Header Ads

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1707

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ











ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 10/8



Η Δημοτική Αρχή κάλεσε σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για σήμερα Δευτέρα 10/8. Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη δεν τεκμηριώνουν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Η πρακτική της προκήρυξης έκτακτων δημοτικών συμβουλίων στην πράξη υπονομεύει την ουσιαστική συζήτηση και δεν μπορεί να γίνεται «λάστιχο». Είναι ανάλογη με την πρακτική της συνεδρίασης δια περιφοράς που ακολουθήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, την οποία η Δημοτική Αρχή επέμεινε να χρησιμοποιεί για σημαντικά θέματα που έπρεπε να πραγματοποιηθούν σε συνεδρίαση δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη.

Προτείνουμε να πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τα θέματα που μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη και ζητάμε να μπει επιπλέον το θέμα της αντιπυρικής προστασίας συνολικά και των μέτρων που πρέπει άμεσα να παρθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πυρκαγιά της 22ης Ιουλίου.

Το εξαιρετικά επείγον σήμερα είναι να γίνει συζήτηση γι αυτό το θέμα και ο Δήμος να πάρει μέτρα και να απαιτήσει τα απαραίτητα για την επούλωση των πληγών από την πυρκαγιά διεκδικώντας:

Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων για την καταστροφή που υπέστησαν στις κτηνοτροφικές μονάδες, σε γεωργικές εκτάσεις (ελαιώνες, αμπέλια, ρετσίνια κ.α.), σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές.

Την άμεση χορήγηση δωρεάν ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, αφού κάηκαν βοσκήσιμες εκτάσεις. Να εξαιρεθούν οι πληγέντες από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, των τελών και λοιπών εισφορών στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, Ύδρευση κτλ)

Την άμεση καταγραφή των καμένων δασικών εκτάσεων και την άμεση κήρυξη τους ως αναδασωτέες, χωρίς καμία εξαίρεση. Μέτρα ώστε άμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων.

Μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστροφές





Γρηγόρης Κλαδούχος:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ. ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΒΑΚ



Η πόλη της Κορίνθου είχε δύο μάτια και έβλεπε τον κόσμο. Είχε δυο λιμάνια, δυο χέρια που τον άγγιζε. Ήταν κόμβος ροής ανθρώπων και αγαθών. Αναπτύχθηκε σε σημείο τομής μεταφορικών δικτύων. Σήμερα τι είναι; Αυτοκαταναλώνεται εσωτερικά. Αυτοδιασωληνώνεται με την κακομοιριά. Οι συζητήσεις εντός της: μια εικόνα ακινησίας, μικροτήτων και όχι πόλης της καινοτομίας. Σε κεντρικό αυτοδιοικητικό επίπεδο παρουσιάζουν μορφή τυχοδιωχτικού ακτιβισμού. Τούτο λέγειν και ποιείν και το άλλο μη αφιέναι. Πεζόδρομοι, πλατεία κατόπιν, τι θα κάνουμε την Δημοτική Αγορά, παραλία… και έχει υπομονή ο χρόνος. Να τον γεμίσουμε με αυτό που «θα μας έρθει». 

1. Κάθε σοβαρή πολεοδομική πρόταση, που είναι επανακαθορισμός συμπεριφοράς ανθρώπων, δεν ξεκινά από τα υπάρχοντα δεδομένα «μετακίνησης». Δεν είναι εφαρμογή συνεπειών αυτών που συμβαίνουν αλλά, αν θέλουμε να είναι δομικές προτάσεις βιώσιμης προοπτικής, είναι σχεδίαση που εκπαιδεύει σε άλλη ποιότητα ζήτησης και προσφοράς. Διαμορφώνει νέες ποιοτικές συνθήκες ζωής και δεν είναι εφαρμογές των «τάσεων» που υπάρχουν. Αν ήταν αλλιώς, ούτε «ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων» θα σκεφτόταν κάποιος, ούτε αναπλάσεις με ταυτοτικές κεντρικότητες. Στην παρουσίαση του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που πρώτη του παρουσίαση έκανε ο Δήμος), ο καθηγητής Βλαστός είπε: «προέχει η πολεοδομική ταυτότητα, η κυκλοφοριακή οργάνωση θα πειθαρχήσει στην πολεοδομική και κοινωνική ταυτότητα».

Με απλά λόγια, οι πολιτικοί δεν πρέπει να προσαρμόζονται στα δεδομένα, να μην καθοδηγούνται από γκάλοπ, και από το «τι θέλει ο λαός». Αν ήταν σωστή αυτή η μεθοδολογία, μεγάλος κίνδυνος από την απαίτηση μεγάλης μερίδας να κάνουμε καφετέρια στην Ακρόπολη.

Γι΄ αυτό και κάθε μελέτη κινητικότητας μέσα στην πόλη απαιτεί ιεραρχήσεις και αξιολογήσεις προτεραιοτήτων.

2. Εμπεδώθηκαν στο έδαφος, στον χώρο επιλογές πεζοδρόμων, open cafe, και μετά την πλατεία Κορινθιακής αμορφίας και αφασίας μπήκε το ερώτημα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Μία φορά δεν μπορούν να σκεφτούν και σε γενικές γραμμές συνολικά; Να αποδείξουν ότι έχουν στο μυαλό τους μια ταυτότητα και έναν αισθητικό και κοινωνικό ορίζοντα; Η κεντρική πλατεία σε συσκευασία απείρου γενικότητας, συμπίλημα «έργων μηχανικού», μηδενικής κορινθιακής αυτοπροσωπείας. Ενώ συντηρείται και μια αυτοπεποίθηση ταυτότητας και φόβου, μπας και χάσουν την ταυτότητά τους από λίγους μετανάστες. Ποια ταυτότητα κουβαλάνε;

3. Στην παρουσίαση του προγράμματος ΣΒΑΚ ο Γιάννης Γκεζερλής υπενθύμισε την μελέτη και τις προτάσεις του Πανεπιστημίου της Πεσκάρας και ότι «η πόλη έχει γυρισμένη την πλάτη στην θάλασσα». Όταν στην παρουσίαση της μελέτης τους οι Ιταλοί μιλούσαν για την μεγάλη «πλατεία του Κορινθιακού» πολλοί έξυπνοι δικοί μας έκρυβαν τα γέλια τους. Κάποιοι τότε έγραφαν για την θάλασσα ως «φυσικό εμπόδιο» για τα αυτοκίνητα αλλά μέχρι εκεί. Όμως μέσα στην μελέτη αυτή, πολεοδομικών οριζόντων, θα διευρυνθούν τα πεδία κοινών σημασιών και προτάσεων.

4. Κάποτε πρέπει να μάθουμε και εμείς οι παραπέρα Κορίνθιοι τι θα είναι αυτό το λεγόμενο «Διοικητήριο». Μας αφορά και εμάς; Να μάθουμε ποιος το ονόμασε Διοικητήριο, που ίσως του έχουν μείνει ψυχολογικά στρατιωτικά κατάλοιπα. Για την χωροθέτησή του δεν κάνουν λάθος. Να το πάνε και πιο πέρα από την Ποσειδωνία, κατά Αγίους Θεοδώρους. Θάναι ευκαιρία να κάνουμε μια μελέτη αστικής και υπεραστικής κινητικότητας. Αν αφορά Ευρωστίνιους και Φενεάτες να εξηγηθεί το όσο μακρύτερα τόσο καλύτερα.

5. Η Κόρινθος περιβάλλεται από πλέγμα υποδομών κυκλοφοριακής έντασης. Έχει δημιουργηθεί μία ιεραρχία. Πότε συζητήθηκε η συμπληρωματικότητα ή ο αποκλεισμός από αυτά τα δίκτυα; Πώς εξυπηρετείται η πόλη της Κορίνθου ως σώμα που αντιπροσωπεύει και εξυπηρετεί την ενδοχώρα της; 6. Δυστυχώς δεν παράγουμε για να καταναλώσουμε. Ευτυχώς παράγει αυτό που έχει μείνει από εποχές κύρους, ευμάρειας και δόξας. Η Αρχαία Κόρινθος επιμένει να υπάρχει. Κινείται μόνο η ιστορία και της Κορίνθου την βιωσιμότητα το παρελθόν ορίζει. Γρηγόρης Κλαδούχος / Ξυλόκαστρο, 4 Αυγούστου 2020

* Ο κ. Γρηγόρης Κλαδούχος, είναι αρχιτέκτων από το Ξυλόκαστρο.







ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ



Σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ του Δήμου Σικυωνίων, την μεγάλη τοξική βόμβα της περιοχής μας



ΠΡΟΣ Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας 
Υφυπουργό κ. Νίκο Ταγαρά Α Θ Η Ν Α 
ΚΟΙΝ: Περιφέρεια Πελοποννήσου Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα 
Περιφεριακή Ενότητα Κορινθίας Αντ/ρχη κ. Αναστάσιο Γκιολή

κ. Υφυπουργέ 
κατ αρχή σας εύχομαι ολόψυχα υγεία και καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα. 

- Σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ του Δήμου Σικυωνίων, την μεγάλη τοξική βόμβα της περιοχής μας, σας γνωρίζω τα παρακάτω: 

-Πριν από [6] περίπου χρόνια, κατόπιν καταγγελιών και όχι μόνο, υπήρξε, λόγω κορεσμού και έντονων ανθυγιεινών καταστάσεων, διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ του Δήμου Σικυωνίων και άμεση αντίδραση των αρμοδίων αρχών. Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου [υπ άριθ.48844/495-από 21-8-2014 έγγραφο] επέβαλε πρόστιμο 1.500.000 ευρώ στο Δήμο Σικυωνίων-ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου, για τους παρακάτω λόγους:

Α] Λειτουργία χωρίς απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων.

Β] Μη τήρησης προδιαγραφών λειτουργίας ΧΥΤΑ και Γ] Διαπίστωση επιφανειακής ροής στραγγισμάτων πλησίον της κοίτης του ποταμού Ελισσώνα που προέρχονταν από το ΧΥΤΑ και με φυσική ροή κατέληγαν στον παρακείμενο ποταμό και εν συνεχεία κατέληγαν στην θάλασσα, στο κέντρο της πόλης του Κιάτου.

-Η ροή των στραγγισμάτων αυτών συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με όλες τις συνέπειες στα σοβαρά ζητήματα της υγείας των πολιτών, την μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.

-Έκτοτε τα αστικά απορρίμματα του ευρύτερου Δήμου Σικυωνίων, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Δήμο, απορρίπτονται στο ΧΥΤΑ του Δήμου Ξυλοκάστρου.

-Παρά ταύτα η Δημοτική αρχή του Δήμου Σικυωνίων δεν συμμορφώθηκε απόλυτα με τις αποφάσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών της Περιφέρειας και κατά καιρούς έθετε σε λειτουργία τον ΧΥΤΑ του Δήμου Σικυωνίων, χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών, τη προστασία του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.

-Να υπογραμμισθεί εδώ ότι τα στραγγίσματα των τοξικών αποβλήτων που προέρχονται από τον ΧΥΤΑ, με φυσική ροή, διοχετεύονται στον ποταμό Ελισσώνα ο οποίος διασχίζει την Κοινότητα Μουλκίου και τον Οικισμό Τραγάνας με κατάληξη το Κορινθιακό κόλπο, στο κέντρο της πόλης του Κιάτου.

-Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, με την υπ αριθ. 59625/1135 από 17-5-2916 απόφασή της επέβαλε εκ νέου πρόστιμο [10.000] ΕΥΡΩ, ως διοικητική κύρωση, για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κιάτου, με το σκεπτικό που αναφέρεται σ αυτή, ήτοι:

α] Εντός του χώρου του ΧΥΤΑ και κυρίως στο πρανές του υπήρχαν εστίες καπνού προερχόμενες από τον όγκο των απορριμμάτων.

β] Στο όριο του οικοπέδου του ΧΥΤΑ υπήρχε διαρροή υγρών αποβλήτων [στραγγίδια] προερχόμενα από τον όγκο των απορριμμάτων και

-γ] Τα εξερχόμενα υγρά απόβλητα [στραγγίδια] πέρναγαν κάτω από τον αγροτικό δρόμο μέσω πλαστικού σωλήνα με κατεύθυνση προς τον Ελισσώνα ποταμό προκαλώντας τη ρύπανση τόσο του εδάφους όσο και του ποταμού.

Κ. Υφυπουργέ το σοβαρό αυτό ζήτημα, όσον αφορά την επίλυσή του, υπερβαίνει τις δυνατότητες του επικεφαλής και συνολικά της Δημοτικής αρχής του Δήμου Σικυωνίων, που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν ανίκανοι και ανήμποροι να δώσουν τις απαιτούμενες λύσεις.

Επί πλέον, λόγω της μη αποκατάστασης του ΧΥΤΑ, επαπειλείται η επιβολή δυσβάστακτων προστίμων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε.

-Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και άμεσα πρέπει να επιλυθεί, γιατί αφορά αυτή καθ’ εαυτή την υγεία των πολιτών που είναι εκτεθειμένη όλα αυτά τα χρόνια σε σοβαρό κίνδυνο. Παράλληλα προκύπτουν σοβαρά προβλήματα με τη προστασία του Περιβάλλοντος και τη προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.

-Η συμβολή σας στην επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος, όπως σας ενημέρωσα και κατ ιδίαν, θα είναι καθοριστική και θα σας πιστωθεί από τους πολίτες της περιοχής, οι οποίοι υπομένουν και αναμένουν μια [10][ ετία την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Κιάτου.



Με εκτίμηση

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ 
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ





ΒΟΥΛΙΑΞΕ ιδιωτικό σκάφος στο Αλιευτικό Καταφύγιο του Κιάτου 



-Βυθίστηκε ιδιωτικό σκάφος στο Αλιευτικό Καταφύγιο της πόλης του Κιάτου, με σοβαρό αποτέλεσμα τη ρύπανση της θάλασσας στο κέντρο της πόλης. 
-Το αλιευτικό καταφύγιο βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη από την Δημοτική αρχή με σοβαρά αποτελέσματα για τον τόπο μας. 
-Πρόσφατα είχαμε κλοπές [3][ ιδιωτικών σκαφών, συνολικής αξίας 80/90.000 ευρώ. 
-Υπάρχει σοβαρή έλλειψη φωτιστικών σωμάτων, πολλά δε εκ των παλαιών φωτιστικών σωμάτων έχουν καταστραφεί. 
-Οι υδρευτικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί. 
-Ο αστικός εξοπλισμός [παγκάκια] έχουν καταστραφεί. 
-Τα πεζοδρόμια στην νότια πλευρά ακόμα δεν έχουν κατασκευασθεί 
-Η καθαριότητα σχεδόν ανύπαρκτη. 
-Σοβαρό ζήτημα η έλλειψη τουαλέτας W.C. 

ΜΟΝΟ οι χρηματοδοτήσεις του Δήμου «πηγαίνουν καλά» ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. 

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ 
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ-Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ






ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ - ΒΟΧΑΣ



Υπεγράφη η σύμβαση για την αντικατάσταση και αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού με φωτιστικά LED



Υπεγράφη χθες Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 στο Ζευγολατιό η σύμβαση για την αντικατάσταση και αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού με φωτιστικά LED, μεταξύ του Δήμου ΒΕΛΟΥ ΒΟΧΑΣ και της αναδόχου esco εταιρείας ΄΄ΒΑΣΗΛΙΟΣ ΑΕ΄΄ με δ.τ. ΄΄VASHELIOS S.A΄΄.

Μια σύμβαση μέσω της οποίας υλοποιείται ένα από τα πλέον σύγχρονα έργα αναβάθμισης οδοφωτισμού της χώρας. Προβλέπει την αντικατάσταση των 5600 περίπου παλαιών φωτιστικών και λαμπτήρων του Δήμου με νέα υπερσύγχρονα φωτιστικά led ,διασυνδεδεμένα μεταξύ τους καθώς και την συντήρηση και την διαχείριση του συστήματος η οποία θα γίνεται με ηλεκτρονικό έλεγχο μέσω των υπηρεσιών του Δήμου με δυνατότητα να έχουν τον πλήρη έλεγχο σε πραγματικό χρόνο. Η εγκατάσταση θα ξεκινήσει άμεσα και από τις αρχές του επόμενου έτους θα αρχίσουν να διαφαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα, τόσο από πλευράς απόδοσης φωτισμού όσο και εξοικονόμησης ενέργειας.

