Header Ads

ΑΟΣΑΚ: Θα επαναλάβει και φέτος το ίδιο οικολογικό έγκλημα; Φ.1769

ΑΟΣΑΚ 
Θα επαναλάβει και φέτος το ίδιο οικολογικό έγκλημα;
  

* Γράφει ο Αναστάσιος Κελλάρης


Κάθε χρόνο αν σταματήσεις στην γέφυρα του Ασωπού μετά το Βέλο και πριν το Κιάτο θα παρατηρήσεις, χωρίς το ελάχιστο ίχνος υπερβολής, εκατομμύρια κυβικά μέτρα πολύτιμου νερού να πηγαίνουν στην θάλασσα.

Ταυτόχρονα αν συνεχίσεις το ταξίδι σου για Κόρινθο και στρίψεις δεξιά προς την Αρχαία Κόρινθο, θα δείς το αυλάκι του ΑΟΣΑΚ στεγνό και ξερό.

Προφανώς στην Εξαμιλίων είναι πάρα πολλά χρόνια που έχει να περάσει νερό από τον σίφωνα του ΑΟΣΑΚ .

Το περίφημο αυλάκι του ΑΟΣΑΚ, στο Ανατολικό του τμήμα, φτάνει και καταλήγει στην περιοχή του Πεδίου Βολής λίγο πιο έξω από την Πόλη της Κορίνθου. Τις σπάνιες φορές που έφθασε το νερό στην Κόρινθο έχουν να το λένε οι αγρότες, για το πόσα χρόνια τα πηγάδια και οι γεωτρήσεις άντεξαν στις εντατικές αντλήσεις του καλοκαιριού.

Οι ξηρασίες των τελευταίων ετών με κορυφαία την πολύ κακή χρονική περίοδο 2020-2021 έχει φέρει του αγρότες της Κορίνθου και των ευρύτερων περιοχών στα όρια της απόγνωσης και της απελπισίας.

Μάλιστα λέγεται ότι πέρα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις και παραστάσεις προς κάθε αρμόδιο Πολιτικό και Διοικητικό Φορέα, υπάρχουν και προτάσεις από πολλούς αγρότες να κατατεθούν και αγωγές όχι γενικά κατά του ΑΟΣΑΚ αλλά κατά των φυσικών προσώπων που απαρτίζουν την διοίκηση του ΑΟΣΑΚ.

Στο λογικότατο ερώτημα, γιατί το νερό πάει στην θάλασσα;, υπάρχει η μόνιμη δικαιολογία, αν είναι δυνατόν να υπάρχει δικαιολογία για το φαινόμενο να πηγαίνουν τα νερά στην θάλασσα, είναι ο Κανονισμός του ΑΟΣΑΚ και τα λεγόμενα προνόμια. Ένας κανονισμός που φτιάχτηκε πριν από 70 σχεδόν χρόνια και σήμερα η αναφορά και μόνο της λέξης «προνόμια» δημιουργεί ένταση.

Είναι όμως εγκληματικό, αν όντως ισχύει, να επιτρέπεται η απορροή των υδάτων στην θάλασσα και να μην επιτρέπεται η παροχέτευσή τους στις ανατολικές περιοχές του Ν. Κορινθίας.

Προφανώς και είναι θέμα κακής διαχείρισης των νερών του Ασωπού, τα οποία σήμερα είναι απαράδεκτο να καταλήγουν στην θάλασσα, όταν το φαινόμενο της ερημοποίησης καλπάζει στην Κορινθία και γενικά στην Ανατολική Πελοπόννησο.

Βέβαια το επόμενο μεγάλο ερώτημα αφορά την διαχείριση των νερών του πολύπαθου φράγματος του Ασωπού από την στιγμή βέβαια που θα αρχίσει, πότε???, να λειτουργεί . Υπάρχει οργανόγραμμα διαχείρισης; υπάρχει πρόβλεψη για την Ανατολική Κορινθία, τα νερά γενικά που θα μαζέψει το φράγμα ποιες περιοχές θα καλύψουν; Προφανώς η αστικοποίηση όλης της Παραλιακής Βόχας έχει αφαιρέσει πολλές χιλιάδες πρώην αρδευόμενα στρέμματα από τις απαιτήσεις για άρδευση από το φράγμα. Τα στρέμματα αυτά θα δοθούν στην Ανατολική Κορινθία και γενικότερα σε περιοχές του Νομού που έχουν απόλυτη ανάγκη για νερό άρδευσης;

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, οι αγρότες είτε συλλογικά είτε μεμονωμένα οφείλουν να συνταχθούν να οργανωθούν και να απαιτήσουν για άμεσες λύσεις, και για προγραμματισμό μελλοντικών έργων άρδευσης , αν επιθυμούν, να μειώσουν αφενός μεν το κόστος των προϊόντων τους και την ανταγωνιστικότητα τους μειώνοντας το κόστος της άρδευσης χρησιμοποιώντας επιφανειακά νερά.

Θα πρέπει να εξετασθεί επισταμένα και με πολύ σοβαρότητα η διασύνδεση του ανενεργού χρηστικά φράγματος Δόξα Φενεού με το φράγμα Ασωπού.

Επίσης καλό είναι να δούμε την πρακτική των αδελφών Κυπρίων. Ολόκληρη η Κύπρος αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα σε νερό, και άρδευσης και ύδρευσης. Όμως σε όλο το νησί και στο πιο μικρό ρεματάκι υπάρχει τεχνικό έργο που δεν επιτρέπει στο νερό να φύγει ανεκμετάλλευτο στην θάλασσα.

Πιο δίπλα μας στο κράτος του Ισραήλ, αυτό που εμείς σήμερα πασχίζουμε να ξεκινήσουμε ήδη το έχουν αναγάγει σε υψηλή τέχνη, επιστήμη, και πρωτοπορία από την οποία μπορούμε να μάθουμε και να εφαρμόσουμε πολλά.

Επειδή πάντα θα επανέρχεται το ερώτημα, και πως θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα έργα, είναι βέβαιο ότι οι μικρές παρεμβάσεις κοστίζουν πολύ λίγο. Τρόποι και λύσεις υπάρχουν πολλοί και πολλές και μπορούμε να τις δούμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο.

Με την ευχή ούτε σταγόνα νερού στην θάλασσα, θα περιμένουνε να δούμε αν θα αλλάξει κάτι φέτος προς το καλύτερο.



Δεν υπάρχουν σχόλια