Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων Φ.1772

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
  


Πρόσθετα μέτρα ανακούφισης από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια
  


Περιμένουμε πολύ ουσιαστικές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό αύριο στη Βουλή που θα έχουν άμεσο αποτύπωμα και αντανάκλαση στα νοικοκυριά, στους ανθρώπους.

Θα έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των συνεπειών των ανατιμήσεων στην ενέργεια, που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει ποια είναι η πηγή και η αιτία του φαινομένου. Τον ενδιαφέρει ότι έχει ανατρέψει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Από την πρώτη στιγμή πήραμε μέτρα και στηρίξαμε στην κατεύθυνση αυτή. Είναι δυναμικό το φαινόμενο. Συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή, για να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα.

Για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα Δεν υπάρχει ούτε θέμα μομφής, ούτε θέμα αντιπαράθεσης με τους δύο επιστήμονες, αλλά ούτε και με κανέναν από την επιστημονική κοινότητα.

Άλλωστε ο κ. Τσιόδρας ήταν και παραμένει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και επικεφαλής όλης αυτής της επιστημονικής ομάδας που έχει συνδράμει παρά πολύ την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας. Δουλειά της Κυβέρνησης δεν είναι να τσακώνεται με τους επιστήμονες, ούτε να χρησιμοποιεί τις μελέτες για να κάνει προπαγάνδα. Δουλειά της είναι να αξιοποιεί τα επιστημονικά στοιχεία και να συνεχίζει αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά, να κρατήσουμε την κοινωνία ανοιχτή και την οικονομία σε λειτουργία και να στηρίζουμε συνεχώς το Σύστημα Υγείας για να αντέχει την πίεση.

Η μελέτη αναδεικνύει πράγματα που ούτε πρώτη φορά τα βλέπουμε, αλλά και που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει αναγνωρίσει. Ο Πρωθυπουργός ποτέ δεν υποστήριξε ότι η ποιότητα των υπηρεσιών της περίθαλψης μέσα στις Μ.Ε.Θ. είναι ίδια με την περίθαλψη που γίνεται έξω από τις Μ.Ε.Θ..

Όταν διασωληνώνεται κόσμος εκτός Μ.Ε.Θ. γίνεται από ανάγκη, γίνεται επειδή δεν υπάρχει εκείνη την ώρα διαθέσιμο κρεβάτι και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να έχει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Προφανώς, μέσα στις Μ.Ε.Θ. είναι καλύτερα τα πράγματα. Από εκεί και πέρα, όντως δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού η μελέτη. Όποια στοιχεία, όμως, επιστημονικά, τεκμηριωμένα έρχονται στο φως και μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα, αξιολογούνται και συνυπολογίζονται. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει πουθενά τη μεγάλη και ουσιαστική εικόνα. Και δεν κολλάει με το συμπέρασμα που επιχειρούν ορισμένοι να βγάλουν. Το ζήτημα είναι ότι με λιγότερη πίεση στις Μ.Ε.Θ., με λιγότερες διασωληνώσεις, θα έχουμε λιγότερες απώλειες. Κανένα Σύστημα Υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλήρως σε μια πίεση σαν αυτή.






Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα – Δίχως αποδέκτη οι προτροπές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές

  

Η απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού και την προσφυγή στις κάλπες, ήταν το «ταβάνι» μιας ρητορικής που εδώ και καιρό εξελισσόταν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να παίρνει σαφή χαρακτηριστικά Η «κόντρα» Μητσοτάκη-Τσίπρα στην Βουλή κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2022, ήταν μια προβολή στην επόμενη μέρα της κλιμακούμενης σύγκρουσής τους. Η απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού και την προσφυγή στις κάλπες, ήταν το «ταβάνι» μιας ρητορικής που εδώ και καιρό εξελισσόταν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να παίρνει σαφή χαρακτηριστικά. Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να ζητήσει ευθέως εκλογές, αν και το έθιγε με τον έναν ή άλλο τρόπο. Αυτή την φορά τις ζήτησε. Βάρυνε στην επιλογή αυτή η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε γύρω από τα συμπεράσματα περί θνητότητας εντός και εκτός ΜΕΘ σε συνδυασμό με την παλαιότερη σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, αλλά και το κύμα ακρίβειας που πιέζει τα νοικοκυριά.

ΤΟ ΒΗΜΑ






Νίκος Ανδρουλάκης: «Θέλω μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό»
  

Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο” της 1819.12.2021, παρέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων.

-Τώρα που οι εκλογές τελείωσαν, κύριε Ανδρουλάκη, τι περιμένουμε από εσάς την επόμενη μέρα; Θα προλάβετε να φτιάξετε ένα κόμμα όπως το θέλετε ή θα σας προλάβουν οι εθνικές κάλπες;

Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν ένα πραγματικό κίνημα και όχι μια νέα κομματική γραφειοκρατία, που απωθεί και απαξιώνεται καθημερινά. Θέλουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Ένα κόμμα ενωμένο, αξιόπιστο, διεκδικητικό, αυτόνομο. Αυτός ο στόχος θα καθοδηγεί κάθε μας βήμα. Και γι’ αυτό θα δώσουμε τον λόγο και την πρωτοβουλία στις 270.000 μέλη και φίλους που αναγέννησαν το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες. Αυτούς θα καλέσουμε σε αυτοοργάνωση μετά τις γιορτές, ώστε να διευρύνουμε το κοινωνικό μας αποτύπωμα. Θα τους δώσουμε τον λόγο σε κάθε περιφέρεια, στις συνδιασκέψεις που θα οργανώσουμε, στα όργανά μας για να οικοδομήσουμε μια σχέση με στέρεα ιδεολογικά και πολιτικά θεμέλια. Έτσι θα προσελκύσουμε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας και τη νέα γενιά. Πρόσωπα καταξιωμένα, αλλά και αγωνιστές της καθημερινότητας. Ορατοί, αλλά και “αόρατοι” για τον σημερινό άγονο δικομματισμό. Θα δείτε ένα κόμμα που δεν θα επενδύει στην όξυνση και τη διαίρεση.

Με αυτόνομο, πατριωτικό προοδευτικό λόγο, που αγκαλιάζει τις αγωνίες των πολλών. Ένα κόμμα που θα μιλάει με επιχειρήματα και όχι με αφορισμούς. Ένα κόμμα που θα εργάζεται για το καλό της χώρας και δεν θα επενδύει στην καταστροφή. Αυτό θα είναι το κόμμα που θέλουν αυτοί που μας πιστεύουν και η ελληνική κοινωνία κατ’ επέκταση. Ας τους δώσουμε και ας μας δώσουμε αυτήν την ευκαιρία.

Θεωρείτε πως οι πολιτικοί σας αντίπαλοι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ θα σας υποτιμήσουν γιατί δεν είστε κοινοβουλευτικός;

Προσωπικά δεν υποτίμησα και δεν υποτιμώ κανέναν πολιτικό αντίπαλο. Δεν είμαστε μόνιμοι στην πολιτική και ο αλληλοσεβασμός είναι μέτρο ήθους και πολιτισμού. Φιλοδοξώ λοιπόν να έχουμε μια πολιτισμένη και γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση. Το αντίθετο θα ήταν αναντίστοιχο με όσα περνά η ελληνική κοινωνία, γιατί δεν αντέχουμε άλλο διχασμό και οριακές αντιπαραθέσεις. Θα δώσω μάχη θέσεων, αξιών και επιχειρημάτων, όχι χαρακωμάτων, προσωπικών επιθέσεων ή δημαγωγίας. Μαζί με την κοινοβουλευτική μας ομάδα θα λειτουργήσουμε σαν μια γροθιά, ενωμένοι για το καλό της παράταξης και της χώρας. Η αναδιάταξη δυνάμεων που αποφασίσαμε ομόφωνα την περασμένη Τρίτη θα αποδώσει και θα παράγει πολιτική ουσίας.






ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΣΙΟΔΡΑ – ΛΥΤΡΑ
  



Η «πανδημία» των ψεμάτων της Ν.Δ. καταρρέει με πάταγο. Η δημοσιοποίηση της μελέτης των κ. Σωτήρη Τσιόδρα – Θεόδωρου Λύτρα, συνιστά την απόλυτη δικαίωση της Ελληνικής Λύσης.

Στις συνεχείς εκκλήσεις μας εντός κοινοβουλίου για την αναγκαιότητα άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ και επάνδρωσης των ΜΕΘ, ώστε να σωθούν ζωές Ελλήνων, η κυβέρνηση απαντούσε με συκοφαντίες και αήθεις χαρακτηρισμούς. Σήμερα, αποδεικνύεται πως χιλιάδες συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, εξ αιτίας αυτών των ελλείψεων που έγκαιρα καταγγείλαμε.

Το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός γνώριζαν τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας από τον περασμένο Μάιο. Γεγονός το οποίο δεν τους εμπόδισε να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό, κάνοντας λόγο ακόμα και για «μη αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ», την στιγμή που η μελέτη τεκμηριώνει αύξηση θνητότητας κατά 87%, έναντι της νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όσο για τους «μετά Χριστόν προφήτες» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τον κ. Τσίπρα προσωπικά, τους υπενθυμίζω ότι όταν εμείς μιλούσαμε για ενίσχυση των ΜΕΘ, για μονοκλωνικά, για συνταγογράφηση αξιόπιστων διαγνωστικών ελέγχων, αυτοί λειτουργούσαν ως κυβερνητικό δεκανίκι στις κατασταλτικές επιλογές της ΝΔ.






Σταθερά υποστηρίζουμε, κάθε δίκαιο θεσμικό και μισθολογικό αίτημά σας
  



«Γι’ αυτό», ανέφερε στη συνέχεια, «σταθερά υποστηρίζουμε, κάθε δίκαιο θεσμικό και μισθολογικό αίτημά σας, όπως σήμερα για τη συμμετοχή των Ενώσεών σας στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, που η κυβέρνηση απαράδεκτα επιχειρεί να αποκλείσει, για την αναχαίτιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. Για τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στην απόφαση του Μισθοδικείου για το ύψος των συντάξεών σας, όπως και το αίτημά σας για την κατάργηση ή έστω το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης, που αποτελεί άλλωστε, γενικότερο, δίκαιο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων».

«Η πραγματικότητα», συνέχισε, «που βιώνει ο ελληνικός λαός σήμερα επιβεβαιώνει πιστεύουμε την εκτίμηση του ΚΚΕ για τον ξεπερασμένο χαρακτήρα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Σήμερα, η πρόοδος της τεχνολογίας, η τεράστια επιστημονική γνώση και η μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων, για να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, για να προστατευτεί αποτελεσματικά ο λαός από την πανδημία και τα φυσικά φαινόμενα. Χρησιμοποιούνται μόνο για να αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».

Όπως είπε ο Δ. Κουτσούμπας, «Το ΚΚΕ προτείνει ως διέξοδο τον αγώνα για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της χώρας μας, με αποδέσμευση από όλες τις αντιλαϊκές διακρατικές ενώσεις, όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει και θα μπορεί σχεδιασμένα να οργανώνει και να αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, με κριτήριο τις δικές του σύγχρονες ανάγκες».

Πηγή: gr»>iefimerida.gr</ a> - Κουτσούμπας:
Οι δικαστές έχουν όλο και περισσότερους λόγους να συνταχθούν στον αγώνα του ΚΚΕ







Ακρίβεια: Η νέα λιτότητα

  


Η Λιτότητα χτυπά ξανά και πιο ύπουλα από ποτέ μεταμφιεσμένη σε πληθωρισμό και ακρίβεια.

Γιατί ακριβώς αυτό κάνει η Λιτότητα εν μέσω Υπερχρέωσης των ανθρώπων, ακριβώς το ίδιο που έκαναν οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων το 2011, το 2014, το 2016 κ.ο.κ. Μειώνει κι άλλο από το εισόδημα των πιο αδύναμων, τη στιγμή που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λουκέτο ενώ οι μέτοχοι, οι προμηθευτές και ο περίγυρος της Μητσοτάκης Α.Ε. τρώει με χρυσά κουτάλια.

Η κοινωνία είναι στο 13ο προς 14ο χρόνο της συρρίκνωσης των μισθών. Το 2011 το μερίδιο των μισθών ήταν 54,9%, γύρω στα 112 δις. Το 2014 στο 52,4% και τα 93 δις. Το 2022 στο 49,5%, δηλαδή σε 92 δις! Το 82% των πολιτών έχει μηδέν αποταμιεύσεις. Το 80% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το 43,4% τα βγάζει πέρα για 19 μέρες του μήνα. Ακόμα, 1.315.665 οι φορολογούμενοι που έρχονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Πέρυσι το κατά κεφαλήν εισόδημα σε όρους αγοραστικής δύναμης έπεσε στο 62% του μέσου όρου της ΕΕ έναντι 66% το 2019 και ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στο σύνολο των 27 χωρών της περιοχής μετά από αυτό της Βουλγαρίας, το οποίο αυξήθηκε στο 55% από 53% το 2019.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, όχι η εικονική, ούτε η πλασματική που βιώνει ο κ. Μητσοτάκης στο δικό του Μήτσοverse.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει ορισμένα προφανή μέτρα για την ανακούφιση από την Ακρίβεια που συνιστά τη Νέα Λιτότητα, τον πληθωρισμό δηλαδή, που θερίζει τους ευάλωτους.

Για τον κατώτατο μισθό που θα ανακοινώσει λέει ο «πολυχρονεμένος μας βεζίρης» (βλ. Πρωθυπουργός) πότε και πόσο θα αυξηθεί, κάθε μέρα που δεν τον αυξάνει ο κ.

Μητσοτάκης, μειώνεται στην ουσία ο πραγματικός κατώτατος. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην αυθαίρετη αυτή μείωση του πραγματικού κατώτατου περιμένοντας σε κανέναν Κυβερνήτη!


Δεν υπάρχουν σχόλια