Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ φ.1716

 

Χρίστος Δήμας 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Επίσημη επίσκεψη του υφυπουργού Ανάπτυξης Χρίστου Δήμα στην Κέρκυρα

  


Επίσημη επίσκεψη στην Κέρκυρα πραγματοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας. Κατά την επίσκεψή του, συναντήθηκε με την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, τον βουλευτή Κέρκυρας Στέφανο Γκίκα και τους αντιπεριφερειάρχες.

Ο λόγος της επίσκεψης ήταν η συγκρότηση σε σώμα και η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου Ερευνας & Καινοτομίας Ιονίων Νήσων στο κτήριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στις Αλυκές Ποταμού. Επίσης ο κ. Δήμας συναντήθηκε με τους παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων. Στο Επιμελητήριο Κέρκυρας παρουσίασε το πλάνο και τις δράσεις για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα. Ακολούθησε συζήτηση για τις προοπτικές που δημιουργεί το ElevateGreece για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια αλλά και για τα ουσιαστικά εργαλεία που διαθέτει πλέον το οικοσύστημα προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστικό διεθνώς.

Τέλος, ο Χρίστος Δήμας πριν από την αναχώρησή του από την Κέρκυρα, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το σπίτι και το μνήμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια, μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Παλιγγενεσίας,




Ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας απαντάει σε ερωτήσεις


Υπάρχουν δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων γύρω από την έρευνα για τον κορονοϊό, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα; Σε τι σημείο βρίσκονται αυτές;

Η εμβληματική δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρχικού προϋπολογισμού 2.450 εκατ., ευρώ πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών. Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση του Covid19 και φέρνει ήδη αποτελέσματα ειδικά στο κομμάτι των διαγνωστικών τεστ. Γι’ αυτό το λόγο προχωρήσαμε πρόσφατα και στην αύξηση του προϋπολογισμού κατά 500 εκατ. Ευρώ.

Η Ελληνική Ερευνητική Πανεπιστημιακή κοινότητα, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, αναμένεται να διαδραματίσει το δικό της σημαντικό ρόλο και να συστρατευθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης, ενώ εξελίσσεται με ταχύτερα βήματα από τον αρχικό προγραμματισμό. Εχουμε ως χώρα τη δυνατότητα να είμαστε παράδειγμα όχι μόνο για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, στην πρώτη φάση, αλλά και για την παγκόσμια συνεισφορά μας στο ερευνητικό κομμάτι. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως στο πλαίσιο της εμβληματικής δράσης, ενώσαμε σχεδόν το σύνολο της επιστημονικής ερευνητικής κοινότητας και με τη συμμετοχή 6 ερευνητικών κέντρων και 4 ΑΕΙ.

Κλείνοντας, υπάρχει κάποιο στοιχείο, κάποια αναφορά ή χαρακτηριστικό, από την πολιτική διαδρομή του Σταύρου Δήμα που «κρατάτε» και εφαρμόζετε σήμερα, ως Υφυπουργός;

Και οι δύο γονείς μου αυτό που πέρασαν σε εμένα και τα αδέρφια μου, είναι να είμαστε πάντοτε ο εαυτός μας και να προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στην εργασία μας και στην κοινωνία γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια