Header Ads

MPASKET ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΑΣ 2019


Μπάσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ΚΙΝΑ

Η πρόκριση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας χάθηκε στα γραφεία της ΕΟΚ

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Μόνο μπράβο αξίζουν για την προσπάθεια των Ελλήνων παικτών σήμερα κόντρα στους Τσέχους. Μίλησε ξεκάθαρα η ελληνική ψυχή, αλλά δυστυχώς μείναμε εκεί.




Πηγή: in.gr ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΟΥΤΟΣ  
Η ελληνική ομάδα ολοκλήρωσε την παρουσία της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας μένοντας μακριά όχι μόνο από τα μετάλλια, αλλά και από την τελική οκτάδα. Η θέση που θα καταλάβει στο γκρουπ 9-16 λίγη σημασία έχει.
Το πιο σημαντικό είναι πως η επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων απέχει μια δεκαετία τώρα από τη διάκριση. Το να πεις εκ των υστερών τι μπορεί να φταίει σε καθιστά, κατά τη γνώμη μου, το ίδιο υπεύθυνο με αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Δεν μπορεί να βλέπεις τα κακώς κείμενα και να πετάς, κατά το κοινώς λεγόμενο, αετό. Λίγοι είχαμε θίξει τα ζητήματα που υπήρχαν στην ομάδα, όχι μόνο πριν τον τελικό με την Τσεχία, αλλά από την πρώτη στιγμή. Η αγωνιστική καθίζηση έχει και όνομα και επίθετο. Ποιο είναι αυτό; Γιώργος Βασιλακόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Κ είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για όσο τραβάει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Προσέξτε δεν αναφέρομαι καν στον Θανάση Σκουρτόπουλο ή το τεχνικό τιμ και τους παίκτες. Ο λόγος νομίζω προφανής. Από τη μία ο προπονητής δεν προσλήφθηκε μόνος του, ούτε άνοιξε με το έτσι θέλω την πόρτα και πήρε τα ηνία της ομάδας. Από την άλλη οι παίκτες δεν ευθύνονται για την εικόνα της ομάδας. Είναι προσωπικότητες, έχουν ταλέντο και περγαμηνές, έχουν κατακτήσει τίτλους στο κορυφαίο επίπεδο, αλλά μην γελιέστε ακόμα και ο Τζόρνταν σε ένα ομαδικό σπορ χρειάζεται καθοδήγηση. Άσε που δεν έχουμε και κανένα Μάικλ στο ρόστερ. Είναι πραγματικά τραγικό να διαθέτεις δύο εκ των καλύτερων περιφερειακών στην Euroleague. να διαθέτεις τόση αθλητικότητα για πρώτη φορά στην ιστορία σου, να έχεις τον MVP της κανονικής περιόδου στο NBA και να μην μπορείς να εκμεταλλευτείς τίποτα από όλα τα παραπάνω. Γιατί; Μα επειδή επέλεξες να δώσεις το υλικό αυτό σε έναν άνθρωπο που δεν έχει ούτε το ειδικό βάρος, ούτε τις γνώσεις και κυρίως την σύγχρονη μπασκετική ματιά για να το οδηγήσει στη διάκριση.
Τι πρέπει να γίνει το έχουμε πει καιρό. Επιβάλλεται να βγουν μπροστά όλοι όσοι αγαπούν το σπορ και να απαιτήσουν αλλαγή σκυτάλης στην κεφαλή του αθλήματος. Καιρός να πάρουν τις τύχες του μπάσκετ στην Ελλάδα άνθρωποι του σήμερα, παλαίμαχοι του χθες με ειδικό βάρος και γνώσεις. Δεν μπορείς να πηγαίνεις στον πόλεμο με τα καριοφίλια του 1821 όταν οι άλλοι παίζουν με πυρηνικά. Σήμερα η Ελλάδα είχε την αντιμετώπιση μικρομεσαίας ομάδας από την διαιτησία. Δεν λέω ότι το αποτέλεσμα είναι απόρροια διαιτητικών αποφάσεων, αλλά έβαλαν και αυτοί το χεράκι τους. Με Πρόεδρο εκτός εποχής, με προπονητή εκτός κλίματος και με μπάσκετ του ’80 δεν πας μακριά. Αλήθεια πείτε μου ποια βοήθεια είχαν σήμερα ή έστω σε κάποιο άλλο παιχνίδι του τουρνουά οι παίκτες από τον πάγκο; Ας σταματήσω καλύτερα εδώ.
Λίγα λόγια και για το αγωνιστικό. Ηγέτης αυτής της Εθνικής είναι ο Καλάθης. Παίζει καλά αυτός, έχεις ελπίδες διάκρισης. Δεν παίζει καλά αυτός, αντίο ζωή. Ο Γιάννης πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παίξει με αμερικάνικο τρόπο στην Ευρώπη. Χωρίς ανοικτούς χώρους είναι σαν μην υπάρχει. Σήμερα τον στοχοποίησαν και λίγο οι ρέφερι και τον έστειλαν από νωρίς στο πάγκο. Για να γίνει η Ελλάδα η ομάδα που έχει και τον Γιάννη και όχι η ομάδα του Γιάννη, όπως ανοήτως πιστεύουν αρκετοί, θέλει τεράστια προσωπικότητα στο πάγκο που θα μπορεί να του πει κάτσε κάτω ή βγες και όχι να δέχεται εντολές ο προπονητής από τον παίκτη όσο μεγάλος και εάν είναι ο δεύτερος. Αυτά και με τις υγείες μας για το Προολυμπιακό…

Σε ρυθμούς προημιτελικών 
το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ
Δύο ζευγάρια αναμετρώνται την Τρίτη για τη φάση των «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Κίνα, με τη Σερβία να αντιμετωπίζει την Αργεντινή και την Ισπανία κόντρα στην Πολωνία





Πηγή:  in.gr 10 Σεπτεμβρίου 2019
Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας συνεχίζεται και μπαίνει πλέον στο καλύτερο κομμάτι του, τα παιχνίδια νοκ-άουτ, όπου θα κρίνουν ποια θα είναι και η ομάδα που θα σηκώσει το τρόπα
Η Εθνική μας δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά, αφού αποκλείστηκε παρά τη νίκη επί της Τσεχίας, όμως και πάλι η διοργάνωση έχει μερικές σπουδαίες αναμετρήσεις.
Η αρχή γίνεται σήμερα, με την Αργεντινή να αντιμετωπίζει στον πρώτο προημιτελικό τη Σερβία στην Ντονγκουάν (14:00). Οι Νοτιοαμερικάνοι είναι μια από τις έξι ομάδες έχουν ήδη εξασφαλίσει το απευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως απέναντι στη Σερβία θέλουν να αποδείξουν ότι και φέτος είναι για μεγάλα πράγματα.
Από την άλλη η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς θέλει να συνέλθει από την ήττα με την Ισπανία και θα έχει τον Βασίλιε Μίσιτς παρά το γεγονός πως έχασε τη μητέρα του. Πέρα όμως από το Αργεντινή – Σερβία, στη «μάχη» της πρόκρισης στα ημιτελικά ρίχνονται και η Ισπανία με την Πολωνία σε ένα ματς με μεγάλο φαβορί.
Η Ισπανία θέλει να συνεχίσει αήττητη και πιθανότατα θα τα καταφέρει κόντρα στην έκπληξη της διοργάνωσης μαζί με την Τσεχία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι άλλοι δύο προημιτελικοί θα γίνουν την Τετάρτη. Ο πρώτος θα διεξαχθεί στις 14:00 με τις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν τη Γαλλία στην Ντονγκουάν, ενώ στις 16:00 η Αυστραλία κοντράρεται με την Τσεχία στην Σανγκάη.

Η ευλογημένη «Ρόχα»

Ο αθλητισμός τον 21ο αιώνα «χορεύει» Φλαμένκο και η Ισπανία δείχνει 

τη δύναμή της...


Πηγή: ΤΟ !10GR ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΛΟΠΛΑΣΤΟΥ 

  Φούρια Ρόχα. Κόκκινη μανία. Οργή. Αυτό το προσωνύμιο την ακολουθεί στον παγκόσμιο αθλητισμό. Κόκκινη. Το χρώμα του πάθους, του έρωτα. Χρώμα που παραπέμπει σε έντονο ταμπεραμέντο. Σε θορυβώδη προσωπικότητα. Σε δύναμη. Ενέργεια. Παίζουν σαν… να είναι θυμωμένοι. Ίσως αυτή να είναι η πιο απλουστευμένη εξήγηση. Λέγεται ότι ο «πατέρας» της ποδοσφαιρικής τους αναγέννησης, Λουίς Αραγονές υιοθέτησε απλώς το «Ρόχα» κι εντοπίζουν την «γέννηση» του Furia roja στο πολύ μακρινό 1920 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας.
Ας είναι…
Αποδεικνύεται στα γήπεδα όλου του κόσμου, στα παρκέ, τα κορτς και στην άσφαλτο. Η κουλτούρα και η ιδιαίτερη ενέργειά τους. Η Ισπανία έχει αποκτήσει τον 21ο αιώνα χαρακτήρα υπερδύναμης στον αθλητισμό. Παράγει νικητές. Καταλαμβάνει κορυφές και διατηρείται εκεί. Από το μεσημέρι της Κυριακής (15/9) στην ήδη «πολύχρωμη» Κίνα, το κόκκινο της Ισπανίας, λάμπει εκτυφλωτικά από τα χρυσά μετάλλια που φορούν οι παίκτες του Σκαριόλο στο στήθος τους. Ξανά στην κορυφή. Δεκατρία χρόνια μετά τον τελικό στην Σαϊτάμα και την (εμφατική) νίκη κόντρα στη Γαλανόλευκη.
Τότε που ο Ρούμπιο ήταν μάλλον βοηθητικός στο ρόστερ. Αλλά σήμερα ο απόλυτος MVP. Έχοντας δίπλα του τον Μάρκ Γκασόλ, που μεγάλωσε κι αυτός, εντός κι εκτός εισαγωγικών, και αντικατέστησε επάξια το κενό του αδερφού του Πάου, λίγους μήνες αφότου κατέκτησε το δαχτυλίδι στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.
Το μεσημέρι της Κυριακής, οι τότε αστέρες Γκαρμπαχόσα, Ναβάρο, Ρέγες, Καλντερόν, Μπ.Ροντρίγκεζ, Χιμένεθ, Καμπέθας παρακολούθησαν με στήθος φουσκωμένο από περηφάνια την αγαπημένη τους Ρόχα να ανεβαίνει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Από εκείνους ξεκίνησε η τεράστια άνοδος, που μπορεί κανείς να συνοψίσει σήμερα, με την εξής φράση: «14 μετάλλια τα τελευταία 20 χρόνια». Δύο χρυσά σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2006, 2019), δύο ασημένια κι ένα χάλκινο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2008, 2012) -(2016), Τρία χρυσά σε ευρωμπάσκετ (2009, 2011, 2015), 3 ασημένια (1999, 2003, 2007), 3 χάλκινα (2001, 2013, 2017).
Στο ποδόσφαιρο; Το ίδιο. Μια πενταετία διδαχής (2008-2012). Από μια ομάδα που έφτιαξε σχολή. Και την σύστησε στο κοινό. Βασανίζοντας τους αντιπάλους της. Ναι, αυτό το περίφημο «τίκι τάκα» που έφερε πίεση, κυριαρχία, θέαμα, αποτελέσματα. Που έφερε επιτυχίες. Ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς το 2000, στην κορυφή της Ευρώπης το 2008, στην κορυφή του κόσμου δύο χρόνια αργότερα, το 2010, ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2012. Όλα αυτά, με μπάτζετ πολύ μικρότερο από τις ομοσπονδίες της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Αγγλίας για παράδειγμα.
Όλα αυτά γιατί… «Ήρθε η ώρα μας. Μας έχουν ρίξει χαστούκια όλων των χρωμάτων. Πάμε να δείξουμε ποιοι είμαστε». Αυτό είπε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο του ημιτελικού κόντρα στη Ρωσία το 2008, ο σοφός της Ορταλέθα, Δον Λουίς, γνωρίζοντας πως μιλά στους διεθνείς του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος μιας χώρας, που ως το 2006 είχε να επιδείξει την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού στο μακρινό 1964! Και αυτοί πήραν φόρα και σταμάτησαν, όταν όλοι είχαν πεισθεί για τη δύναμη της Ρόχα. Φίλαθλοι, αντίπαλοι, κριτικοί και δημοσιογράφοι.
Για την ίδια τη Ρόχα. Διότι σε επίπεδο συλλόγων, οι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης είχαν χτίσει ήδη την δική τους ηγεμονία και συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν με συγκλονιστική συνέπεια. Την στιγμή που ο Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας κατέκτησε τον 19ο τίτλο του σε Grand Slam, είναι ο αθλητής που έχει καταφέρει να κερδίζει τουλάχιστον ένα Grand Slam το χρόνο για περισσότερες από 10 σεζόν! Ενώ ο πρόσφατα «συνταξιούχος» Φερνάντο Αλόνσο, ξεφυλλίζει μια συλλογή με 32 νίκες, 22 pole position, 97 πόντιουμ και φυσικά δύο Παγκόσμιους τίτλους, έχοντας βρει φυσικά τη θέση του στο Πάνθεον τον κορυφαίων πιλότων στην Ιστορία του αθλήματος, πλάι στους Σένα, Σουμάχερ, Λάουντα, Φάντζιο, Προστ και Χάκινεν.


Δεν υπάρχουν σχόλια