Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ φ.1744

Γ.Ψυχογιός Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κορινθίας:

Σταματήστε να απαξιώνετε τα ΚΔΑΠ και ΚΔΠΑμεΑ και στηρίξτε άμεσα τη λειτουργία τους
  

Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας κ. Γ. Ψυχογιός, για την εφαρμογή του προγράμματος δωρεάν vouchers για φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ανάπηρων παιδιών (ΚΔΑΠμεΑ).

Από το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώθηκε ότι φέτος οι αιτήσεις για τα vouchers προς την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου και θα δοθούν 15.000 voucher παραπάνω. Στην πραγματικότητα το νούμερο αυτό δεν είναι παρά η συγχώνευση των δύο περσινών διακριτών προγραμμάτων πέρυσι για μητέρες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Η υποβολή αιτήσεων τον Ιούλιο, κατ’ αντιγραφή της περυσινής τακτικής, σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα βγουν και φέτος αρχές Σεπτεμβρίου, κάτι που πέρυσι δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην υλοποίηση των voucher και μειωμένη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων.

Επί ΣΥΡΙΖΑ παγίως η διαδικασία των αιτήσεων γινόταν πάντοτε το αργότερο αρχές Ιουνίου ώστε και οι τοποθετήσεις να ολοκληρωθούν πριν τις διακοπές.

Ειδικά για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ δεν έχουν καν εκδοθεί οι ΚΥΑ για τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας σε εφαρμογή του ν 4756/20, οπότε δεκάδες ενδιαφερόμενοι φορείς, δημοτικοί και ιδιωτικοί, πιθανότατα δεν θα μπορούν να υποβάλουν συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα. Σε όλους, παιδιά, γονείς, και φορείς που λειτουργούν βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. αυτή η κωλυσιεργία προκαλεί σοβαρή βλάβη. Οι γονείς δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να στείλουν δωρεάν τα παιδιά τους στις δομές ενώ οι ιδιοκτήτες (ιδιώτες ή δήμοι) δεν μπορούν να ορίσουν τον τρόπο λειτουργίας και το προσωπικό τους.

Ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα δημιουργείται για τα ανάπηρα παιδιά που η ένταξή τους σε ΚΔΑΠμεΑ είναι ζήτημα ζωής και κοινωνικής ένταξης, γι αυτό και παρέμειναν ανοικτά στη διάρκεια της πανδημίας. Αντίθετα τα ΚΔΑΠ παραμένουν και σήμερα κλειστά, παρά το ότι τα σχολεία, όπου φοιτούν οι ίδια ηλικίες παιδιών, έχουν ανοίξει με αρνητικά rapid tests.

Μετά παραπάνω ερωτήθηκαν οι Υπουργοί:

α) Ποιους σκοπούς εξυπηρετούν οι καθυστερήσεις στην έναρξη του προγράμματος των vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ για το 2021-22;

β) Θα επιταχύνουν την έκδοση της ΚΥΑ για τα φετινά vouchers, ώστε να βγουν τα αποτελέσματα πριν από τις διακοπές του Αυγούστου και να μπορέσουν οι γονείς να τοποθετήσουν έγκαιρα τα παιδιά τους στις δομές;

γ) Θα επιταχύνουν την έκδοση των δύο ΚΥΑ εφαρμογής του Ν.4756/20 για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ για να μπορέσουν ισότιμα όλες οι δομές να συμμετάσχουν στο φετινό πρόγραμμα και να γνωρίζουν πώς θα λειτουργήσουν τη νέα χρονιά; και δ) πότε θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΔΑΠ αφού απευθύνονται σε παιδιά του δημοτικού τα οποία πηγαίνουν πλέον κανονικά σχολείο μετά από αρνητικό rapid test;



Δεν υπάρχουν σχόλια