Header Ads

ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ φ.1711

 

Άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης με λάθη, παραλήψεις και απουσία κεντρικού σχεδιασμού στα προβλήματα – ελλείψεις που ανέδειξε το Κίνημα Αλλαγής στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και στο Νοσοκομείο Κορίνθου

 


Κόρινθος, 7 Σεπτεμβρίου 2020 

Το Κίνημα Αλλαγής κάνοντας ουσιαστική αντιπολίτευση και όχι μικροπολιτική, κατέθεσε ερώτηση στις 16-7-20 προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη- Παιδείας και Θρησκευμάτων- Υγείας –Μετανάστευσης και Ασύλου, αναδεικνύοντας πολλά κενά και λάθη στην πολιτική της ΝΔ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και στην Υγεία. Πιο συγκεκριμένα, παρόλο που στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι οι μεγάλες δομές φιλοξενίας προσφύγων είναι δυσλειτουργικές, το Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε προβλήματα και ελλείψεις στις δομές του στρατοπέδου Καλογερογιάννη και στο Νοσοκομείο Κορίνθου και πρότεινε λύσεις. Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απαντώντας στην ερώτησης μας, μας ενημέρωσε για μια σειρά από πρόσφατες ενέργειες (μέτρα), ανταποκρινόμενα στις δικές μας προτάσεις, για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων της δομής. Πιο συγκεκριμένα αφορούν στην στελέχωση της Δομής με ιατρικό προσωπικό (παιδίατρο- γενικό ιατρό, γυναικολόγο), τον πλήρη εξοπλισμό ιατρείων, τον ορισμό συντονιστή εκπαίδευσης, την ενίσχυση του διοικητή της ανοικτής δομής με διοικητικό προσωπικό, την δημιουργία οικίσκωνχώρων μελέτης σίτισης και ψυχαγωγίας.

Δυστυχώς όμως, σε πολλά σημεία η Κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με ουσιαστικές παρεμβάσεις, προτίμησε πολιτική «μπαλωμάτων» για την προσωρινή αντιμετώπιση τους. Χαρακτηριστικά οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται από κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ενώ η ενίσχυση του διοικητή με προσωπικό υποδοχής και μεταφραστές έγινε από την EASO. Οσο για την εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων η καθυστερημένη τοποθέτηση συντονιστή είναι περισσότερο απόδειξη για την παντελή απουσία κεντρικού σχεδιασμού παρά αισιόδοξο μήνυμα.

O Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη απέφυγε να μας απαντήσει για το αν υπάρχει ενημέρωση - προγραμματισμός για την κάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό στην κλειστή δομή και μας παρέπεμψε στο Υπουργείο Υγείας/ Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.) που όπως όλοι γνωρίζουμε διαχειρίζεται τα θέματα υγείας στα προαναχωρησιακά κέντρα. Οσον άφορά την ανάγκη ενίσχυσης της δομής με επιπλέον αστυνομικούς, μας έδωσε προγραμματισμό μόλις ενός μηνός, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να σχεδιάσει μακροπρόθεσμα και ενεργεί «βλέποντας και κάνοντας». Σημαντική η σιωπή του στα ερωτήματα μας σχετικά με το πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιστροφής των διαμενόντων στο προαναχωρησιακό κέντρο και πόσοι από τους διαμένοντες έχουν υπερβεί το 15μηνο της κράτησης και πρόκειται να απελευθερωθούν σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα παραπάνω στοιχεία, αν είχαν δοθεί, θα μας φανέρωναν πολλά τόσο για την αποτελεσματικότητα του υπουργείου, όσο και για την πραγματική κατάσταση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες.

Αναμένουμε την επίσημη απάντηση του Υπουργού Υγείας στα ερωτήματα που τον αφορούν. Γνωρίζουμε για την έλλειψη ιατρών στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Κορίνθου και ότι οι επικουρικές θέσεις που προκηρύσσονται δεν καλύπτονται με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία της. Τονίζουμε ότι απαιτείται όχι μόνο η προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες του νοσοκομείου, αλλά και η επίσπευση της διαδικασίας κρίσεων και τοποθέτησης τους.

Αγγελόπουλος Δημήτρης 
Γραμματέας Ν.Ε ΚΙΝΑΛ





Δεν υπάρχουν σχόλια