Η εξοικονόμηση για τον δήμο Βέλου Βόχας θα είναι άνω του 80% και σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται η εξοικονόμηση από την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος από τον ανάδοχο για 10 έτη από την εγκατάσταση, με δικαίωμα παράτασης για 5 επιπλέον έτη εαν το επιθυμήσει ο δήμος.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1.226.900 ευρώ συν ΦΠΑ δίχως τα δικαιώματα προαίρεσης ύψους 306.725 ευρώ (1.901.695 ευρώ συνολικά δηλαδή ,εάν συνυπολογισθεί το δικαίωμα προαίρεσης και ο ΦΠΑ ).

Το σημερινό κόστος λειτουργίας και συντήρησης του δημοτικού οδοφωτισμού υπερβαίνει τα 303.000 ευρώ ετησίως, μετά όμως την ολοκλήρωση της επένδυσης και την ανάληψη της λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου από τον ανάδοχο, το κόστος για τον δήμο δεν θα ξεπερνάει τα 50.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων τόσο του κόστους της ενέργειας όσο και όλων των εξόδων συντήρησης. Ο Δήμαρχος κ. Αννίβας Παπακυριάκος έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για την επίτευξη ενός εμβληματικού έργου, αναβάθμισης του επιπέδου οδοφωτισμού του δήμου που φέρνει την νέα εποχή στoν Δήμο Βέλου Βόχας, αφού δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από κανένα αντίστοιχο έργο ανά τον κόσμο, δίχως καμία επιβάρυνση για τον δήμο και χωρίς να φορτώνεται ο δήμος με δανειακές υποχρεώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε :

‘’Από σήμερα αλλάζει ο Δήμος μας. Τα θετικά αποτελέσματα που θα λάβουν οι δημότες από το έργο αυτό δεν είναι μόνο οικονομικά ,αλλά επιπλέον οικολογικά και τεχνολογικά αφού ο δήμος μας μέσω των φωτιστικών εγκαθιστά δωρεάν και ένα εκτεταμένο δίκτυο που αποτελεί την βασική υποδομή στην οποία μπορεί να συνδέσει και τηλεδιαχειρισθεί κάθε πιθανή εφαρμογή smart city ‘’.

Ακολούθως αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων και στο αίσθημα ασφάλειας που θα παρέχει ο νέος φωτισμός τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους οδηγούς των τροχοφόρων.

Μέσα από την σύμβαση που υπεγράφη, υπερσύγχρονης τεχνολογίας φωτιστικά σώματα, διασυνδεμένα ασύρματα μεταξύ τους με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας έτοιμα να υποδεχθούν κάθε εφαρμογή έξυπνης πόλης που επιτυγχάνουν συγχρόνως την μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση , εγκαθίστανται άμεσα σε όλη την γεωγραφική έκταση του δήμου .

Τα έξυπνα φωτιστικά είναι κατασκευασμένα από Ισραηλινή εταιρεία η οποία είναι πρωτοπόρα στις τεχνολογίες led/ smart city & δικτύων ,υπερκαλύπτοντας τις υψηλότερες παγκοσμίως προδιαγραφές και οπτικά πρότυπα . Η χρηματοδότηση/επένδυση, πραγματοποιείται 100 % από πλευράς των αναδόχων και η αμοιβή τους θα προκύψει από μέρος της ωφέλειας της εξοικονόμησης του δήμου.

Τα φωτιστικά που θα αντικατασταθούν είναι 1600 περίπου και οι λαμπτήρες και φώτα πάνω από 4000.

Η σημερινή κατανάλωση ενέργειας του δήμου για τον οδοφωτισμό υπολογίζεται σε 1.366.449KWh /έτος και μετά την αλλαγή των 5600 φωτιστικών και λαμπτήρων θα είναι 267.865KWh /έτος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της αναδόχου εταιρίας ΒΑΣΗΛΙΟΣ ΑΕ , κ Παναγιώτης Ζαρζαβατσάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία είναι στην πολύ ευχάριστη θέση να ξεκινάει σήμερα την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου αναβάθμισης του οδοφωτισμού στον δήμο Βέλου Βόχας που φέρνει τον δήμο στην νέα τεχνολογική εποχή ευχαριστώντας παράλληλα τον δήμαρχο κ Αννίβα Παπακυριάκο και τις υπηρεσίες του δήμου που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν ένα τέτοιο έργο.

Ο Δήμαρχος έκανε στην συνέχεια εκτενή αναφορά σε πολλές έξυπνες εφαρμογές που ήδη εφαρμόζονται ανά την Ευρώπη και σε συνδυασμό με την τεχνολογική υποδομή των νέων φωτιστικών δύνανται να εγκατασταθούν πλείστες τέτοιες εφαρμογές στον δήμο όπως η διαχείριση αποκομιδής απορριμμάτων, η πυρασφάλεια κτηρίων και αγροδασικών περιοχών μέσω αισθητήρων ανίχνευσης , η προειδοποίηση για πλημμύρες μέσω και ελέγχου στάθμης των ρεμάτων, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών νερού και ρεύματος ,η διαχείριση κυκλοφορίας και προειδοποιητικές τηλεσημάνσεις οδικών κινδύνων, η ενεργειακή διαχείριση κτηρίων, έλεγχος ποιότητας της ατμόσφαιρας και πολλές άλλες.

Τέλος, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες και τις υπηρεσίες του, τεχνικές και διοικητικές, που υλοποίησαν, μέσω ενός άψογου διεθνή διαγωνισμού, ένα προηγμένο τεχνολογικά έργο με τόσο μεγάλο οικονομικό όφελος για τον Δήμο, προσδίδοντας παράλληλα, τόσο το μέγιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα – μέσω και της μείωσης ρύπων CO2- όσο και υψηλό αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.






ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ



Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ



Η αυξητική τάση των κρουσμάτων COVID-19 των τελευταίων ημερών και η οριζόντια κατανομή τους σε όλη τη χώρα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. «Άτρωτες» περιοχές δεν υπάρχουν όπως απεδείχθη.

Δυστυχώς κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι χωρίς την προστασία της Δημόσιας Υγείας, δεν είναι δυνατόν να πάνε καλά η οικονομία και ο τουρισμός.

Για να διασφαλιστεί η συνειδητή συμμόρφωση της κοινωνίας απαιτείται σωστή πληροφόρηση και ευαισθητοποίησή της. Είναι απαραίτητη η έκδοση δελτίου τύπου από τη Δημοτική Αρχή βασισμένου σε επίσημα στοιχεία του Κέντρου Υγείας Ξυλοκάστρου, του Νοσοκομείου Κορίνθου και του ΕΟΔΥ, για την υπεύθυνη ενημέρωση των δημοτών και των επισκεπτών και για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης, η αποσιώπηση της πραγματικότητας και ο στρουθοκαμηλισμός τροφοδοτούν την παραπληροφόρηση και τη διάδοση φημών, που μόνο κακό κάνουν στον τόπο μας.

Η κατάσταση δεν δικαιολογεί την καλλιέργεια κλίματος πανικού. Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό.

Με την τήρηση και επιτήρηση όμως των αναγκαίων μέτρων προστασίας, μπορεί να είναι ασφαλές για όλους μας.

Επαμεινώνδας Κατσούλας 
Οδοντίατρος – Δημ. Σύμβουλος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης





ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΙΣΧΥΡΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

(Ένα παράδειγμα στο Ξυλόκαστρο – Ευρωστίνη).



Αφορμή για το παρακάτω σημείωμα αποτέλεσε η εσωτερική προβολή του τουρισμού ως έσχατο καταφύγιο σωτηρίας. Παράλληλα η φιλότιμη προσπάθεια αναστήλωσης της περιοχής ως τουριστικού προορισμού από το Σύλλογο Ξενοδόχων Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης. Μετά τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες σε ανακοίνωσή του προσανατολίζει στην αντιμετώπιση και προσαρμογή στο περιβάλλον κινδύνου. Αναφέρεται σε ένα μεταβατικό χρόνο, το φετινό καλοκαίρι.

