Header Ads

Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ φ.1713

 

Ο Νότης Μαριάς στηλιτεύει Ερντογάν και χώρες Βίζεγκραντ για το μεταναστευτικό σε συνέντευξη του στο Russia Today


  


Τον Ερντογάν και τις χώρες του Βίζεγκραντ στηλίτευσε για το μεταναστευτικό σε συνέντευξή που παραχώρησε στις 25 Σεπτεμβρίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του γνωστού τηλεοπτικού σταθμού Russia Today ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Οπως επισήμανε ο Καθηγητής οι χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) για άλλη μια φορά εντελώς προκλητικά έχουν στηλώσει τα πόδια και δεν δέχονται καμιά συζήτηση για αναγκαστικές μετεγκαταστάσεις προσφύγων και παρανόμων μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως είναι κατ΄ εξοχήν η Πατρίδα μας.

Ετσι ενώ δεν έχουν καμιά αντίρρηση στο όνομα της ευρωπαϊκής οικονομικής αλληλεγγύης να ενθυλακώνουν κάθε χρόνο πακτωλό κονδυλίων της ΕΕ όταν φτάνει το ζήτημα στην ταμπακέρα σε σχέση με την έμπρακτη εφαρμογή της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό μέσω της αναγκαστικής μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία στις άλλες χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Βίζεγκραντ τότε αυτές αντιδρούν και δεν δέχονται καμιά μετεγκατάσταση, απορρίπτοντας ακόμη και τις όλως επιδερμικές και ανεπαρκείς πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για το μεταναστευτικό.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε την Τουρκία και τον Ερντογάν που έχουν εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στέλνοντας χιλιάδες παράνομους μετανάστες στην Πατρίδα μας και οργανώνοντας τα γνωστά «ντου» στον Εβρο και στα νησιά του Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες καθώς στη χώρα σήμερα βρίσκονται 165.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες εκ των οποίων οι 95.000 αναμένουν ακόμη την εκδίκαση της αίτησης που έχουν υποβάλει για άσυλο.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε ότι πρέπει άμεσα να καταργηθεί το Δουβλίνο 3 που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, να επιβληθεί σύστημα αναγκαστικών μετεγκαταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ με βάση την έκταση, τον πληθυσμό, το ΑΕΠ και το ποσοστό ανεργίας κάθε χώρας, να επισπευστούν οι επαναπροωθήσεις παρανόμων μεταναστών και να οργανωθούν από την ΕΕ κέντρα φιλοξενίας και υποδοχής αιτούντων ασύλου σε τρίτες χώρες και κυρίως στην Τουρκία.



Έπεσαν οι μάσκες και για τα Σκόπια

  


Η πρόσφατη έλευση Ζάεφ στην Αθήνα και οι ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση για την συνδρομή της στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων αποκάλυψε τη διγλωσσία της κυβερνητικής παράταξης στο θέμα των Σκοπίων. Ετσι ενώ προεκλογικά η ΝΔ διερρήγνυε τα ιμάτιά της κατά των Σκοπίων προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού, τώρα ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέτει τα αυτονόητα σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων αλλά αντίθετα έχει μετατραπεί σε ένθερμο οπαδό του εξευρωπαϊσμού του εν λόγω μορφώματος. Και όλα αυτά τη στιγμή που τα Σκόπια δεν έχουν υποχωρήσει ούτε κατ΄ ελάχιστο σε σχέση με τις αλυτρωτικές τους διεκδικήσεις έναντι της Πατρίδας μας. Μάλιστα η ΝΔ προκειμένου να μην φανεί ότι δήθεν υστερεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις στελεχών της ξεκαθαρίζει ότι θα ψηφίσει τις τρεις νέες συμφωνίες με τα Σκόπια, όποτε βέβαια έρθουν αυτές στην Ολομέλεια της Βουλής για κύρωση μιας και σημαντική μερίδα βουλευτών της ΝΔ φαίνεται ότι αντιδρούν αφού θα αναγκαστούν να τις ψηφίσουν και έτσι θα καταδείξουν στους ψηφοφόρους τους που κατά χιλιάδες συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό ότι τους έχουν γράψει πλέον στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Βέβαια η κυβερνητική παράταξη ισχυρίζεται ότι δήθεν δεν μπορεί να ακυρώσει την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών διότι αυτό δήθεν δεν επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο ενώ είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών κάθε διεθνής συνθήκη ή συμφωνία μπορεί να καταγγελθεί όταν το άλλο συμβαλλόμενο μέρος όχι μόνο δεν την τηρεί αλλά και την παραβιάζει κατάφορα. Και τέτοια κατάφορη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών γίνεται κατ΄ εξακολούθηση εκ μέρους των Σκοπίων όπως έχουμε αναλύσει σε προγενέστερη αρθρογραφία μας. Πέραν όμως τούτου από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση της Ελλάδας να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Πολύ δε περισσότερο όταν όπως έχουμε ήδη επισημάνει η υποψηφιότητά του μορφώματος δεν πληροί καν τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ για οιαδήποτε μελλοντική ένταξη, μιας και πρόκειται για κράτος παρία (rogue state) στο οποίο επικρατεί η διαφθορά, η εγκληματικότητα, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η έλλειψη κράτους δικαίου και δημοκρατικών θεσμών.

