Header Ads

ΠΕΡΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ φ.1715

 

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΕΡΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

   


Καλούνται οι αρθρογράφοι της εφημερίδας, οι οποίοι διετέλεσαν στελέχη των ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, να τοποθετηθούν στον παρατιθέμενο προβληματισμό του Γράφοντος.

Η χώρα προκαλείται, διαχρωνικώς, κατά χυδαίον τρόπο από τους Μογγολικής προέλευσης υπανθρώπους, οι οποίοι προσβάλλουν τα ιερά και όσια του έθνους.

Η απάντηση στις προκλήσεις χαρακτηρίζεται από ανεξήγητο για απογόνους του έπους του ΄40 και της ΕΟΚΑ, δειλία. Είναι Γνωστό, ότι παραμεληθεί, κατά τρόπο εγκληματικής αδιαφορίας, ο εξοπλισμός των ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαιτέρως κατά την τελευταίαν 10ετίαν.

Σήμερα οι Μογγόλοι εκβιάζουν, κατά ωμό τρόπο, σε θερμό επεισόδιο ή και πόλεμο. Η Ελλάδα έχει να επιλέξει μεταξύ « ντροπής» και πολέμου. Εάν επιλέξει την «ντροπή» θα έχει και τον πόλεμο. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αντιδρά εμφανώς. Γνωρίζει κάτι το οποίον δεν γνωρίζουν οι Ελληνες; Εμπιστεύεται τόσον πολύ τις διπλωματικές και διαπραγματευτικές ικανότητες της ; προετοιμάζεται για πόλεμο; Σε περίπτωση πολέμου το βάρος πίπτει στο Ναυτικό και την Αεροπορία.

Τi πληροφορείται ο Ελλην πολίτης; Εκ της στρατιωτικής βιβλιογραφίας:

Τον Ιανουάριο του 2009 η Ελλάδα ανεκοίνωσε την παραγγελία 6 φρεγατών FREMM ως αντικατάσταση ίσου αριθμού μη – εκσυγχρονισμένων φρεγατών τύπου S. Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης η παραγγελία περιορίστηκε σε 2 ίσως 4 σκάφη με την διευκόλυνση η Ελλάδα να μην καταβάλλει το κόστος για τα πρώτα 5 χρόνια. Η Γερμανία αντέδρασε στην συμφωνία τον Οκτώβριο του 2011 και η συμφωνία ποτέ δεν υπεγράφη. Τον Φεβρουάριο του 2013 συμφωνήθηκε η Ελλάδα να προχωρήσει σε μακρά χρονομίσθωση (long term leasing) 2 FREMM καθώς και αριθμού αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Atlantique. Πάλιν η συμφωνία δεν επροχώρησεν. Το Απρίλιο του 2018 η υπόθεση δύο φρεγατών με χρονομίσθωση αναζωπυρώθηκε με δημοσιεύματα στον τύπο και πολιτικές δηλώσεις, όπως : «Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει 2 φρεγάτες Fremm με leasing . Οι 2 φρεγάτες είναι έτοιμες να αποπλεύσουν εντός του καλοκαιριού» Αυτή ήταν και η τελευταία αναφορά για τις φρεγάτες FREMM σε επίσημο επίπεδο.

Εάν η Ελλάδα είχε προχωρήσει το 2009 με την παραγγελία των FREMM σήμερα το Π.Ν. θα ήταν ένα άλλο Ναυτικό. Η απόκτηση 2 φρεγατών FK.IBetne δεν επροχώρησεν ούτε αυτή. Φαίνεται, δυστυχώς, ότι κάποιοι «κύκλοι» επιθυμούν να μην αποκτήσει η Ελλάδα σκάφη μεγάλου εκτοπίσματος. Δεν θέλουν Ναυτικό για επιχειρήσεις σε ανοικτές θάλασσες. Επιθυμούν Ναυτικό για την περιοχή του «Αιγαίου» , Ναυτικό αυτοάμυνας και μόνον.

Ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Πολεμική Αεροπορία σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θα είναι ο πλέον κρίσιμος. Η κοινή λογική επιβάλλει την διερεύνηση του πώς και σε ποιο βάθος χρόνου θα αντικατασταθεί έστω και μέρος του στόλου των γηραιών και κοστοβόρων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Η επιλογή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους για την ΠΑ είναι αναπόφευκτη. Παρά την έγκριση για αναβάθμιση των 85 F – 16 η οποία θ υλοποιηθεί σε βάθος 10ετίας το βασικό πρόβλημα της ΠΑ παραμένει τόσο ποσοτικό όσο και ποιοτικό σε σχέση με τις τουρκικές δυνατότητες. Ετσι η επιλογή ενός νέου τύπου μαχητικού, ο οποίος μαζί με τα 85 αναβαθμισμένα F- 16 και τα 24 Mirage 200-5 θα αποτελέσουν την δύναμη της ΠΑ την επόμενη 10ετία είναι επιβεβλημένη. Προσφάτως ανέκυψε θέμα προμήθειας του γαλλικού Rafale.

Το 1997 κατά την διάρκεια διαγωνισμού επιτροπή συγκροτηθείσα από την ΠΑ είχε μεταβεί στην Ρωσία προς αξιολόγηση των μαχητικών Su – 27 και Su – 35. Οι εντυπώσεις των αξιωματικών της επιτροπής ήσαν άριστες. Εκτοτε βέβαια δεν υπήρξε κάποια νεότερη εξέλιξη

Θα αναρωτηθεί βέβαια κανείς εάν είναι εφικτό η ΠΑ και η ελληνική εξωτερική πολιτική να αγνοήσουν την αρνητική παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα. Πρέπει επιτέλους να υπερισχύσει το εθνικό συμφέρον ιδιαιτέρως και λόγω της αποδεδειγμένα χαμηλότερης τιμής αγοράς των ρωσικών μαχητικών. Υπάρχει πρόταση γι παράδοση 40-60 μαχητικών 4++ γενιάς Su35s υπό εξαιρετικά ευνοϊκούς οικονομικούς όρος.

Στην πώληση περιλαμβάνονται εκτός των όπλων και πακέτο ανταλλακτικών κι υποστήριξης. Οι όροι αποπληρωμής είναι οι εξής: Το 30% του κόστους ν είναι αποπληρωτέο μέσω εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και για το υπόλοιπο παρέχεται η δυνατότητα χαμηλότοκου δανείου με περίοδο χάριτος 5 ετών.

Παράλληλα η ρωσική πλευρά για να κατευνάσει τις ελληνικές ανησυχίες αναφορικά με την συμβατότητα των αεροσκαφών με το Νατοϊκό σύμπλεγμα επικοινωνιών, προσφέρει στην έκδοση για την Ελλάδα την δυνατότητα προσθήκης δυτικών ηλεκτρονικών, όπως συστημάτων ασυρμάτων ασφαλών επικοινωνιών και IFF.

Πρακτικά το πνεύμα της ρωσικής πρότασης λίγο διαφέρει από την αντίστοιχη αγορά των Mirage 200 από την Γαλλία, στα μέσα της δεκαετίας του ‘ 80 . Επρόκειτο για ένα εντελώς νέο αεροσκάφος με νέα γαλλικής κατασκευής όπλα και εντελώς διαφορετική υποστήριξη. Αγορά όμως που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί σε ότι αφορά τα Mirage 2000-5 «πονοκεφάλους» στους τουρκικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς.

Συμπέρασμα:

Διατίθεται προς άμεσου απόκτηση 2 φρεγάτες τύπου FREMM και 40-60 ρωσικά μαχητικά 4++ γενιάς Su -35 υπό εξαιρετικά ευνοϊκούς οικονομικούς όρους.

ΣΠΕΥΣΑΤΕ!!! Εντός εάν, κύριοι της κυβέρνησης γνωρίζετε κάτι το οποίον δεν γνωρίζει ο Ελλην πολίτης.

ΙΩΝ – ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ - ΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια