Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1734

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας τιμήθηκε στη Νέα Επίδαυρο η 199η επέτειος της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων 
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ
  

Παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τιμήθηκε την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στη Νέα Επίδαυρο, η 199η επέτειος της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, σε εκδήλωση στην οποία παρέστη και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Στην εκδήλωση, στην οποία τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, παρέστησαν επίσης ο μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Γιάννης Μαλτέζος, ο δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Φώτης Οψιμούλης, οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής και Παιδείας και Θρησκευμάτων Αγγελος Συρίγος, καθώς επίσης οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Γκιόλας και Ανδρέας Πουλάς.

Σε δήλωσή του, με αφορμή την εκδήλωση, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σημείωσε:

“Η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, η απόφασή της, είναι η διακήρυξη της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Αποτελεί μια μεγάλη εθνική και πολιτική ενέργεια, η οποία προσδιόρισε τον τρόπο οργάνωσης του ελληνικού κράτους, ένας τρόπος βαθύτατα επηρεασμένος από τις ιδέες και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, με έμφαση στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Αυτή η πρώτη Εθνοσυνέλευση, που προσδιόρισε τον τρόπο διοίκησης του κράτους, το οποίο θα προήρχετο από την Ελληνική Επανάσταση, έχει ως πρόδρομες πολιτικές πράξεις την προκήρυξη “προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς” από τη Μεσσηνιακή Γερουσία τον Μάρτιο του 1821 στην Καλαμάτα, καθώς και τα συμπεράσματα από την Πελοποννησιακή Γερουσία, που συνήλθε στη Μονή των Καλτεζών τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου”.

Στην Α΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, που συνήλθε στην Επίδαυρο από τις 20 Δεκεμβρίου 1821 έως τις 16 Ιανουαρίου 1822, γράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, ορίστηκε ο τρόπος της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους και ψηφίστηκε την 1η Ιανουαρίου 1822 το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το “Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος”, έργο του Ιταλού Βιντσέντζο Γκαλλίνα (Vincenzo Gallina) σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Θεόδωρο Νέγρη.



Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σκέπτεται προγραμματική σύμβαση με το ΕΚΠΑ για λύσεις στα φαινόμενα λειψυδρίας
  
  
Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών προσανατολίζεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου με αντικείμενο την εφαρμογή ερευνητικού προγράμματος στις 5 Περιφερειακές της Ενότητες, ώστε να επιλεγούν οι ενδεδειγμένες θέσεις ήπιων παρεμβάσεων, όπως η δημιουργία λιμνοδεξαμενών, στις περιοχές με ελλειμματικό ή και ποιοτικά υποβαθμισμένο υδατικό δυναμικό.

Σημειώνεται, ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τώρα έχει εκπονήσει εφαρμοσμένα ερευνητικά προγράμματα σε κρίσιμες περιοχές και ως εκ τούτου η ερευνητική ομάδα του έχει συσσωρευμένη, εξειδικευμένη τεχνογνωσία, η οποία εξελίσσεται συνεχώς.

“Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνουν την ένταση, την έκταση και τη διάρκεια των μετεωρολογικών και υδρολογικών ξηρασιών και καταιγίδων. Αυτό συνεπάγεται, αφ’ ενός την ελλιπή τροφοδοσία των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών συστημάτων και αφ’ ετέρου τη γρήγορη παροχέτευση των όμβριων υδάτων προς τα κατάντη ή και τη θάλασσα” επισημαίνει σχετικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, υπογραμμίζοντας παράλληλα:

“Ως συνέπεια προκύπτουν προβλήματα λειψυδρίας, φαινόμενο, που οξύνεται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν παρατηρείται η μέγιστη δυνατή ζήτηση υδατικών πόρων και η ελάχιστη δυνατή προσφορά. Το αποτέλεσμα είναι η εξάντληση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, η θαλάσσια διείσδυση στις παράκτιες περιοχές, η υφαλμύρινση και εν τέλει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η ερημοποίηση και η οικονομική παρακμή”




Φωτισμό νέας τεχνολογίας αποκτά το οδικό δίκτυο στην Πελοπόννησο
  

Το κείμενο της διακήρυξης, για την ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οριστικοποιήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, μεταξύ του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, υπηρεσιακών και τεχνικών στελεχών της Περιφέρειας, αλλά και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστου Μπούρα Υπενθυμίζεται, ότι μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, έχει υπογραφεί, προγραμματική σύμβαση, με αντικείμενο την κατάθεση προτάσεων από το εν λόγω ΑΕΙ, όσον αφορά προετοιμασία της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την ανάδειξη αναδόχου στο έργο ενεργειακής αναβάθμισης, αυτοματοποίησης και συντήρησης του συστήματος οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η διακήρυξη, θα προωθηθεί προς έγκριση, στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία δημοσιοποίησης του σχετικού διαγωνισμού.



Καλά σημάδια για τον τουρισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου φέτος το καλοκαίρι, παρά το πρόβλημα του νέου κορονοϊού
  

Παρά το επιφυλακτικό κλίμα που διαμορφώνεται λόγω της πανδημίας της covid-19, οι προοπτικές για τον τουρισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το φετινό καλοκαίρι διαφαίνονται καλές, δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης, ειδικότερα, ανέφερε ότι ήδη προκύπτει αυξημένη ζήτηση για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και για δωμάτια.




Π. Νίκας, “η πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι το φυσικό αέριο να είναι προσιτό σε όλους τους πολίτες”
  

Σε σχέση με το δημοσίευμα της θεματικής ιστοσελίδας energypress.gr αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας προέβη στην εξής δήλωση:

“Το εν λόγω δημοσίευμα δεν εισφέρει κάτι καινούργιο σε όσα ήδη γνωρίζουμε. Υπάρχει μια απόφαση της ΡΑΕ για την εκχώρηση της άδειας εγκατάστασης φυσικού αερίου στην Κόρινθο και στην Τρίπολη, εναντίον της οποίας έχουν προσφύγει δικαστικά η ΔΕΔΑ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με πολύ μεγάλη προσπάθεια, επέτυχε πρόσφατα να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την διάθεση πίστωσης 20.000.000 ευρώ για την προώθηση θεμάτων που συνδέονται με το φυσικό αέριο στην Περιφέρειά μας.

Πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ότι αυτό το κοινωνικό αγαθό, που συμβάλει στην ποιότητα ζωής και προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα, πρέπει να είναι προσιτό σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας”.

Ο περιφερειάρχης, υπενθυμίζεται, έχει δηλώσει κατ’ επάναληψη ότι την διάθεση της πίστωσης των 20.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια θα την υπογράψει μόνο για την ΔΕΔΑ -κάτι που θα προσδιορίζεται και στην σχετική διακήρυξη.

Πολύ σύντομα, εξ άλλου, θα υπάρξει για το συγκεκριμένο θέμα σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον υπουργό Κώστα Σκρέκα και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΔΕΔΑ.

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης θα επισκεφθεί την ΔΕΣΦΑ για το θέμα της προώθησης της κατασκευής των αγωγών προς Σπάρτη και Καλαμάτα, καθώς και την ΔΕΠΑ για την εγκατάσταση πρατηρίων φυσικού αερίου σε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.




Υπογράφηκε η προγραμματική για το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου μεταξύ Περιφέρειας και Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
  

Την προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για τις μελέτες αναβάθμισης του χώρου στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, στην Κορινθία, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη 2 Μαρτίου, στα γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας, στην Κόρινθο.

Η εν λόγω σύμβαση, ύψους 105.000 ευρώ -την οποία εκ μέρους του ΕΑΑ υπέγραψε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του εν λόγω φορέα καθηγητής Μανώλης Πλειώνης- έχει ως αντικείμενο τις μελέτες ωρίμανσης και τα τεύχη δημοπράτησης για την ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στον χώρο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου. Στην ίδια σύμβαση μετέχουν επίσης το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και η Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Α.Ε. ΑΟΤΑ.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφέρεια διακρίνει στην εν λόγω επιστημονική υποδομή, όχι μόνο τις αξιοσημείωτες επιδόσεις σε πρωτοποριακές έρευνες σχετικά με τη σελήνη, αλλά και ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα είναι επισκέψιμο από σχολεία απ’ όλη την Πελοπόννησο. Ακόμα, ο περιφερειάρχης υπέγραψε σήμερα στην Π.Ε. Κορινθίας εργολαβικό συμφωνητικό ύψους 205.742,72 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο της περιοχής του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου συναντήθηκε στην Π.Ε. Κορινθίας με τον δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο, με τον οποίον συζήτησε, μεταξύ άλλων, για το περιβαλλοντικό πάρκο που θα δημιουργηθεί εκατέρωθεν της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής. Συζητήθηκε επίσης και το γήπεδο στον Συνοικισμό, για το οποίο ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι εφόσον εξασφαλίσει ο δήμος τον χώρο η Περιφέρεια θα διαθέσει τα χρήματα για την κατασκευή του. Τέλος, ο περιφερειάρχης επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας να συνδράμει την Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου στην κατασκευή μουσείου.

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Βέλου Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο, με τον οποίον συζήτησε θέματα σχετικά με την υδροδότηση, τους καθαρισμούς ρεμάτων και το δημοτικό οδικό δίκτυο, ενώ αναφορικά με την μελέτη ανάπλασης παραλιακής ζώνης ο περιφερειάρχης πρότεινε να υπάρξει προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και δήμου για την από κοινού μελέτη του εν λόγω έργου.

Τέλος, σε συνάντησή του με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας, ο περιφερειάρχης συζήτησε για την προοπτική λειτουργίας λαογραφικού μουσείου στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου, σημειώνοντας ότι εφόσον ο σύλλογος έλθει σε συνεννόηση με τον δήμο για την παραχώρηση της χρήσης του εν λόγω χώρου, η Περιφέρεια θα βοηθήσει στην διαμόρφωσή του σε μουσείο.





Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην Κόρινθο

  

Στην Κόρινθο βρέθηκε το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας στην καθιερωμένη εβδομαδιαία επίσκεψη του στην περιοχή μας . Στις Δηλώσεις του αναφέρθηκε στις 2 συμβάσεις που θα υπέγραφε, Η μία στην Περιοχή του Ξυλοκάστρου που αφορά οδοποιία και η άλλη η υπογραφή της μελέτης του αστεροσκοπείου Κρυονερίου .

Την άλλη εβδομάδα όπως είπε ο Περιφερειάρχης θα έρθει πάλι στην Κόρινθο, για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και της διακήρυξης, του έργου της περίφραξης της Διώρυγας. Ενώ όπως τόνισε την επόμενη εβδομάδα επίσης θα επισκεφθεί την Ανατολική Κορινθία για να δει την πορεία των έργων.

Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε και στην Ολοκλήρωση του Master Plan από την Κόρινθο έως το Δερβένι . Τέλος αναφέρθηκε και στην πανδημία και στα προβλήματα που έχει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου συστήνοντας: Υπομονή Επιμονή και αισιοδοξία. Είμαστε Τέλος δήλωσε αισιόδοξος ότι ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ korinthosnews | 02-03-2021




Θέματα του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων στη συνάντηση Γκιολή – Πρωτόπαππα

  

Θέματα που αφορούν τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων συζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής στη συνάντησή του με την δημοτική σύμβουλο Μαρία Πρωτόπαππα, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του εν λόγω δήμου, χθες Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα έργα αντιπλημμυρικά έργα σε όλο το δήμο, και ο ηλεκτροφωτισμός του επαρχιακού δικτύου. Επίσης, έγινε αναφορά στο γήπεδο των Αγίων Θεοδώρων -έργο προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, του οποίου έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος και σύντομα θα αρχίσουν εργασίες-, στον Βιολογικό Καθαρισμό των Αγίων Θεοδώρων, στους δύο κυκλικούς κόμβους στην είσοδο του Λουτρακίου και στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Από την πλευρά της, η δημοτική σύμβουλος συνεχάρη την περιφερειακή Αρχή για τις πρωτοβουλίες ανάδειξης της περιοχής του Ισθμού, που είναι το πιο σπουδαίο σημείο ενδιαφέροντος στην Κορινθία, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα της χώρας μας.





Στο Κ.Υ. Ξυλοκάστρου ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας

 

Το Κέντρο Υγείας Ξυλοκάστρου επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, ο οποίος ενημερώθηκε από τον διευθυντή Θεόδωρο Λυγερό και άλλα στελέχη του Κέντρου για την πορεία των εμβολιασμών εναντίον της covid-19.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Υγείας Ξυλοκάστρου λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο, στο οποίο εμβολιάζονται καθημερινά δεκάδες πολίτες.

Ο διευθυντής του Κέντρου ευχαρίστησε την περιφερειακή Αρχή για τη συμπαράσταση και τη φροντίδα της προς τις δημόσιες δομές υγείας και την γενικότερη αρωγή της προς την πρωτοβάθμια περίθαλψη.



Δεν υπάρχουν σχόλια