 
    

Η πανδηµία ανέδειξε την απουσία ψηφιακών δεξιοτήτων στις επιχειρήσεις, ενώ αρκετοί νέοι επιχειρηματίες προβληµατίζονται από το γεγονός ό,τι η πανδημία μπορεί να ευνοεί τις µεγάλες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο χάσμα με τις μικρότερες. Τι απαντάτε στους προβληματισμούς αυτούς και πως είναι προετοιμασμένο το υπουργείο Ανάπτυξης να προστατέψει τους νέους επιχειρηματίες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Θα αντιστρέψω το ερώτημα σας. Παρά την πανδημία, αρκετές επιχειρήσεις ανέπτυξαν τεχνολογικά εργαλεία και δεξιότητες και κατάφεραν σε γενικές γραμμές να απαντήσουν στην πρόκληση του Covid19.

Είδαμε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο ή στην δημιουργία λογισμικών/εφαρμογών να πετυχαίνουν σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό.

Σαφέστατα αυτό δεν αναιρεί το πλήγμα στον κόσμο της επιχειρηματικότητας που επέφερε η πανδημία, όμως η Πολιτεία προώθησε μια σειρά από μέτρα προστασίας για να τις ενισχύσει. Για παράδειγμα όσον αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε πρόσκληση ΕΣΠΑ, ύψους 60 εκ. ευρώ, για χρηματοδότηση του Κεφαλαίου Κίνησης, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, για αυτές που έχουν εγγραφεί στο Elevate Greece.

Πιο συγκεκριμένα η ενίσχυση έχει τη μορφή μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης ύψους από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ για Κεφάλαιο Κίνησης με στόχο την κάλυψη εξόδων τους σε Αγορές Εμπορευμάτων Χρήσης, Πρώτων Υλών και Υλικών Χρήσης, του συνόλου των Παροχών σε εργαζομένους και διάφορα Λειτουργικά Έξοδα.

Το ποσό προσδιορίζεται ως ποσοστό του Κεφαλαίου Κίνησης που αναλώθηκε το 2019, της τάξεως του 50% κατ’ ελάχιστον και πρέπει να αναλωθεί από τον δικαιούχο εντός του 2021. Σημαντικός αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων εντάχθηκε στο πρόγραμμα, το οποίο αποτέλεσε «ανάσα», προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα πρώτα κρίσιμα βήματά τους.

Μία από τις βασικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης είναι η ανάσχεση του Brain drain.
Πως σκοπεύετε να κερδίσετε αυτό το στοίχημα μιας που οι νέοι συνεχίζουν να φεύγουν;

Αν θέλουμε να κρατήσουμε στην πατρίδα μας τα επιχειρηματικά και επιστημονικά ταλέντα και να προσελκύσουμε τους Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, πρέπει να νιώθουν σιγουριά πως στην Ελλάδα μπορούν να πετύχουν τους στόχους και τα όνειρα τους.

Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση διότι δημιουργούνται νέες, καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεων εργασίας.

Τον τελευταίο χρόνο, παρά την κρίση της πανδημίας, πολλές εταιρείες, εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν ανακοινώσει πολύ σημαντικές επενδύσεις όπως η Pfizer, Microsoft, Applied Materials, Cisco, EY, Ego, Amazon Web Services κ.α και αυτό αποτελεί μία έμπρακτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε.

Οι επενδύσεις που ανέφερα και πιο πάνω δημιουργούν τέτοιες θέσεις εργασίας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πράγματι πολλοί Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης επέστρεψαν το τελευταίο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι σταθερές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και πολλά άλλα στοχεύουν ώστε η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να κρατάει τα παιδιά της και τους επιστήμονες της και να μην τα «σπρώχνει» στην αναγκαστική μετανάστευση.

Σε ποια φάση βρίσκονται τα project ΧΡΩΠΕΙ και Τhessintec;

Πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε η β’ φάση του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας, που θα εγκατασταθεί στο χώρο που βρισκόταν το εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, υπολογίζουμε πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα έχει προκύψει ανάδοχος.

Η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατ. €, χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο αφού το κόστος κατασκευής και λειτουργίας θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Με την υλοποίηση του Κέντρου Καινοτομίας, θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα.

Η Πολιτεία Καινοτομίας είναι ένας φυσικός χώρος όπου ερευνητές, νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους.

Ευελπιστούμε πως με την λειτουργία του έργου, η Ελλάδα θα αποκτήσει την δική της φυσική έδρα στην έρευνα και καινοτομία και οι νέοι επιστήμονες και ταλαντούχοι επιχειρηματίες θα μπορούν να πρωταγωνιστούν σε υπερεθνική κλίμακα από την χώρα μας, εντός της Πολιτείας Καινοτομίας.

Το ThessIntec είναι ένα επίσης φιλόδοξο εγχείρημα. Τον τελευταίο χρόνο καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά από τα γραφειοκρατικά εμπόδια και είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του. Μέχρι σήμερα έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με περισσότερες από 70 επιχειρήσεις της χώρας αλλά και από το εξωτερικό, καθώς επίσης και με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα εντός και εκτός Ελλάδος.

Συνεπώς, ο ιδιωτικός τομέας ήδη συνεισφέρει σημαντικά κεφάλαια αλλά υπάρχει ανάγκη να συγκεντρωθούν και άλλα κεφάλαια.

Από την πλευρά της η Πολιτεία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, στηρίζει έμπρακτα το Thess Intec και ειδικότερα την Α’ φάση της κατασκευής του.

Όταν ολοκληρωθεί η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το δικό της πάρκο καινοτομίας και τεχνολογίας και θα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η διώρυγα της Κορίνθου αυτή τη περίοδο είναι κλειστή έπειτα από μεγάλες κατολισθήσεις, έχοντας δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στον τουριστικό τομέα και συνάμα στον οικονομικό. Εσείς ως βουλευτής Κορινθίας και γνωρίζοντας καλά τη περιοχή σας, θα μπορούσατε να μας πείτε ποιος είναι ο προγραμματισμός ώστε να τεθεί και πάλι σε λειτουργία;

Κανείς δεν επιθυμεί να είναι κλειστή η διώρυγα της Κορίνθου. Όμως νομίζω πως κανείς δεν θα ήταν διατεθειμένος να θέσει σε κίνδυνο την ζωή των εργαζομένων και όσων διέρχονται την Διώρυγα. Άρα δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν την ασφαλή λειτουργία και διέλευση της διώρυγας. Γνωρίζω πως οι μελέτες του Υπουργείου Υποδομών έχουν ολοκληρωθεί, διαπιστώθηκε πως ο δυνητικός κίνδυνος ήταν πολύ μεγάλος και τώρα ξεκινάει η διαδικασία των παρεμβάσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια