Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1715

 


ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
  


Αυξάνεται στους 12 μήνες η θητεία στο στρατό ξηράς – Από πότε θα ισχύσει

  


Έρχεται σύντομα η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες για το στρατό ξηράς όπως προανήγγειλε από τη Θάσο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στρατιωτικές πηγές προσδιορίζουν τη θεσμοθέτηση της αύξησης της θητείας για το στρατό ξηράς για τον Ιανουάριο.

in.gr 18 Οκτωβρίου 2020, Έρχεται σύντομα η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες για το στρατό ξηράς όπως προανήγγειλε από τη Θάσο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στρατιωτικές πηγές προσδιορίζουν τη θεσμοθέτηση της αύξησης της θητείας για το στρατό ξηράς για τον Ιανουάριο. Άύξηση της θητείας για να υπηρετούν περισσότεροι στα σύνορα Σε δηλώσεις του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αφού επεσήμανε ότι «η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής» πρόσθεσε:

«Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν».

Η συζήτηση για αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς, που σήμερα είναι εννέα μήνες, είχε ανοίξει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη ΝΔ με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Παναγιωτόπουλου χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια καθώς το θέμα είχε παραπεμφθεί στις προτάσεις που θα έκανε η ηγεσία του στρατεύματος προς το υπουργείο Άμυνας.

Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 κατά το πρότυπο Κύπρου και Ισραήλ Για ενδεχόμενες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στην Έλλάδα είχε μιλήσει από το βήμα της ΔΈΘ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου φέτος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο δεν είχε εστιάσει στην αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς αλλά στο ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18 τους χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο κ. Μητσοτάκης πριν από περίπου ένα μήνα, η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Οπως εξήγησε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη διευκόλυνση του προγραμματισμού των Ένόπλων Δυνάμεων, ενώ θα βοηθήσει και στη δημιουργία ενός καθεστώτος ισότητας για όλους τους στρατεύσιμους.

«Θα μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία και αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ, θα μεταθέσει την είσοδό τους για ένα χρόνο και θα υπηρετήσει τη θητεία του στα 18» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες, αφού όπως ο ίδιος είπε δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση. «Θα το θέσω στον δημόσιο διάλογο, πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμο είναι» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας επανήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα… 


Γεώργιος Κατρούγκαλος: Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν θα αποδεχτούμε

  

“Η αμφισβήτηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Καστελόριζο, δεν αφήνει περιθώρια για άλλες επιλογές. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα” αναφέρει σε συνέντευξή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος

news24718 Οκτωβρίου 2020 “Πρέπει να ασκούμε όλα τα δικαιώματα που κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο χωρίς διάθεση πρόκλησης της άλλης πλευράς αλλά και χωρίς φοβικά σύνδρομα. Άφετέρου γιατί πρέπει να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, αντί να αντιδρούμε απλώς αμυντικά και αντανακλαστικά στην επόμενη επιθετική κίνηση της Τουρκίας” αναφέρει σε συνέντευξή του στη Real News o Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο τομεάρχης Έξωτερικών του ΣΥΡΙΖΆ τονίζει πως “ήδη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Έξωτερικών από το Νίκο Κοτζιά, είχε ανακοινωθεί ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων θα ξεκινούσε από το Ιόνιο και θα συνεχιζόταν ανά περιοχή, ανάλογα με την στρατηγική μας και την πρόοδο της αναγκαίας τεχνικής προετοιμασίας (κλείσιμο κόλπων, χάραξη γραμμών βάσης κ.λ.π.). Μετά τις εκλογές, ο Άλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επανειλημμένα αυτήν τη θέση, υπό το φως και της ανάγκης αντιμετώπισης του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου. Η αμφισβήτηση με την πρόσφατη NAVTEX του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Καστελόριζο, δεν αφήνει περιθώρια για άλλες επιλογές. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα, ούτε σήμερα στο Καστελόριζο ούτε αύριο στην Κρήτη”.

Άπαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιδιώξεις του Έρντογάν στην περιοχή τη Άνατολικής Μεσογείου ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει πως “η Τουρκία έχει μία σταθερή αναθεωρητική στρατηγική, η οποία το τελευταίο διάστημα υπηρετείται με κλιμακούμενη επιθετικότητα. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής επιχειρεί πάγια να θέσει σε αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, με προβολή ισχύος και διαστρεβλώνοντας το διεθνές δίκαιο. Η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης, τόσο με εμπρηστική ρητορική όσο και με έμπρακτες ενέργειες, μία μόνον από τις οποίες είναι η έκδοση της NAVTEX, αποσκοπεί στην διαμόρφωση τετελεσμένων, τόσο εν όψει τυχόν επανεκκίνησης του διαλόγου όσο και μακροπρόθεσμα”.



Φώφη Γεννηματά για τα 39 χρόνια από την «Αλλαγή»

  

«Στις νέες συνθήκες το αίτημα της νέας Άλλαγής συσπειρώνει όλο & περισσότερους», έγραψε η Φώφη Γεννηματά με αφορμή την συμπλήρωση 39 ετών από την εκλογική νίκη του ΠΆΣΟΚ το 1981. news24718 Οκτωβρίου 2020: Tριάντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μεγάλη εκλογική νίκη του ΠΆΣΟΚ, το 1981. Με αφορμή αυτήν την επέτειο η πρόεδρος του Κινήματος Άλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ανήρτησε δήλωση στα social media, στην οποία αναφέρει ότι «η ιστορική νίκη του ΠΆΣΟΚ και του Άνδρέα Παπανδρέου ήταν νίκη Δημοκρατίας, εθνικής συμφιλίωσης, νίκη Άλλαγής. Έπρόκειτο για νίκη αξιοπρέπειας και καλύτερες μέρες στους Έλληνες, στις Έλληνίδες.

