Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ φ.1707

Γ. Ψυχογιός 
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας:
Να εκκαθαριστούν άμεσα τα αγροτικά δάνεια και να τερματιστεί η «ομηρία» των παραγωγών



Την άμεση ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για την πορεία εκκαθάρισης αγροτικών δανείων, ζητούν με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γιώργος Ψυχογιός.

Σύμφωνα με την Ερώτηση οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι με την περιουσία τους δεσμευμένη σε έναν μηχανισμό εκκαθάρισης δανείων που τους στερεί την δυνατότητα άντλησης ρευστότητας. Το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος το 2012 άφησε μέγγενη στο λαιμό των αγροτών από τα παλιά δάνεια που οδηγήθηκαν προς εκκαθάριση. Στις συνθήκες που βιώνει χώρα αναδεικνύεται και το δυσαναπλήρωτο κενό στην χρηματοδότηση της παραγωγής.

Από την 7η Ιουνίου 2019 , για τον αγροτικό τομέα έχει δημιουργηθεί το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ). Ωστόσο αυτό δεν έχει προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο την στιγμή που το έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας. Μετά από 13 ολόκληρους μήνες από την σύστασή του και ακόμα δεν έχει χορηγηθεί ούτε ένα ευρώ δάνειο με εγγύηση μέσω του ταμείου αυτού.

Και ενώ στήριξη της περιορισμένης ρευστότητας δεν υφίσταται, δεν υφίσταται και καμία εξέλιξη για την πορεία εκκαθάρισης των υφιστάμενων αγροτικών δανείων. Από την Τράπεζα δεν υπάρχει ενημέρωση και αυτή η έλλειψη πληροφόρησης, εντείνει τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου για την τύχη και την εξέλιξη των υφιστάμενων αγροτικών δανείων.

Επειδή η έλλειψη πληροφόρηση ως προς την εκκαθάριση των αγροτικών δανείων από τον εκκαθαριστή δημιουργεί επιπλέον συνθήκες ανασφάλειας, επειδή η ρευστότητα είναι ανύπαρκτη και η πίεση εκ μέρους των δανειστών για άμεση εξόφληση των προς εκκαθάριση παλαιών δανείων στερεί πόρους από την παραγωγή,

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησαν μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης: -Προτίθενται να συζητήσουν από κοινού το θέμα με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Εκκαθαριστή, όπως πολλές φορές έγινε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πάψουν οι ειδοποιήσεις αλλά και να υπολογιστεί ένα οριστικό ποσό και χρονοδιάγραμμα σε κάθε ενδιαφερόμενο για να διευκολυνθεί εντέλει ο προγραμματισμός και η εξόφληση των οφειλών;

Δεν υπάρχουν σχόλια