Header Ads

ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ φ.1702

Γέρων Παϊσιος ο Αγιορείτης, Ο «Ασυρματιστής του Στρατού και του Θεού!... 
«μακάριοι όσοι έπιασαν επαφή με τον Ουράνιο Σταθμό και είναι δικτυωμένοι με ευλάβεια με το Θεό»



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ


Πρόλογος 

Ο Όσιος Παΐσιος (1924-1994) - κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης - γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, ήρθε προσφυγόπουλο στην Ελλάδα, μεγάλωσε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και έζησε για ενάμιση χρόνο στην έρημο του Σινά ως ασκητής-ερημίτης. 

Ως στρατιώτης, υπηρέτησε με την ειδικότητα του ασυρματιστή για τρία χρόνια και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, δοξάζοντας το Θεό που, χάριν αυτής της ειδικότητας, η αποστολή του ήταν με τα μηνύματα και τα σήματα να σώζει ζωές. Το 2018, μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου και του ΓΕΕΘΑ, ανακηρύχτηκε προστάτης του όπλου των Διαβιβάσεων του Στρατού Ξηράς. 

Επιτέλεσε χιλιάδες θαύματα εν ζωή και μετά την κοίμησή του εξακολουθεί να θαυματουργεί. Απέκτησε παγκόσμια φήμη. Ανακηρύχθηκε επίσημα Άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία το 2015. Η μνήμη του τιμάται στις 12 Ιουλίου. 

Προσπαθώντας να περιγράψεις έναν Άγιο – Μορφή, χαρακτήρας και φυσικά χαρίσματα του Γέροντα 

Η ζωή όλων των αγίων πολλές φορές υπερβαίνει την καθημερινή εμπειρία των ανθρώπων γύρω μας, υπερβαίνει την καθημερινότητα έτσι όπως τη γνωρίζουμε. Ωστόσο, υπάρχουν γεγονότα που είναι φανερά σε όλους και όλοι μπορούν να τα ψηλαφήσουν και να βεβαιωθούν για αυτά. Σε αυτά οφείλεται η παγκόσμια φήμη του, η καταπληκτική διάδοση και επιρροή των λόγων του, η κοσμοσυρροή σε κάθε του εμφάνιση. 

Η εξωτερική εμφάνιση του Γέροντα ήταν ενός συνηθισμένου μοναχού με μέτριο ανάστημα. Πολύ λεπτός, σκελετωμένος από την πολυετή άσκηση, με ωραία, αρμονικά και λεπτά τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Το βλέμμα του ζωηρό, εκφραστικό, διεισδυτικό και σπινθηροβόλο. Ειρήνη, σιγουριά και αρχοντιά συνόδευαν τις κινήσεις του. Η όλη του εμφάνιση απέπνεε καλοσύνη και συμπάθεια, «λαμπρό της χάριτος γνώρισμα». Ήταν χαρακτήρας ανοικτός και ευχάριστος, φιλόξενος και ελεήμων. Φαινόμενο ευφυΐας, ευστροφίας και ετοιμότητας, απτόητος μπροστά στις απειλές, τον κίνδυνο και τον θάνατο. Ήταν φύση αγαθή, με καλές καταβολές και προικισμένος με σπάνια χαρίσματα. Ήταν μέσα σε όλα, χωρίς να ασχολείται με όλα. Γνώριζε τα του κόσμου, διαμένοντας στην έρημο. Ήταν πνευματικά μαζί με όλους, αγαπούσε όλο τον κόσμο και απείχε από όλους. Γνώριζε χωρίς να έχει σπουδάσει, συναναστρεφόταν άνετα κα συζητούσε με επιστήμονες και άλλες προσωπικότητες, χωρίς να μειονεκτεί. Αντιθέτως, οι κατά κόσμον σοφοί τον συμβουλεύονταν. 

Στις σχέσεις του με τους άλλους ήταν απλός, αυθόρμητος, ζεστός και είχε ένα δικό του τρόπο, μια πνευματική τέχνη για να σε πλησιάζει, να επικοινωνεί μαζί σου και να σε ανακουφίζει. Φερόταν στους άλλους με ευαισθησία και λεπτότητα και μόνο στον εαυτό του ήταν αυστηρός. 

Είναι ο πιο διάσημος και συμπαθής Έλληνας σε όλο τον κόσμο. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες, πωλούν εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και όλοι λένε με θαυμασμό και αγάπη: Ο Άγιος Παΐσιος ο Έλληνας, κάνοντας τον έτσι τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας, στο εξωτερικό 


Οι Προφητείες του 

Η εμβέλεια και η επιρροή του Γέροντα Παΐσιου ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και απλώθηκε σε όλες τις ορθόδοξες χώρες του κόσμου. Όχι μόνο μεταξύ των ορθοδόξων, αλλά και μεταξύ των ανθρώπων που είναι σκεπτικιστές και άπιστοι. Αυτό που φαίνεται ότι τους εντυπωσιάζει περισσότερο, δεν είναι οι πέντε χιλιάδες γραπτές, επώνυμες μαρτυρίες για τα θαύματα που επιτέλεσε μετά την κοίμησή του, αλλά κυρίως οι προφητείες του που ήδη επαληθεύονται. Έλεγε ο Άγιος: 

«Θα έρθουν δύσκολα χρόνια, θα γίνει μεγάλο τράνταγμα …ο κόσμος θα σιχαθεί τους πολιτικούς… θα δημιουργήσουν ένα χρέος τόσο μεγάλο, που ούτε τους τόκους δε θα μπορέσουμε να πληρώσουμε…». Προφητεία που έχει ήδη επαληθευτεί. Η παγκοσμίου φήμης εφημερίδα Wall Street Journal το παραδέχτηκε και σε εκτενές άρθρο της τον παρουσίασε σαν τον άνθρωπο που προέβλεψε την κρίση στην Ελλάδα. 

«…σάπισαν τα δίχτυα που κρατούσαν το λαό… δεν μπορούν να τον κουμαντάρουν… θα διαλυθεί, θα πέσει ο κομμουνισμός…». Δέκα χρόνια μετά η Σοβιετική Ένωση, μια κραταιά αυτοκρατορία που ήλεγχε το μισό κόσμο, κατέρρευσε. 

«Την Ελλάδα την περιμένουν πολλά… σε μερικούς δε συμφέρει να υπάρχει η Ελλάδα… οι εχθροί μας θέλουν να μας ξεσκίσουν και οι φίλοι μας να μας τσαλακώσουν… δεν πειράζει όμως, έχουν οι άνθρωποι τα σχέδια τους, έχει και ο Θεός τα δικά του… στο τέλος θα φέρει έτσι τα συμφέροντα των μεγάλων, που θα αναγκαστούν να μας βοηθήσουν… όχι από φιλία ή δικαιοσύνη, αλλά γιατί έτσι θα φέρει ο Θεός τα συμφέροντά τους… όμως και ο καθένας από εμάς θα δώσει λόγο για τη στάση που κράτησε αυτά τα δύσκολα χρόνια». Σαράντα χρόνια μετά βρισκόμαστε στο επίκεντρο των λόγων του, με την προφητεία να επιβεβαιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο. Μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί μέχρι τέλους! 


Επίλογος 

Έλεγε ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος… «Στις μέρες μας ο Χριστός μοιράζει ατομικά προσκλητήρια, όπως σε καιρό πολέμου ο στρατός στέλνει ατομικό προσκλητήριο σε μερικούς που έχουν κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα έτσι και ο Χριστός στέλνει σήμερα σε μερικούς ατομικό προσκλητήριο…». Ένα τέτοιο προσκλητήριο στην πίστη ευχόμαστε να είναι και το παρόν μικρό άρθρο γύρω από τη ζωή του Αγίου. Υπήρξε άνθρωπος με αστείρευτα αποθέματα αγάπης, Δάσκαλος της Ορθοδοξίας, μορφή που ευεργέτησε πνευματικά χιλιάδες χριστιανούς. Με τη ζωή και την προσευχή του έγινε «ο ασυρματιστής του Θεού»! 

Το όπλο των Διαβιβάσεων αναγνωρίζοντας στον Άγιο Παΐσιο σε υπέρτατο βαθμό την εργατικότητα, την αγάπη για την πατρίδα και το καθήκον, το απαράμιλλο θάρρος και την αυτοθυσία, προβάλλει αυτόν ως υπόδειγμα για κάθε σύγχρονο διαβιβαστή και τιμά τη μνήμη του προστάτη του στις 12 Ιουλίου, ημέρα της κοιμήσεώς του. Φέτος ο επίσημος εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου στο Στρδο «Καραϊσκάκη Α», στο Χαϊδάρι. 

*Ο Σπυρίδων Πανταζάτος είναι ανώτατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς (εν αποστρατεία), γραμματέας του Τοπικού Συμβουλίου του παραρτήματος της Ε.Α.Α.Σ στην Κορινθία και μέλος του ΔΣ του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Αναγέννηση Βραχατίου». 

Πηγές 
Ιερομόναχος Ισαάκ, Βίος του Γέροντος Παΐσιου του Αγιορείτου, Εκδόσεις Αγίου Όρους 
Σχης(ΤΘ) Καραίσκος Δημήτριος, Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης «Ο ασυρματιστής του Στρατού και του Θεού», ΓΕΣ/7ο ΕΓ 
Αθανάσιος Ρακοβαλής, Ο Αγιος Παΐσιος, το Ευαγγέλιο και ο Χριστός, έκδοση 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια