Header Ads

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ φ. 1669


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Κ/Β. ΟΜΑΔΑΣ ΚΚΕ
 Για τις απολύσεις 5 εργαζομένων από τον όμιλο «Σελόντα Ιχθυοτροφεία Α.Ε.Γ.Ε»


Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

        Ο όμιλος «Σελόντα Ιχθυοτροφεία Α.Ε.Γ.Ε» προχώρησε σε πέντε άδικες απολύσεις. Συγκεκριμένα ο ένας απολυμένος εργαζόμενος στο συσκευαστήριο του ομίλου στη Νέα Επίδαυρο Αργολίδας, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, ο οποίος υπερασπίστηκε την επαναπρόσληψη των 4 απολυμένων συναδέλφων του που διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι επανειλημμένη βέβαια η συνδικαλιστική δίωξη εναντίον του συγκεκριμένου εργαζόμενου, καθώς το Μάρτη του 2019 διώχθηκε ξανά για τη δράση του από την εργοδοσία.
        Η εργοδοσία του ομίλου «ΣΕΛΟΝΤΑ» χρησιμοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει να χρησιμοποιεί τρομοκρατικές πρακτικές με την παράνομη προσκόμιση ποινικού μητρώου, με βλαπτική μεταβολή και αλλαγή πόστου, με απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του συγκεκριμένου εργαζόμενου, από το διευθυντή της μονάδας.
        Για τις απολύσεις των τεσσάρων εργαζομένων που είναι ξεκάθαρα εκδικητικές και τρομοκρατικές, για παράδειγμα μια εκ των απολυμένων συνταξιοδοτείται την άνοιξη του 2020, η εργοδοσία χρησιμοποίησε ανυπόστατες δικαιολογίες, ότι η παραγωγή είναι μειωμένη και «δεν έχει δουλειά», την ώρα που ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών είναι από τους πιο δυναμικούς και εξαγωγικούς στη χώρα, η παραγωγή είναι σε ανοδικά επίπεδα με μεγάλες προοπτικές τα επόμενα χρόνια και είναι κυρίαρχη η θέση της χώρας στον κλάδο σε επίπεδο ΕΕ.
        Από στοιχεία της ίδιας της εταιρείας προκύπτει ότι το ποσοστό των εξαγωγών κατά το 2017 σε έτοιμο προϊόν/ψάρι ανήλθε σε 88% των συνολικών πωλήσεων ψαριών και είναι αυξημένο κατά 3,1% έναντι του 2016. Η επίδοση αυτή υποδηλώνει τον έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα και την εξωστρέφεια του Ομίλου.
        Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά μειωμένη είναι η παραγωγή, παράλληλα, η εταιρεία, «δανείζεται» εργαζόμενους από άλλη ιχθυοτροφική μονάδα της περιοχής, καθώς και από εργολαβικό συνεργείο.
        Η εργοδοσία του ομίλου «ΣΕΛΟΝΤΑ» προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της, επιβάλλει μέτρα που θυμίζουν εργασιακό μεσαίωνα καταπατώντας ακόμα και τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η μεθόδευση να απαλλαγεί από το συγκεκριμένο εργαζόμενο αποβλέπει, πέρα από τον ίδιο, στο να τρομοκρατήσει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους για να μην υπάρχει καμιά φωνή διεκδίκησης στο χώρο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για:
·         Να σταματήσει η δίωξη και στοχοποίηση του συγκεκριμένου εργαζόμενου και να σταματήσει η συνδικαλιστική παρεμπόδιση.
·         Να επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι στη δουλειά τους.

Ο ΒουλευτήςΚαραθανασόπουλος ΝίκοςΔεν έχει τέλος ο κατάλογος με τα εργατικά ατυχήματα

   Άλλος ένας εργάτης προστέθηκε στη μακρά λίστα των ατυχημάτων  των τελευταίων μηνών, που φέρνει στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες εργασίας, εντατικοποίησης και έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι.
   ‘Ένας πενηνταπεντάχρονος εργάτης, πατέρας τριών παιδιών, σκοτώθηκε από μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο χώρο της χαλυβουργίας στη ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα.
Ο εργάτης, ο οποίος ήταν από τους πλέον έμπειρους σύμφωνα με τους συναδέλφους του, σκοτώθηκε όταν κόπηκε το συρματόσχοινο της γερανογέφυρας και έφυγε στο κενό ο κάδος στον οποίο μεταφέρεται πυρωμένο υλικό τροφοδοσίας των ηλεκτροκαμίνων.
Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι η έλλειψη μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων και η υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, για την οποία την κύρια ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν. Δημοκρατίας,  είναι η βασική αιτία  και γι’  αυτό το τραγικό ατύχημα.
   Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη και απαιτεί τον πλήρη έλεγχο των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το ατύχημα, την απόδοση ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία αυτών που ευθύνονται.
  Επίσης απαιτεί την ενίσχυση και δραστηριοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας αλλά και τον περιορισμένο της ασυδοσίας,  κάτω από την οποία λειτουργεί σήμερα εκμεταλλευόμενη τους μνημονιακούς νόμους και την εργασιακή ανασφάλεια, μεγάλη μερίδα της εργοδοσίας.
   Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι απλά δυστυχήματα, είναι εγκλήματα
Γραφείο Τύπου ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Αθήνα 06.11.2019

Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει 

την αστυνομική επίθεση στην ΑΣΟΕΕ

     Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ καταγγέλλει την σημερινή αστυνομική επέμβαση στην ΑΣΟΕΕ, εντός χώρου πανεπιστημιακού ασύλου και την έφοδο σε στέκια φοιτητικών πολιτικών συλλογικοτήτων και παρατάξεων, που βρίσκονται μέσα στο ίδρυμα. Η επέμβαση, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έχει σαν συνέπεια αρκετούς τραυματισμένους φοιτητές, ακραία έκφραση βίας των ΜΑΤ και ρίψη δακρυγόνων.  Έγινε μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμία αφορμή, ενώ η ΑΣΟΕΕ ήταν κλειστή και αποτελεί κλιμάκωση των διαρκών παραβιάσεων του ασύλου, με επιθέσεις εντός του χώρου της ΑΣΟΕΕ, που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των φοιτητών.
     Η ΝΔ, εφαρμόζοντας το δόγμα «νόμος και τάξη», επιχειρεί, με πρωτοφανείς πρακτικές καταστολής, να επιβάλει σιγή στο φοιτητικό και κοινωνικό κίνημα, σε μια περίοδο που διευρύνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο όριο φοίτησης ν+2 και τις διαγραφές, στην υποβάθμιση των πτυχίων, στην διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού και στην κατάργηση του ασύλου. Αυτή η προσπάθεια κλιμακώνεται, με στόχο να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας και να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα των φοιτητών και ολόκληρης της κοινωνίας, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.
     Σε αυτή την κατεύθυνση, έχει πιστούς συμμάχους τα ΜΜΕ, που έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία λασπολόγησης  του ασύλου και του φοιτητικού κινήματος και, από το πρωί, προσπαθούν να εμφανίσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα στέκια ως «ορμητήρια» και «επιχειρησιακά κέντρα τρομοκρατών».
     Κυβέρνηση και ΜΜΕ καθόλου δεν κόπτονται για την υποτιθέμενη ασφάλεια των φοιτητών και των πολιτών. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι, εντός των πανεπιστημιακών χώρων, όχι μόνο δεν καταγράφονται, στις ίδιες τις στατιστικές της ΕΛΑΣ, υψηλά φαινόμενα εγκληματικότητας, αλλά αντίθετα, οι παραβατικές πρακτικές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των λοιπών δημόσιων χώρων. Η πραγματική τους στόχευση είναι το χτύπημα των αγώνων και η τρομοκράτηση και υποταγή όσων αγωνίζονται.
Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να βρουν απέναντί τους σύσσωμη την αριστερά, τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και το σύνολο της προοδευτικής κοινωνίας.
     Η Λαϊκή Ενότητα με πολυμελή αντιπροσωπεία του Πολιτικού Συμβουλίου της προσήλθε αμέσως στον χώρο της  ΑΣΟΕΕ για να εκφράσει την συμπαράσταση της στους αγωνιζόμενους φοιτητές.
Δηλώνει επίσης ότι οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο που αρχίζουν τις επόμενες ημέρες και η μαζική συμμετοχή στη πορεία της 17ης Νοέμβρη, θα αποτελέσουν ηχηρή απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και στην προσπάθειά της να χτυπήσει το φοιτητικό - λαϊκό κίνημα και  τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας
11/11/2019
Δεν υπάρχουν σχόλια