Header Ads

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΝΑΣΤΑΣΗ φ.1735

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΝΑΣΤΑΣΗ 
ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ (Μάρτιος 2021)

  

Της Ευγενίας Μαρσέλη*


Με αφορμή τον επερχόμενο εορτασμό της 25η Μαρτίου 1821, θα ήθελα να συνεισφέρω με το παρακάτω κείμενο-τις σκέψεις μου.

Οι λαοί οφείλουν να γνωρίζουν την εθνική τους ταυτότητα. Να γνωρίζουμε λοιπόν κι εμείς τη δική μας. Όταν λέμε Ελλάδα να φέρνουμε στο μυαλό μας το βαρύ όνομα, να αγαπάμε την Πατρίδα, την ιστορία και τους προγόνους.

Να δίνουμε διαρκώς ένα μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα για την ιστορία μας που χάνεται στα βάθη του χρόνου και γι’ αυτό υπάρχουν τα ίχνη μας σε κάθε γωνιά της γης. Για την σύγχρονη ιστορία μας που συνεχίζει την πανάρχαια παράδοση. Γιατί αυτές τις αρχές οφείλει η Ελλάδα να τιμά.

Οι ξένοι μας θέλουν χωρίς ταυτότητα. Μια ταυτότητα περιέχει μια φωτογραφία, στοιχεία ονόματος και επωνύμου, μοναδικά για κάθε πρόσωπο. Προσδιορίζει την έννοια του λαού που ανήκει, σ’ ένα ομοιογενές σύνο-λ ο ατόμων με κοινούς δεσμούς πολιτισμού, αξιών, ζωής, θρησκευτικών αντιλήψεων και οικονομικών συμφερόντων.

Δυστυχώς η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προβάλλετο μέσα από μιζέρια και φτώχεια. Υποταγή σε ξένους και ντόπιους συνωμότες που μας θέλουν χωρίς ταυτότητα, χωρίς προγόνους κι απογόνους, χωρίς παρελθόν.

Αυτό επιτέλους δείχνει σιγάσιγά να αλλάζει. Κι όπως είπε ο νομπελίστας ποιητής μας Γεώργιος Σεφέρης :

«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.…» Φέτος γιορτάζουμε λίγο διαφορετικά. Είναι μια επέτειος σταθμός για να αναζητήσουμε τις ρίζες μας και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τους ήρωες-αγωνιστές, τους άξιους συνεχιστές απόγονους των αγωνιστών της Σαλαμίνας, των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μια ατελείωτη αλυσίδα ηρώων που συνεχίζεται στους Ελληνιστικούς χρόνους και την χιλιόχρονη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Κι έπειτα στους Βαλκανικούς πολέμους και τον Μακεδονικό Αγώνα, τη Μικρασία και δυο παγκόσμιους πολέμους.

Αυτή η γη πραγματικά γεννά αγωνιστές κι ήρωες !

Ήταν αυτοί οι λίγοι και κατατρεγμένοι, οι ραγιάδες, που οργανώθηκαν κι ατσαλώθηκαν μέσα από την τυραννική τουρκική κυριαρχία και πολέμησαν για την ελευθερία τους. Κι ας είχαν περάσει 400 χρόνια πικρής σκλαβιάς. Απίστευτη θέληση αλήθεια !

Κι όπως λέει ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιό του :

«..και το ευδαίμον το ελεύθερον το δ’ ελεύθερον το εύψυχον». Το ελεύθερον, δηλαδή η ελευθερία με όλες τις μορφές της, μα κυρίως η πνευματική. Ελεύθερος από τα δεσμά του φόβου και των προκαταλήψεων, ελεύθερος από κάθε δυνάστη, ελεύθερος να διατυπώνεις τις σκέψεις σου χωρίς φόβο και πάθος. Ελεύθερος να μάχεσαι για τον άνθρωπο από αγάπη με καθαρό βλέμμα και σκέψη.

Αυτά και πολλά περισσότερα τιμάμε σήμερα, 200 χρόνια μετά. Ένας μικρός φόρος τιμής στους ήρωες και στις ηρωίδες. Σ’ αυτούς στους οποίους κυριολεκτικά οφείλουμε τη σημερινή Ελλάδα μας. Την ύπαρξή μας ως Έθνος και τη συνέχιση της μεγάλης μας πορείας στο χρόνο.

200 χρόνια μετά τα λόγια των πρωταγωνιστών αντηχούν ακόμα δυνατά κι ορίζουν το μεγαλείο της φυλής μας.

Μαντώ Μαυρογένους : « Η αγάπη της πατρίδας μου, η πίστη στη θρησκεία μου, η δίψα της δίκαιης εκδίκησης ξεσήκωσαν την ψυχή μου και ξύπνησαν μέσα μου τον πόθο του αγώνα».

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης : « Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω» Ως επιστέγασμα, αιώνιος επίλογος όλων, μένει ο εθνικός μας ύμνος που με συγκλονιστικά λόγια μας δονεί λέγοντας : « Απ΄τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά και σαν πρώτα ανδρειωμένη Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθεριά…» 

* Ευγενία Γ. Μαρσέλη 
Αρχαία Φενεός Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια