Header Ads

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Του Υφυπουργού Χρίστου Δήμα




Επαφές στην Ουάσινγκτον

Η Καινοτομία σημαντικό όπλο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Κάλεσμα σε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα απηύθυνε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας



 Αθήνα 20.11.2019

Για τη σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει η Καινοτομία στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας στο συνέδριο «Νοτιοανατολική Ευρώπη & Ανατολική Μεσόγειος: Νέες στρατηγικές, Νέες Προοπτικές», στην Ουάσιγκτον.

«Το πρώτο συμβολικό αλλά συνάμα και ουσιαστικό βήμα ήταν η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων» τόνισε ο κ. Δήμας, υπογραμμίζοντας πως ο προσανατολισμός των δράσεων της ΓΓΕΤ πια, εστιάζει στην έμφαση σε τεχνολογίες αιχμής και τη σύνδεση με την επιχειρηματικότητα.

«Σήμερα, η Ελλάδα είναι μόλις 20η στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας, 41η στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας και μόλις το 4,39% του προϋπολογισμού των ερευνητικών κέντρων της χώρας καλύπτεται από ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτή την πραγματικότητα που παραλάβαμε έχουμε υποχρέωση μέσα από στοχευμένες κινήσεις να τη βελτιώσουμε», τόνισε.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέλυσε το σχέδιο της Κυβέρνησης, ώστε η Καινοτομία να συμβάλλει καθοριστικά στη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας και παρουσίασε τρεις βασικούς πυλώνες πολιτικής για τη βελτίωση των σημερινών επιδόσεων της χώρας:

- Προσέλκυση επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη, μέσα από την παροχή κινήτρων σε κορυφαίες επιχειρήσεις έρευνας και τεχνολογίας να επενδύσουν στη χώρα μας.

- Διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος, που θα ευνοεί το μετασχηματισμό των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

- Στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, μέσα από μια εξειδικευμένη πλατφόρμα που θα χαρτογραφεί το ελληνικό οικοσύστημα και θα προσφέρει πρόσβαση σε συγκεκριμένα κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν και πληρούν τα κριτήρια.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Δήμας είχε συνάντηση με τον με τον επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας των ΗΠΑ (United States’ Chief Technology officer), Michael Kratsios. Η συνάντηση είχε ως επίκεντρο την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πεδίο της Καινοτομίας, ιδιαίτερα στην Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά σε τεχνολογίες αιχμής που η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Σ’ αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας για κοινές δράσεις, που αναμένεται να διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα.



1,2 εκατ. ευρώ για τη γέφυρα στο Φενεό

Με παρέμβαση Χρίστου Δήμα 1,2 εκατ. ευρώ 
για τη γέφυρα στο Φενεό






 Εγκρίθηκε το αίτημα του Δήμου Σικυωνίων για χρηματοδότηση, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέας γέφυρας στο Φενεό, αφού η παλιά γέφυρα είχε καταρρεύσει πέρσι κατά την διάρκεια δυσμενών καιρικών φαινομένων που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή. Η Δημοτική Αρχή ευχαρίστησε δημόσια, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτή Κορινθίας κ.  Χρίστο Δήμα για την καθοριστική του παρέμβαση στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, η οποία θα συμβάλει στην βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της ευρύτερης  περιοχής καθώς, η ολοκλήρωση του έργου συντελεί στην σύνδεση των χωριών Μεσινό –Αρχαία Φενεός – Πανόραμα και επιπλέον αποτελεί  καθοριστικής σημασίας έργο για την Τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αφού από το σημείο αυτό περνούν όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τη λίμνη Δόξα, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Νομού μας.

Η Δημοτική Αρχή Σικυωνίων θα εντείνει τις προσπάθειές της, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη και βέλτιστη ολοκλήρωση των διαδικασιών κατασκευής της νέας γέφυρας. Όσο για τον Χρίστο Δήμα, παρότι η κυβέρνηση είναι στους πρώτους μόλις μήνες της θητείας της, ο ίδιος με τις παρεμβάσεις του έχει καταφέρει ήδη να εξασφαλίσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για έργα στην Κορινθία.   



Ο Χρίστος Δήμας στο Thessaloniki Summit 2019

«Στόχος μας είναι να συνδέσουμε την Έρευνα
 με την επιχειρηματικότητα»




Αθήνα 15.11.2019

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε το δικό μας μοντέλο όσον αφορά την Έρευνα, το οποίο θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τα αντίστοιχα διεθνή και όχι να αντιγράψουμε το μοντέλο κάποιας άλλης χώρας » τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία, βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, από το βήμα των εργασιών του Thessaloniki Summit 2019.

«Φιλοδοξία μας είναι η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον τομέα της

 Έρευνας και της Καινοτομίας στα Βαλκάνια και την Νοτιανατολική Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, μία εκ των οποίων είναι η ίδρυση δύο Κέντρων Καινοτομίας, ένα στην Αθήνα κι ένα στη Θεσσαλονίκη. «Πρόκειται για φυσικούς χώρους Καινοτομίας, όπου Ερευνητικά Κέντρα, εταιρίες και startupers θα συνεργάζονται ώστε να δημιουργούνται συνέργειες Καινοτομίας. Κύρια επιδίωξή μας είναι η Έρευνα που παράγεται στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα να έχει αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία».

Ο Υφυπουργός μίλησε επίσης και για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Πράγματι, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει περισσότερο πολιτικό ρόλο παρά εμπορικό. Εμείς έχουμε καταθέσει κάποιες προτάσεις για το πώς μπορούμε να επανακτήσουμε πάλι τον εμπορικό χαρακτήρα της έκθεσης. Όταν έχουμε τον πλούτο των ερευνητικών κέντρων όλης της Ελλάδας, τα σημαντικά αποτελέσματα που παράγουν, έχουμε μία πολύ καλή βάση από τις start- up επιχειρήσεις. Κανονικά θα έπρεπε να βλέπαμε το πώς θα μπορούσε η ΔΕΘ να γινόταν ένα διεθνές "road show", πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις, funds που θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία».

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε απαραιτήτως το πολιτικό σκέλος της ΔΕΘ. Αυτό το οποίο λέω είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε η ΔΕΘ, το εμπορικό της κομμάτι, να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία. Άρα το να τιμά ο πρωθυπουργός της χώρας με την παρουσία του τη ΔΕΘ είναι κάτι ωραίο, από εκεί και πέρα όμως πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε το εμπορικό κομμάτι της έκθεσης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, λέγοντας ότι «υπάρχει μια πολύ καλή συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας» και ειδικά στο κομμάτι της έρευνας υπάρχει προσπάθεια «να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της νέας εποχής».

Στόχος, τόνισε ο κ. Δήμας, «είναι να δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τα κίνητρα, όχι μόνο σε εταιρείες να έρθουν να επενδύσουν στο κομμάτι του R+D στη χώρα μας, αλλά να δώσουμε και επιπλέον φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες που βρίσκονται στη χώρα να επενδύσουν στο κομμάτι της έρευνας».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Δήμας, την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί με μέλη της Κυβέρνησης στις Η.Π.Α για το συνέδριο με τίτλο «Νέες Στρατηγικές – Νέες Προοπτικές» όπου, οι θεματικές συζητήσεις θα αφορούν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, οικονομίας και ανάπτυξης, με σκοπό τη σύσφιξη σχέσεων και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ ΗΠΑ και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στην Ελλάδα.

Το διήμερο συνέδριο πραγματοποιείται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα Καθημερινή, σε συνεργασία με το Hellenic American Leadership Council, τη σημαντική δεξαμενή σκέψης στις ΗΠΑ.




Δεν υπάρχουν σχόλια