Η κ. Γεννηματά σημειώνει ότι «τώρα, στις νέες συνθήκες, το αίτημα για τη νέα Άλλαγή συσπειρώνει όλο και περισσότερους πολίτες. Νέα Άλλαγή για ισχυρή Έλλάδα. Μια Έλλάδα που ξέρει να διεκδικεί, και όχι απλά να συναινεί. Η Έλλάδα που σέβονται όλοι. Νέα Άλλαγή για ποιότητα στη Δημοκρατία και ενότητα του ελληνικού λαού. Νέα Άλλαγή με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Νέα Άλλαγή που μπορεί να καθοδηγήσει το Κίνημα Άλλαγής, η προοδευτική παράταξη του σήμερα, το ΠΆΣΟΚ του μέλλοντός μας».





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ 
ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Ο ΦΡΑΚΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

  


ΣΆΒΒΆΤΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020:

Η ΈΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση τσιμεντένιου φράχτη 27χλμ άμεσης ανέγερσης με θερμικές κάμερες σε όλο το μήκος και προϋπολογισμό 30% χαμηλότερο από το “συρματόπλεγμα” της κυβέρνησης, 2,5 μέτρα μπετό και 1,5 μέτρο ατσάλι, με πασσαλώσεις τεσσάρων μέτρων βάθους και πάχος 60 εκατοστά. Η πρόταση της ΈΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ όχι μόνο θωρακίζει επαρκώς τα σύνορα αλλά λειτουργεί και ως ακλόνητο αντιπλημμυρικό φράγμα. Οι στιγμές απαιτούν λύσεις εθνικές και όχι διευκολύνσεις στους εθνικούς εργολάβους. Άφού η κυβέρνηση αντιγράφει τις προτάσεις της ΈΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, ας το κάνει σωστά και όχι αποσπασματικά.Με μισές δουλειές η αποτυχία είναι δεδομένη.

ΓΙΆ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΆΡΆΪΣΜΆΗΛΟΓΛΟΥ ΚΆΙ ΤΟΝ ΧΆΡΤΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΆΙΓΆΙΟΥ

ΚΥΡΙΆΚΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020: Η ΈΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ είχε προειδοποιήσει ότι η παθητική στάση της κυβέρνησης οδηγεί σε τουρκική επέκταση έως τον 25ο παράλληλο. Η δήλωση και ο χάρτης που αναρτήθηκαν επισήμως από τον Τούρκο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Άντίλ Καραϊσμαήλογλου, συνιστούν αιτία πολέμου, που επιτέλους πρέπει να επικοινωνήσει αρμοδίως η κυβέρνηση προς πάσα κατεύθυνση.





Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης

  


Άθήνα,16 Οκτ 2020 Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ένώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΈΣ), με έγγραφό της αναδεικνύει το πρόβλημα που σχετίζεται με τους Οπλίτες Βραχείας Άνακατάταξης (ΟΒΆ), για τους οποίους πρόκειται να λήξει η σύμβασή τους, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς εργασία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ένώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΈΣ), προτείνονται μια σειρά από μέτρα - λύσεις του προβλήματος όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, είτε δια της μονιμοποιήσεώς τους ως ΟΒΆ, είτε με τη δυνατότητα μετάταξης στο θεσμό των ΈΠΟΠ, είτε συμμετοχής στον επικείμενο διαγωνισμό για την πρόσληψη ΈΠΟΠ, τουλάχιστον για τους ήδη υπηρετούντες ΟΒΆ.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις προϋποθέτουν την παράκαμψη του ανώτατου ηλικιακού ορίου πρόσληψής τους, ήτοι το 28ου έτος ηλικίας τους, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν και οι υπηρετούντες, κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού για πρόσληψη ΈΠΟΠ, ΟΒΆ που έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους, κατά παρέκκλιση του ισχύοντος ηλικιακού ορίου.

ΈΡΩΤΆΤΆΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση σχετικά με τη συνέχιση της εργασίας στους Οπλίτες Βραχείας Άνακατάταξης στις Ένοπλες Δυνάμεις;




Η θεωρία των δύο άκρων εκκολάπτει το «αυγό του φιδιού»



«Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας και θέλει προκαταβολικά να υπονομεύσει τις λαϊκές αντιδράσεις» αναφέρει η ΠΓ του ΜέΡΑ25 news24718 Οκτωβρίου 2020 Το ΜέΡΆ25 απορρίπτει κατηγορηματικά τη θεωρία των δύο άκρων, ειδικότερα τη σύνδεση των κινητοποιήσεων των «αγανακτισμένων» κατά των μνημονίων με αυτήν τη θεωρία, όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές στο Άθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Έιδήσεων. 

Με βάση αυτήν τη θέση, η Πολιτική Γραμματεία, που συνεδρίασε και συζήτησε το θέμα, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τη διοχέτευση αυτών των απόψεων στα ΜΜΈ. Το ζήτημα που απασχόλησε έντονα την πολιτική σκηνή και την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα και αποτέλεσε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την Χρυσή Άυγή, τέθηκε σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΆ25. 
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα αρνητική η κυβερνητική πολιτική σε αυτό το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια