Header Ads

ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ φ. 1665


ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 

Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

 ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας : Βλέπουμε την Τουρκία ως ίσος προς ίσο
«Εάν η Τουρκία έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτή είναι ισχυρή και απευθύνεται σε ανίσχυρο ομιλητή, κάνει τεράστιο λάθος», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Πηγή:  in.gr  13 Οκτωβρίου 2019, 14:33
Για κοινή στρατηγική Ελλάδας – Κύπρου ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, σημειώνοντας πως είναι «μια απολύτως συμπεφωνημένη στρατηγική από τις δύο πλευρές, η οποία βασίζεται σε ιδέες που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον».
Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός παίκτης, ο οποίος διαθέτει αυτοπεποίθηση» και κοιτάζει την Τουρκία ως ίσος προς ίσο. «Εάν η Τουρκία έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτή είναι ισχυρή και απευθύνεται σε ανίσχυρο ομιλητή, κάνει τεράστιο λάθος», προσθέτει.
Παράγοντας ισορροπίας οι βάσεις
Αναφερόμενος στη συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, την περιγράφει ως παράγοντα ισορροπίας και σημειώνει ότι δεν στρέφεται κατά κάποιου άλλου, αλλά αυξάνει το αμερικανικό αποτύπωμα στην Ελλάδα.
Την τοποθέτηση του Μάικ Πομπέο έναντι της Τουρκίας σχετικά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη χαρακτηρίζει υπηρεσία στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και όχι μια τοποθέτηση υπέρ της Ελλάδας. «Κατονόμασε ποιος είναι ο «ζαβολιάρης», ποιος με τον τρόπο που λειτουργεί, παραβαίνει τους κανόνες», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων και διευκρινίζει πως «δεν φωνάξαμε τον μεγάλο μας αδελφό επειδή ο συμμαθητής μας στο σχολείο είναι άτακτος και μας απειλεί».
Ο κ. Δένδιας τονίζει ακόμα ότι θα επιθυμούσε ένα ισχυρότερο σήμα καταδίκης των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από τη Μόσχα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα επιθυμεί ειλικρινείς σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ποιοι δεν ήταν «έτοιμοι να κυβερνήσουν» το 2015;
Μέχρι σήμερα τρία νυν και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι το κόμμα τους δεν ήταν έτοιμο να κυβερνήσει...

in.gr    13 Οκτωβρίου 2019, 14:10
Ήδη από τις αρχές του 2014, αν όχι νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ευθαρσώς ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει.
Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε συχνά κατά της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία -σύμφωνα με τον ίδιο- μαζί τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές επέβαλε μια αποτυχημένη, ανώφελη και τιμωρητική πολιτική στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. «Θα παίζουμε λύρα και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας σε μία τοποθέτηση που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης και κάθε άλλο παρά συγκρατημένη τη χαρακτηρίζει κανείς.
Φαίνεται ωστόσο, ότι κάποια «βαριά» νυν και πρώην στελέχη της Κουμουνδούρου δεν συμμερίζονται τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα και θεωρούν ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει. Πρόκειται για τους Νίκο Βούτση, Παναγιώτη Λαφαζάνη και εσχάτως τον Στέλιο Κούλογλου. Το αν δεν τις συμμερίζονταν ούτε τότε αυτό είναι κάπως δύσκολο να εκτιμηθεί.
Ωστόσο, «τα μάζεψε» ή μάλλον «τα στρογγύλεψε», ένα 24ωρο αργότερα, σημειώνοντας ότι η επίμαχη δήλωσή του αφορούσε το γεγονός «ότι ενώ προγραμματικά και από πλευράς στελεχιακού δυναμικού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμαστεί για το ορατό σοβαρό ενδεχόμενο από το 2012 κιόλας, ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ήταν σαφές και εύλογο εφόσον η Αριστερά δεν είχε διαδραματίσει ποτέ τέτοιο ρόλο να υπάρχει μια έλλειψη ετοιμότητας σε σχέση όπως διευκρίνισα μάλιστα, με την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού ανά Υπουργείο και Οργανισμό».

 Φώφη Γεννηματά: Είναι ώρα να μπει φραγμός 
στην τουρκική επιθετικότητα


Πηγή: Newsroom , CNN Gree   Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 
     «Η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη εισβολή της στην Συρία, με θύματα ανθρώπινες ζωές και δημιουργεί συνθήκες για νέα κύματα προσφύγων. Παραβιάζει κυνικά το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να επιβάλλει αλλαγή συνόρων στη Βόρειο Συρία και εθνοκάθαρση σε βάρος των Κούρδων. Δυστυχώς οι ισχυροί αυτού του κόσμου "κλείνουν τα μάτια και γυρίζουν την πλάτη", εγκαταλείπουν αδίστακτα τους συμμάχους τους Κούρδους, στον αγώνα κατά του ISIS, γράφοντας μια νέα σελίδα ντροπής στην παγκόσμια ιστορία», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής,  Φώφη  Γεννηματά, προσθέτοντας πως
«παρακολουθούσαν επί 5 μέρες την απάνθρωπη επιχείρηση της Τουρκίας χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Χρειάστηκε να κινδυνέψουν να πληγούν δικοί τους στόχοι για να ψελλίσουν προς την Τουρκία κάποια απειλητικά μηνύματα».Η κυρία Γεννηματά σημειώνει ότι η στάση αυτή «που αποθρασύνει τον Ερντογάν, θα οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις και σε κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και υπογραμμίζει πως «είναι ώρα να μπει φραγμός στην τουρκική επιθετικότητα που εκδηλώνεται πλέον και με πράξεις σε όλη την περιοχή».«Ο πρωθυπουργός», συνεχίζει, «όπως είχα και χθες την ευκαιρία να του επισημάνω οφείλει να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει συγκεκριμένα, αποτελεσματικά μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλαγή της κοινής δήλωσης ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και άμεση ενίσχυση της Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Από την δική μας πλευρά θα θέσω επιτακτικά αυτό το θέμα στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη».«Η Ελλάδα θέλει καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κάθε επιθετική κίνηση σε βάρος μας θα παίρνει την κατάλληλη απάντηση», καταλήγει στη δήλωσή της η κυρία Γεννηματά.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών

Πηγή:  Newsroom , CNN Greece   Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019
     Θετικά ως προς το να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών εκφράστηκε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επανέλαβε όμως τις προϋποθέσεις που θέτει το ΚΚΕ.
 «Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα, να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος με τη χώρα, και να έχει και λόγο έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν, και το εισόδημά του κλπ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.
     «Δεύτερο κριτήριο σοβαρό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το "δίκαιο του αίματος". Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια- θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα» προσέθεσε.
     Ως τρίτο στοιχείο, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε το ζήτημα της «έκφρασης της ψήφου». «Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν», σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κυριάκος Βελόπουλος για την ψήφο αποδήμων:

Είναι Έλληνες, πρέπει να ψηφίσουν

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι θεωρεί αυτονόητο το ότι θα πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς...

Πηγή:  in.gr  11 Οκτωβρίου 2019, 18:32
Την πλήρη συμφωνία του κόμματός του στο θέμα της ψήφου των ομογενών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βελόπουλος είπε ότι θεωρεί αυτονόητο το ότι θα πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς.
 «Είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθέντας Ιμπραήμ, Χασάν, Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Έλληνας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Σταύρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συνέχισε:

«Είναι Έλληνες, πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν»

«’Αρα λοιπόν, σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε βέβαιοι γι’ αυτό γιατί μας ενώνει ο κανόνας της λογικής. Οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Βελόπουλος είπε ότι εξέφρασε στον Πρωθυπουργό τις απόψεις του κόμματός του και τόνισε:
«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να μας καλέσει για να ορίσουμε τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία. Θα επιμείνουμε σε αυτό και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε. Αυτό που γίνεται τη στιγμή αυτή είναι βαρβαρότητα. Κόβουν κεφάλια ανθρώπων, τα επιδεικνύουν στις κάμερες, τα ανεβάζουν στα social media και είναι ντροπή, για όλον τον πολιτισμένο κόσμο να ανέχεται αυτή τη βαρβαρότητα».

Ψήφος αποδήμων : «Ναι» από Βαρουφάκη – «Πάμε με διάθεση συνεργασίας»

«Συμφωνήσαμε», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, «και να σας θυμίσω ότι είμαστε το μόνο κόμμα που στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είχαμε δυο εξαιρετικούς απόδημους»

Πηγή  : in.gr  11 Οκτωβρίου 2019, 20:27
«Είχαμε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε την βασική αγωνία που έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης μετά από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την τελευταία του κύκλου των επαφών που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό .
«Συμφωνήσαμε», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, «και να σας θυμίσω ότι είμαστε το μόνο κόμμα που στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είχαμε δυο εξαιρετικούς απόδημους και να σας θυμίσω επίσης ότι ήδη από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ήμουν ο μόνος πολιτικός αρχηγός ο οποίος μίλησε καθαρά υπέρ της ψήφου των αποδήμων και μάλιστα υπέρ της ενεργοποίησής τους μέσα από την δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων».
Συνεχίζοντας είπε πως «οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία και τόνισε ότι το ΜέΡΑ 25 είναι κατά της επιστολικής ψήφου γιατί όπως ανέφερε δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου».
 «Υπάρχουν δυο διαφορετικά ζητήματα» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης. «Το ένα αφορά τους απόδημους και το άλλο τους ταξιδιώτες, τους φοιτητές, τα παιδιά της κρίσης που έφυγαν πρόσφατα».
Για τους αποδήμους που έφυγαν μετανάστες κατά το παρελθόν ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, πρότεινε να δημιουργηθούν Εκλογικές Περιφέρειες Εξωτερικού, όπου θα εκλέγονται απόδημοι από τους απόδημους αναλογικά με όσους Έλληνες πολίτες μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, ενώ για εκείνους που έφυγαν πιο πρόσφατα και για ένα χρονικό ορίζοντα οκτώ ετών να ψηφίζουν στην περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένοι.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί για τους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι.


Δεν υπάρχουν σχόλια