Παρά ταύτα η Ελλάδα όπως έχουμε αποκαλύψει εδώ και μήνες εν μέσω πανδημίας συνεπικουρούμενη από τις Βρυξέλλες και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έδωσε χωρίς όρους και προϋποθέσεις το πράσινο φως για την δρομολόγηση της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η δρομολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων πέρασε στα ψιλά λόγω κορονοϊού καθώς μεσούσης της πανδημίας το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 25 Μαρτίου αποφάσισε με τη γραπτή διαδικασία «την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με» τα Σκόπια. Η απόφαση αυτή στη συνέχεια επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26 Μαρτίου το οποίο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη για να ακολουθήσει την επόμενη ημέρα η ανακοίνωση της επίσημης ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Και ενώ στην Ελλάδα οι διάφοροι κύκλοι παρουσίαζαν την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων ως δήθεν «κλειδωμένη» και μη αναστρέψιμη, η Βουλγαρία ήρθε να ταράξει τα νερά μιάς και έθεσε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 25 Μαρτίου 2020 τέσσερις όρους προκειμένου να επιτρέψει να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες των Σκοπίων (protothema 17/4/2020). Ειδικότερα η Σόφια ζήτησε από τα Σκόπια να ξεχάσουν κάθε αναφορά σε δήθεν μακεδονική γλώσσα και δήθεν μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία αν θέλουν να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία. Η αντίδραση αυτή της Βουλγαρίας ανέδειξε για άλλη μια φορά ότι η πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ θα συνεχίσει να είναι προβληματική. Και ενώ ήταν στο χέρι της κυβέρνησης να κόψει το βήχα στους σκοπιανούς που συνεχίζουν την αλυτρωτική τους πολιτική μιλώντας για δήθεν μακεδονική εθνότητα, δήθεν μακεδονική γλώσσα, δήθεν μακεδονική ιθαγένεια, δήθεν Μακεδονία του Αιγαίου κλπ αντ΄ αυτού η Αθήνα μετατράπηκε σε ένθερμο υποστηρικτή της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων.

Η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση αυτή καθ΄ αυτή του μορφώματος το οποίο έχει ενθυλακώσει πακτωλό ευρωπαϊκών κονδυλίων τα τελευταία χρόνια καθώς στο διάστημα 2007-2020 έλαβε ως προενταξιακή βοήθεια 1,25 δις ευρώ.

Μάλιστα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ το 82% των σκοπιανών εξαγωγών κατευθύνεται στην ΕΕ, ενώ ο συνολικός όγκος του εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Σκοπίων το 2018 ανήλθε σε 10,5 δις ευρώ και η συνολική συμβολή της ΕΕ στις άμεσες επενδύσεις στα Σκόπια το 2018 έφτασε στα 495,2 εκατ. ευρώ.

Αντί λοιπόν το μόρφωμα να τεθεί σε «πολιτική καραντίνα» αορίστου διαρκείας προκειμένου επιτέλους να καταργηθεί η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρέσβης της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου μαζί με τους υπόλοιπους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 στις Βρυξέλλες σε συμφωνία σχετικά με τη θέση του Συμβουλίου της ΕΕ όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021, όπου πέραν των άλλων προβλέπεται και το νέο ετήσιο «δωράκι» του Ζάεφ στο πλαίσιο των κονδυλίων της προενταξιακής βοήθειας (IPA III).

*Νότης Μαριάς, 
Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com 





Δεν υπάρχουν σχόλια