Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ φ.1711

 

Χρίστος Δήμας:

Συνάντηση του Χρίστου Δήμα με την ηγεσία του ΕΛΓΟ Δήμητρα

 


Ο Υφυπουργός Άνάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Χατζηνικολάου. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα αλλά και θέματα που αφορούν την Κορινθία.

Μετά από την συνάντηση, ο κ. Δήμας ανέφερε: « Είναι απολύτως απαραίτητο να συνδεθεί πολύ πιο αποτελεσματικά η επιστημονική έρευνα και η εξειδικευμένη γνώση με την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε πως ξεκινάμε άμεσα τις συζητήσεις για να δημιουργήσουμε μια εμβληματική ερευνητική δράση για το Ελληνικό Γενετικό Υλικό. Παράλληλα, να στηρίξουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα μέσω του Elevate Greece αλλά και την γενικότερη πολιτική ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων μας». Η συνάντηση όμως είχε και Κορινθιακό ενδιαφέρον. Ο κ. Δήμας τόνισε: « Συζητήσαμε την αναβάθμιση του Κονιάρειου Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών στις Κεχριές ειδικά στο ερευνητικό σκέλος, τον εκσυγχρονισμό της Σχολής Άμπελουργίας Οινολογίας στην Νεμέα που προχωράει με εντατικούς ρυθμούς και το Πρόγραμμα Σπουδών του ΆΧΕΠΆ Βέλου, ώστε να είναι προσαρμοσμένο στις νέες απαιτήσεις». Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο Χρίστος Δήμας είχε πραγματοποιήσει δύο τηλεδιασκέψεις με τον Μάκη Βορίδη με βασικό θέμα την αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας.




Χρίστος Δήμας για τα ελληνοτουρκικά

  


     Σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Άννα Καραβοκύρη για την εφημερίδα «ΠΆΡΆΣΚΗΝΙΟ» ο υφυπουργός Άνάπτυξης Χρίστος Δήμας, μεταξύ άλλων ερωτήθηκε για τα ελληνοτουρκικά. Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης:

Άς περάσουμε για λίγο στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, που μας έχει απασχολήσει πολύ το τελευταίο διάστημα και θα απασχολήσει και τους Ευρωπαίους ηγέτες στο τέλος του μήνα, κατά την Σύνοδο Κορυφής. Θεωρείται ότι η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία; 
     Η απόσυρση του «Ορούτς Ρέιτς» είναι ένα πρώτο ενθαρρυντικό βήμα. Η Τουρκία έχει χρόνο πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής να δείξει καλές προθέσεις, ειδάλλως οι κυρώσεις είναι μονόδρομος. Υπάρχει διαβεβαίωση στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε αυτήν τη γραμμή. Η αποκλιμάκωση όμως στο Άιγαίο και στη Μεσόγειο, εφόσον παγιωθεί, πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί το απαραίτητο πρόσφορο έδαφος για να γίνει εφικτός ο διάλογος, στον οποίο η Ελλάδα ήταν και είναι πάντα ανοιχτή. Εάν λοιπόν τα βήματα αυτά συνεχιστούν, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, και πιο συγκεκριμένα για τη μοναδική μας διαφορά, την Άποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα, πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο. Η θέση η δική μας παραμένει αμετακίνητη με βάση αυτό το οποίο έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός: «Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων». Η βελτίωση, πάντως, των ελληνοτουρκικών σχέσεων μην ξεχνάμε ότι περιλαμβάνει φυσικά και την Κύπρο. Η Μεσόγειος θάλασσα αποτελεί ζωτικό χώρο ασφάλειας για όλη την Ευρώπη. Η στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν αποτελεί απλώς μία αυτονόητη έκφραση αλληλεγγύης, αλλά και μια ρητή αναγνώριση ότι διακυβεύονται πλέον στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχει έρθει λοιπόν η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και την κατηγορεί για μυστική διπλωματία. Τι απαντάτε σε αυτό;

       Θα περίμενε κανείς από την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδεικνύει μεγαλύτερη υπευθυνότητα, ιδίως όταν αναφέρεται στα εθνικά μας ζητήματα. Για ακόμα μια φορά, ψεύδεται, καθώς ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα είχε ενημερωθεί από τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο. Καταρχάς η κριτική της αξιωματική αντιπολίτευσης αφορά το άρθρο του πρωθυπουργού σε ξένες εφημερίδες, όπου μιλά για «έγγραφη συμφωνία» (written understanding) που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο. Είναι ξεκάθαρο και αυτονόητο ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφερόταν σε συμφωνία για την εκκρεμότητα που έχουμε με την Τουρκία –την οριοθέτηση, δηλαδή, των θαλάσσιων ζωνών– αλλά σε συμφωνία για τη διαδικασία μέσα από την οποία θα φτάναμε στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών. Ο όρος «written understanding» σημαίνει αποτύπωση σε χαρτί των προϋποθέσεων για την εμπέδωση ενός κλίματος μακριά από εντάσεις, που θα βοηθούσε στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.



Δεν υπάρχουν σχόλια