Το μεγάλο ερώτημα και η μεγάλη απάντησή του είναι η επιτυχία ενός μακροχρόνιου προγραμματισμού, η στρατηγική απόδοση του τουριστικού τομέα. Η απάντηση, βέβαια, προϋποθέτει την κίνηση της κοινωνίας με όλους τους επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς της.

Οι τοπικές αυτοδιοικητικές αντιπροσωπεύσεις αδυνατούν να εκφράσουν την καθολικότητα της τοπικής δυναμικής, που μέρος της αποτελεί ο τομέας του τουρισμού, των επιχειρήσεων της φιλοξενίας. Εδώ και είκοσι χρόνια δεν έχει συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το γενικό θέμα του τουρισμού στην περιοχή μας. Μόλις πριν δύο χρόνια παραδόθηκε στον δήμο επιστημονική μελέτη για τον τομέα αυτό. Πέρασε σαν να μην υπήρξε, κανένας δεν θυμάται τα κεντρικά συμπεράσματά της.

Ο Σύλλογος Ξενοδόχων της περιοχής μπορεί να απευθυνθεί σε όλους τους τοπικούς παράγοντες για μια κοινωνική συμφωνία για τουριστική ελξιμότητα της περιοχής. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κόμβο ροής ζωτικότητας, να αναλάβει πρωτοβουλία σχεδιαστικών καινοτομιών σε μια κίνηση εμπέδωσης αισθήματος κοινής ευθύνης και κοινωνικής δυναμικής.

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ αλλά και:

1. Ποιοι συμμετέχουν – εννοείται ότι κανένας τομέας της οικονομίας δεν μπορεί να κινηθεί από μόνος του και αν συμβαίνει αυτό μιλάμε για δυσπλασίες υπανάπτυξης.

2. Η συζήτηση πρέπει να περιλαμβάνει το επίπεδο και την ποιότητα των επικοινωνιακών υποδομών και υπηρεσιών. 3. Η διάκριση των κατηγοριών τουρίστα, εκδρομέα, παραθεριστή με ιδιόκτητο κατάλυμα.

4. Η εποχή διακρίνεται από την αναζήτηση ποιοτικών σταθερών στην εικόνα, τα σύμβολα, την γνώση, που σημαίνει πολιτισμοποίηση των τοπικών αγαθών.

5. Ο πολιτισμός πρέπει να ενταχθεί στην επιχειρηματική διάσταση του τόπου και υπηρετικότητα σε αυτόν δεν σημαίνει εργασίες διαφημιστικού γραφείου.

6. Το τουριστικό παραγωγικό σύστημα αναφέρεται στους τομείς της οικονομίας και την χωροθέτησή του. Απαιτεί την πολυλειτουργικότητα μιας κεντρικής δομής (αποθήκες Φραντζή), και την πολυκεντρική διαμόρφωσή του, την διεύρυνση της μονοκαλλιέργειας παραλία – μπάνια, βουνό – χιόνι (και για το Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα και για το Δερβένι – Ευρωστίνη), με το πέρασμα και στην έννοια της χειμερινής πολιτισμικής περιήγησης.

Τα παραπάνω σημεία έχουν κοινό παρονομαστή την ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ για την περιοχή. Δηλαδή, μια συλλογική απόφαση, μια απάντηση στο ποιοι είμαστε, πώς μας βλέπουν και πώς πρέπει να μας βλέπουν οι άλλοι.

Οι άνθρωποι του σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα πρέπει να προσεγγίζουν το ζήτημα της επαγγελματικής τους δράσης με μια ευρύτερη κοινωνική διάσταση. Όχι να αυτοδεσμεύονται σε οικονομικές – συνδικαλιστικές οπτικές, αλλά η κεντρικότητα των ενδιαφερόντων τους επιβάλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, που τα κοινά αγαθά θα τα επεξεργάζεται και θα προτείνει αξιολογήσεις και κατευθύνσεις αξιοποίησής τους. Ζούμε στην εποχή της επιστήμης και των προγραμμάτων. Οι αλλαγές στις κοινωνίες, αυτές των «έξυπνων πόλεων», των «έξυπνων περιοχών», απαιτούν αλλαγή σελίδας.

* Ο κ. Γρηγόρης Κλαδούχος, είναι αρχιτέκτων από το Ξυλόκαστρο.




ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια