Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1697


ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

Τουρκική προκλητικότητα: Το διπλωματικό «οπλοστάσιο» και οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας


Το υπουργείο Εξωτερικών αποδοκιμάζει με διάβημα του το αίτημα της κρατικής τουρκικής εταιρείας προς την κυβέρνηση για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η αποδοχή του αιτήματος και η παραχώρηση αδειών στην ΤΡΑΟ θα ανεβάσει επιπλέον την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, κάνοντας την Ελλάδα να προχωρήσει σε πιο αποφασιστικά βήματα κατά της Τουρκίας. Οι Έλληνες διπλωμάτες δεν πιάστηκαν στον… ύπνο και το υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό τις κινήσεις της Άγκυρας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει φτιάξει έναν οδικό χάρτη με διπλωματικές κινήσεις, τις οποίες θα κάνει στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στις νέες της απειλές. Σύμφωνα με το νομικό και διπλωματικό οπλοστάσιο που το υπουργείο Εξωτερικών έχει στη διάθεσή του, στην ακραία περίπτωση που η Τουρκία φτάσει να κάνει πράξει τις απειλές της, η Ελλάδα δεν θα αφήσει αναπάντητη μία τέτοια κίνηση. 

Ήδη, μετά από πρόσκληση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών εκλήθη ο Τούρκος πρέσβης στην χώρα μας και του επιδόθηκε αυστηρότατο διάβημα διαμαρτυρίας. Στην περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση εγκρίνει το αίτημα της εταιρείας για έρευνες στην περιοχή ανατολικά του άξονα Ρόδου - Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τότε θα καταθέσει ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ για να διαμαρτυρηθεί για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αυτή τη στιγμή έναν κατάλογο ενεργειών στα χέρια του, ώστε αν η Τουρκία αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση τότε θα κλιμακώσει αντίστοιχα σε διπλωματικό επίπεδο και τις δικές της αντιδράσεις η ελληνική κυβέρνηση. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο γραφείο του Νίκου Δένδια, υπάρχει έντονα η αίσθηση, ότι αυτή τη φορά η Τουρκία βρίσκεται διεθνώς απομονωμένη πλήρως και σίγουρα δεν έχει την ευρωπαϊκή υποστήριξη. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι μετά την πρόσκληση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Έβρο, το χειμώνα που πέρασε, έχει γίνει αντιληπτό ποιος είναι ο στόχος του Ερντογάν, αντίληψη που ενισχύθηκε και μετά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Η απόπειρα συνεκμετάλλευσης που επιχειρεί η τουρκική πλευρά βάζοντας στο ίδιο τραπέζι όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το Αιγαίο είναι πασιφανής. 

Πηγή: Ευάγγελος Γιακουμής , CNN Greece Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020




Αλέξης Τσίπρας: Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας

«Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας» τονίζει σε ανάρτησή του στα social media ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις κινητοποιήσεις που συνταρράσουν την άλλη πλευρά του Ατλαντικού εξαιτίας της δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. 

Η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ εκπρόσωπος για προοδευτικές τομές 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ γίνεται σήμερα ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της ανάγκης για προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές». 

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Τσίπρα έχει ως εξής: 

«Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας. Είναι η απότομη υπενθύμιση σε όσους πιστεύουν ότι το συλλογικό μέλλον βρίσκεται στη διαιώνιση των κοινωνικών ανισοτήτων, το φυλετικό μίσος, τη μισαλλοδοξία και τον συντηρητισμό. Η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ γίνεται σήμερα ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της ανάγκης για προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές. Για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς διαχωρισμούς, στην οποία οι πολίτες νιώθουν ασφάλεια για το μέλλον τους. Μια κοινωνία που προχωρά με βάση το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Δηλαδή, μια κοινωνία βαθιά δημοκρατική. Που δεν διαχωρίζει τους πολίτες της με βάση το χρώμα, το φύλο, την καταγωγή, τα πιστεύω τους. Η συλλογική πρόοδος είναι πάντα υπόθεση των πολλών. Η συλλογική οπισθοδρόμηση είναι πάντα η επιλογή των λίγων». 

Πηγή: in.gr





Οι αιτούντες άσυλο καταδικάζονται σε έναν φαύλο κύκλο κοινωνικού αποκλεισμού


Την ανάγκη για αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζει το Κίνημα Αλλαγής και καλεί την κυβέρνηση «να ορθώσει το ανάστημα της στα ευρωπαϊκά όργανα» για το ζήτημα. Μάλιστα το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για «εκδίωξη» προσφύγων και εκτιμά ως το τέλος του 2020 θα έχουν βρεθεί σε δρόμους και πλατείες πάνω από 35.000 άνθρωποι εκ των οποίων το 50% είναι παιδιά. 

Σε κοινή ανακοίνωση Τομέων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής του Κινήματος Αλλαγής, η κυβέρνηση εγκαλείται πως «θέτει σε λειτουργία μια ωρολογιακή βόμβα», κατασκευάζοντας «φαραωνικού τύπου δήθεν κλειστές δομές» με αδιαφάνεια και κατασπατάληση πόρων. «Ακυρώνοντας στην πράξη την εξαγγελία της για αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στην ενδοχώρα. Δημιουργώντας νέες «Μόριες» στην Μαλακάσα και αλλού. Καταδικάζει απερίσκεπτα τους αιτούντες άσυλο σε έναν φαύλο κύκλο κοινωνικού αποκλεισμού και γκετοποίησης. Καταδικάζει ολόκληρες περιοχές σε υποβάθμιση θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Εκθρέφει το «αυγό του φιδιού»». 

Επίσης οι αρμόδιοι τομείς του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν ότι «μετά την «αυστηροποίηση» της σχετικής νομοθεσίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, οι αποφάσεις τους μετατρέπουν το ανθρωπιστικό πρόβλημα σε κοινωνικό. Μέσα σε συνθήκες ύφεσης καταργούν την δυνατότητα υποστήριξης των προσφύγων από ευρωπαϊκούς πόρους για να μεταφερθεί, μοιραία, το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό. Παραγνωρίζοντας ακόμα και τις συνέπειες των πράξεων τους σε υγειονομικό επίπεδο».Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής η διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος απαιτεί βιώσιμο σχεδιασμό εντός της χώρας και δυναμική διεκδίκηση εκτός αυτής 

Πηγή: Newsroom , CNN Greece Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020





Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020






Δημ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση να αναγνωρίσει άμεσα το παλαιστινιακό κράτος
«Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη μας προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό, εξαιτίας της απαράδεκτης πολιτικής των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με τις προσαρτήσεις και όλα όσα παραβιάζουν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και του παλαιστινιακού κράτους. Ζητάμε να προχωρήσει άμεσα η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την ελληνική κυβέρνηση, από την Ελλάδα, αξιοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής». Αυτά δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την συνάντησή του με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαριάν Τουμπάσι. 

«Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι του, με παρεμβάσεις στη Βουλή, ερωτήσεις στην ευρωβουλή, με μαζικές δραστηριότητες και στήριξη του λαϊκού κινήματος για την προβολή των παλαιστινιακών αιτημάτων και φυσικά με την προσπάθεια που θα κάνουμε μέσα από την Επιτροπή Φιλίας με τον παλαιστινιακό λαό που υπάρχει στην ελληνική βουλή. Δεν ξεχνάμε, συνεχίζουμε σταθερά», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Οι σχέσεις μας και οι συναντήσεις μας με τον σύντροφο γενικό γραμματέα και τον Γ. Μαρίνο χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια και ορθή εκτίμηση και σύμπτωση απόψεων για την ανάλυση της διεθνούς κατάστασης και των εξελίξεων. Τονίστηκε όπως πάντα η σταθερή θέση του ΚΚΕ υπέρ των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. 

Η στάση του ΚΚΕ είναι καλοδεχούμενη από όλο τον παλαιστινιακό λαό και από την ηγεσία του παλαιστινιακού λαού στην Παλαιστίνη. Περιμένουμε την άρση των περιορισμών ώστε να επισκεφθεί ο σύντροφος γενικός γραμματέας την Παλαιστίνη και να τον καλωσορίσουμε στην πατρίδα μας» δήλωσε ο Μ. Τουμπάσι . 

Πηγή: Newsroom , CNN Greece Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ Ανακοινώσεις Τύπου



ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ 
Η αλλοπρόσαλλη τακτική ενός Υπουργού οδήγησε τη χώρα στον εγκλωβισμό της από την Τουρκία! Ας αφήσει ο Υπουργός Εξωτερικών τους γελοίους επιθετικούς προσδιορισμούς που προσάπτει σε αντιπολιτευτικά κόμματα, κι ας προσέξει να μην γίνει Υπουργός «Νέων Ιμίων», διότι η ιταμή προκλητικότητα της Τουρκίας πρέπει να βρει τους Έλληνες ενωμένους και τους Υπουργούς να αποφεύγουν τις βαρύγδουπες δηλώσεις από τηλεοράσεως, διότι «ο πίνων μεθά, ο παίζων χάνει και ο ομιλών εκτίθεται»! Υ.γ.: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επιμένει να ζητά απάντηση: Ψήφισε η Ελλάδα ως Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Τούρκο Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος ως Πρόεδρος της Επιτροπής στην Τουρκία έκανε το τουρκολιβυκό σύμφωνο … Ναι ή όχι;

ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ 
Οποιαδήποτε παραβίαση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανεξαρτήτως προσχήματος, ισοδυναμεί με εισβολή! Η κυβέρνηση οφείλει τώρα να ανακοινώσει στην Τουρκία αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει, ότι οποιαδήποτε εισβολή αποτελεί Casus Belli, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΟΒΑΡΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 
Με αφορμή την αντίδραση της χώρας μας στην προκλητική κίνηση της Τουρκίας να ανακηρύξει ΑΟΖ με την φιλοτουρκική κυβέρνηση της Λιβύης, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επισημαίνει τα εξής: Με τις συνεχείς δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων και την συνεχή επίκληση του ανύπαρκτου (δυστυχώς) διεθνούς δικαίου και των δήθεν συμμάχων για την προκλητικότητα της Τουρκίας, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η χώρα διαθέτει ανύπαρκτη ηγεσία με έλλειψη αντίληψης της σοβαρότητας της κατάστασης για ακόμα μία Εθνική τραγωδία που έρχεται! Όχι μόνο δενφοβίζει την Τουρκία, αλλά το μόνο που πετυχαίνει είναι να… προσπαθούμε να “σκοτώσουμε” τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν από τα γέλια! 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια